Αντιπαράθεση υψηλών τόνων προκάλεσαν τα σενάρια, αλλά και η απόπειρα της ΝΔ να δημιουργηθεί θέμα σχετικά με τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μετεκλογικές συνεργασίες με απώτερο στόχο την συγκρότηση «κυβέρνησης ηττημένων». Αφορμή για αυτό στάθηκε ένα δημοσίευμα με αναφορές σε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου, το οποίο άφηνε υπόνοιες για συζητήσεις γύρω από τέτοιου είδους συνεργασίες.
Το δημοσίευμα είδε το φως της δημοσιότητας, αφού προηγήθηκαν δύο εβδομάδες αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με τον διμέτωπο του Νίκου Ανδρουλάκη. Είχαν προηγηθεί βεβαίως και οι δημόσιες προσκλήσεις Τσίπρα, σε αιχμηρούς μάλιστα τόνους, για την στάση που θα όφειλε να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπροστά στην πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα που δημιουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και στο αίτημα για πολιτική αλλαγή.
Το δημοσίευμα ανέφερε συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο παρά τις εξηγήσεις από τις δύο πλευρές ότι έγινε στο πλαίσιο κοινωνικής εκδήλωσης παρουσία και άλλων προσώπων, και μάλιστα τον Δεκέμβριο, αξιοποιήθηκε από φίλα προς την κυβέρνηση Μέσα, ως απόδειξη της ύπαρξης τέτοιου είδους διεργασιών.
Η ΝΔ συντήρησε αυτήν την παραφιλολογία και παρά την άμεση αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με μια λιτή, αλλά και αυστηρή ανακοίνωση, έβαζε τέλος σε αυτά τα σενάρια. Η Πειραιώς εξέδωσε ανακοίνωση και αυθαίρετα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, με την ανακοίνωσή του με την οποία ξέκοβε αυτά τα σενάρια, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις κρυφές συζητήσεις για τη συγκρότηση «κυβέρνησης των ηττημένων».
«Ο κ.Παπανδρέου με την ανάρτησή του, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις υπόγειες συζητήσεις για τη συγκρότηση «κυβέρνησης των ηττημένων». Σε αντίθεση με τα σενάρια που εξυφαίνονται σε μυστικούς δείπνους- ξεχνώντας τα «Πινοσέτ» και «Ολανδρέου»- ο ελληνικός λαός θυμάται πολύ καλά τι συνέβη, όταν το τιμόνι της χώρας κρατούσαν ο κ.Τσίπρας και ο κ.Παπανδρέου. Πρόκειται, μακράν, για τις δύο χειρότερες περιόδους της μεταπολίτευσης. Η επιστροφή τους μπορεί για εκείνους να είναι όνειρο, αλλά για τους πολίτες είναι, σίγουρα, εφιάλτης που δεν θα ήθελαν να ξαναζήσουν».
Με αφορμή αυτήν την ανακοίνωση, ο Γιώργος Παπανδρέου επανήλθε με υψηλότερους τόνους και βάζοντας στο στόχαστρό του τη ΝΔ, επισήμανε ότι «η Ιστορία, δεν ξαναγράφεται από υπηρέτες συμφερόντων και κατεστημένων και από πολιτικούς και κόμματα που προσβάλλουν τη δημοκρατία και τη νοημοσύνη κάθε δημοκράτη πολίτη». Τόνιζε επίσης ότι «χρειάζεται απύθμενο θράσος και αλαζονεία να ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που «έσωσε τη χώρα, η ηγεσία ενός κόμματος (της ΝΔ) που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και προκάλεσε τις πλατείες του μίσους και του διχασμού και συναγελάστηκε σε αυτές, με όσους υποστήριζαν τις ίδιες εύκολες αλλά φρούδες υποσχέσεις, με τα Ζάππεια οι μεν, με τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης οι δε, και τώρα στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου».
Ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε την κριτική του για το σύνολο των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία κατηγόρησε κλείνοντας, ότι «και σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί με τις πελατειακές απευθείας αναθέσεις, κρυπτόμενη πίσω από την πόλωση -που καλλιεργούν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να μεριμνά για τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων».
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξή του υπερτόνιζε ότι το κόμμα του θα αξιοποιήσει την εντολή που θα λάβει για σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής και έκανε άνοιγμα για κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, θέτοντας τους δικούς του όρους. Προδικάζοντας ότι αυτό δεν θα γίνει το βράδυ των εκλογών ούτε ενόσω η εντολή θα βρίσκεται στα χέρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης με την φράση του «Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν δοκιμαστεί» έδωσε και στίγμα της στρατηγικής του κόμματός του για την περίοδο των διερευνητικών εντολών που θα ακολουθήσουν τις εκλογές της απλής αναλογικής.
Παραλλήλως, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίαζε την δική του στρατηγική για τα ψηφοδέλτια του κόμματος και με την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία έκανε λόγο για ψηφοδέλτια «αμφίπλευρης διεύρυνσης και ανανέωσης». Με διατυπωμένη μάλιστα δημόσια τη θέση του ότι δεν συζητά «κυβέρνηση ηττημένων» έκανε εκ νέου έκκληση για πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η νίκη του κόμματός του στις εκλογές «σημαίνει σταθερότητα, χωρίς δεύτερες και τρίτες εκλογές».
«Αμφίπλευρη διεύρυνση και ανανέωση» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ