Κόσμος

Τι απαντά η Κομισιόν στην ερώτηση για την εξαγωγή του Predator μέσω Κύπρου και Ελλάδας

Την απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση της για την υπόθεση της παράνομης εξαγωγής του κακόβουλου λογισμικού Predator μέσω Ελλάδας και Κύπρου στο Σουδάν, έδωσε στη δημοσιότητα η Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Σόφι ιντ Βελτ.

Η ευρωβουλευτής, σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 7 Δεκεμβρίου, αναφερόταν στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το κακόβουλο λογισμικό, που εμπορεύεται η εταιρεία Intellexa του Ταλ Ντίλιαν, εξάγεται από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ. Σημείωνε επίσης ότι μία από αυτές τις χώρες ήταν το Σουδάν, όπου το Predator παραδόθηκε σε ισχυρή παραστρατιωτική ομάδα, προκειμένου να υποκλέπτει συνομιλίες και δεδομένα των αντιπάλων της.

Πρόκειται για την αποκάλυψη που είχαν κάνει στις αρχές Δεκεμβρίου δημοσιογράφοι του Lighthouse Reports, του Inside Story και της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz. Ένα θέμα για το οποίο στην Ελλάδα, παρά τις αποκαλύψεις για τις άδειες που έδινε το υπουργείο Εξωτερικών, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ουσιαστική απάντηση.

Στην ερώτηση της προς την Κομισιόν, η Σόφι ιντ Βελτ, αφού ανέφερε ότι το Cessna του Ταλ Ντίλιαν «πετούσε από την ΕΕ στο Σουδάν μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2022», σημείωνε ότι «παρέδιδε κρυφά και παράνομα υψηλή τεχνολογία επιτήρησης» στη σουδανική πολιτοφυλακή. Πρόσθετε επίσης ότι,  αφού ο Ντίλιαν είναι πρώην στέλεχος της Ισραηλινής Αμυντικής Δύναμης που δημιούργησε κοινοπραξία λογισμικού κατασκοπίας στην Ευρώπη με την ονομασία Intellexa Alliance, η οποία με τη σειρά της πουλάει το Predator, η  Επιτροπή πρέπει να απαντήσει:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει κατά αυτής της κατάφωρης παραβίασης του κανονισμού για την εξαγωγή υψηλή τεχνολογία επιτήρησης

Γιατί η Επιτροπή κατέληξε πρόσφαρα στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του κανονισμού ήταν σε καλό δρόμο όταν εξάγονταν παράνομα λογισμικό παρακολούθησης στο Σουδάν, και

Πώς θα διασφαλίσει στο μέλλον η Επιτροπή ότι λαμβάνει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για παραβιάσεις του Κανονισμού  από τα κράτη μέλη και αν συμφωνεί ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ενεργό έρευνα για τη συμμόρφωση των κρατών μελών με τον Κανονισμό για την Τεχνολογία Επιτήρησης Διπλής Χρήσης (λογισμικά που μπορούν να αποτελούν στρατιωτικό υλικό).

Στην Ολλανδή ευρωβουλευτή απάντησε εκ μέρους της Κομισιόν ο αντιπρόεδρος Βλάντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος υποστήριξε πως ο κανονισμός δεν απαιτεί από τα κράτη μέλη να αναφέρουν «τις άδειες που χορηγούνται για την εξαγωγή αγαθών και τεχνολογιών επιτήρησης διπλής χρήσης εκτός Ε.Ε.». Ο ίδιος επισήμανε ωστόσο, ότι αυτό «δεν εμποδίζει την Επιτροπή να συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρμόδιες αρχές για να υποστηρίξει την αποτελεσματική εφαρμογή των ελέγχων των εξαγωγών της Ε.Ε.» και ότι η Κομισιόν «επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για να διευκρινίσει τις συνθήκες της υπόθεσης».

Ανέφερε τέλος ότι η Κομισιόν «συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει ότι οι εθνικές αρμόδιες αρχές ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με περιπτώσεις παραβίασης του κανονισμού» και «κάλεσε τις αρμόδιες εθνικές αρχές να ανταλλάξουν πληροφορίες όσον αφορά τις ενέργειες και τις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων του ελέγχου των εξαγωγών καθώς και των κινδύνων καταστρατήγησης».

Οι ειδήσεις σήμερα

Γέφυρες για διάλογο ρίχνει ο Τσαβούσογλου – Ευπρόσδεκτη η αλλαγή τόνων απαντά ο Δένδιας

Ο Ανδρουλάκης για την τρίτη εντολή στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Αποδοκίμασαν τον Άδωνι στο μνημόσυνο του τέως (video)

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago