Κοινωνία

Αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις ήξεραν: «Βόμβα» Λύτρα για τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εξελίξεις ύστερα από την αποκάλυψη που έκανε ο Επιδημιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Υγείας Θεόδωρος Λύτρας, ότι είχε παρουσιαστεί στην κυβέρνηση μια μελέτη που έδειχνε θνητότητα 87% σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ, ισχυρισμός που συγκρούεται μετωπικά τις τοποθετήσεις περί άγνοιας που έκανε προσφάτως Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Όπως επισημαίνει ο Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2020, η κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, που ανέφερε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Μάλιστα η μελέτη δείχνει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.

Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.

Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα & απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας.


Σήμερα (15/12), μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8», ο Δρ. Λύτρας υπογράμμισε ότι η έρευνα που έκανε ο ίδιος και ο Δρ. Τσιόδρας περιλαμβάνει την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τις 6 Μαΐου του 2021.

https://twitter.com/TheodoreLytras/status/1470790742411030528?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο Καθηγητής εξήγησε ότι εξέτασαν τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών και διαπίστωσαν ότι αυτή αυξάνεται κλιμακωτά, όσο αυξάνεται το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Ιδιαιτέρως όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπερνούν τους 400 σε όλη τη χώρα, τόνισε. Όμως, όπως επεσήμανε, η θνητότητα αυξάνεται και όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Επίσης, η θνητότητα αυξάνεται όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Εμείς λοιπόν επισημαίνουμε αυτή τη διαφορά. Ο καθένας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα, τόνισε.

Η έρευνά μας καλύπτει όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας, προσέθεσε, κι εν συνεχεία είπε ότι η εν λόγω έρευνα ήταν ιδέα του Δρ. Τσόδρα. Εμείς δίνουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, τόνισε.

Εγώ και ο κύριος Τσιόδρας θα ήμασταν υπόλογοι εάν δεν δίναμε τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας σε αυτούς, εάν δεν τους ενημερώναμε, υπογράμμισε. Η έρευνα εστάλη προς δημοσίευση από τα τέλη Μαΐου. Τελικά η εργασία δημοσιεύτηκε χθες, είπε.

Εμείς είμαστε Καθηγητές Δημόσιας Υγείας και κοινοποιήσαμε τα αποτελέσματα εκεί που έπρεπε. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι, εφόσον το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν ανταποκρίνεται όποτε οι διασωληνωμένοι ασθενείς υπερβαίνουν τους 400 και αυξάνεται η θνητότητα, το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση, τόνισε.

Επιπλέον, ένα μέρος της διαφοράς μπορεί να οφείλεται στη διαλογή ασθενών. Δηλαδή όταν κάποιος είναι σε απελπιστική κατάσταση μπορεί να μείνει εκτός ΜΕΘ. Δυστυχώς η διαφορά δεν εξαρτάται μόνο από το εντός ή εκτός ΜΕΘ. Εξαρτάται και από το εντός ή εκτός Αττικής ή από τον φόρτο των νοσηλειών, προσέθεσε.

Η θνητότητα λοιπόν εκτός ΜΕΘ ήταν κατά 87% μεγαλύτερη εν σχέσει με την εντός ΜΕΘ, τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι οι πηγές του ιδίου και του Σωτήρη Τσιόδρα για τα στοιχεία της έρευνας είναι ο ΕΟΔΥ.

https://twitter.com/TheodoreLytras/status/1470790718490910727?ref_src=twsrc%5Etfw
Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago