Η τραγωδία με την οποία είναι αντιμέτωπη η Τουρκία και η άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας άνοιξαν τον δρόμο για μια διαφορετική προσέγγιση Αθήνας-Άγκυρας μακριά από τους επιθετικούς και απειλητικούς τόνους, στους οποίους είχε επιδοθεί τα τελευταία χρόνια η τουρκική ηγεσία. Η αλλαγή αυτή έγινε αισθητή με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία, σε όλη τη διάρκεια της οποίας τον συνόδευε ο Τούρκος ομόλογός του.
Σήμερα μάλιστα ο Τσαβούσογλου έκανε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας στην κάμερα του ΑΝΤ1, ότι υπάρχει διάθεση για «διάλογο και ειλικρινή δέσμευση, όχι για να εξομαλύνουμε μόνο, αλλά και να λύσουμε κάποια από τα διαφιλονικούμενα ζητήματα». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αφού ευχαρίστησε για άλλη μία φορά την Ελλάδα, σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή γεωγραφία και ότι πρέπει να συζητούν μεταξύ τους.
«Ναι, έχουμε διαφωνίες και από καιρό σε καιρό έχουμε κλιμάκωση εντάσεων» είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι για αυτό έγινε συζήτηση με τον Νίκο Δένδια στο Χατάι, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τους φονικούς σεισμούς. Πρόσθεσε επίσης ότι οι δύο χώρες πρέπει να αποκλιμακώσουν την ένταση και να μην περιμένουν άλλη μια καταστροφή.
Τασσόμενος υπέρ του διαλόγου, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε επίσης ότι δεν νομίζει πως θα λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα, αλλά πρέπει να υπάρχει διάλογος και να υπάρχει ειλικρινής δέσμευση. Στην ερώτηση δε, αν συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του συγκεκριμένα βήματα για σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών είπε πως η συνάντηση «ήταν κυρίως για να εκφράσει (ο Δένδιας) την αλληλεγγύη του και του ελληνικού λαού και να παρατείνει, αν χρειαζόταν την στήριξη της ελληνικής ομάδας προς την οποία είμαστε ευγνώμονες». Αναφέρθηκε, ωστόσο, στην πρόταση που είχε κάνει η Άγκυρα, πριν τον σεισμό, για διάλογο, η οποία, όπως είπε, περιλαμβάνει την συνέχιση των διερευνητικών, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και συναντήσεις στο ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει ότι «μετά από τρία χρόνια έντασης, είναι ευπρόσδεκτη η αλλαγή τόνου εκ μέρους της Τουρκίας». Προσθέτει δε, ότι αυτή η αλλαγή «επιτρέπει σχετική αισιοδοξία για το ενδεχόμενο μίας μετατόπισης από ένα αναθεωρητικό “υπόδειγμα” διμερών σχέσεων, σε κλίμα καλής γειτονίας που θα διέπεται από σεβασμό σε θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει ότι «δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι βρισκόμαστε πάντα σε ένα σύνθετο περιφερειακό περιβάλλον και σε περίοδο πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας, εν όψει και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης». Σημειώνει ωστόσο, πως «οπωσδήποτε, η ύφεση στην ένταση που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε την τουρκική ρητορική, μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου προσέγγισης».
Ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει πως «δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τη βοήθεια της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό, λαό με οποιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις, είτε με οποιαδήποτε προσπάθεια ή διαφορά». Δηλώνει όμως ότι συγκρατεί «οπωσδήποτε και με προσοχή τη δήλωση του φίλου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των διαφορών μας (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) μέσω διαλόγου».
«Σταματήστε τον εμπαιγμό στους καλλιτέχνες» η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική ρύθμιση
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…