Σε ένα ανελέητο σφυροκόπημα κατά των επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των παρακολουθήσεων εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Μια συζήτηση την οποία αρχικά η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να ματαιώσει, αλλά δεν τα κατάφερε.
Οι ευρωβουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, μεταφέροντας στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς τον προβληματισμό τους για την κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό μίλησαν εκτενώς για τις παρακολουθήσεις πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων, για την καθυστέρηση στην διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και για τις απόπειρες απαξίωσης των αρμόδιων Ανεξάρτητων Αρχών.
Σε υψηλούς τόνους ήταν η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης, καθώς υπήρξε ο ίδιο θύμα παρακολούθησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αφήνοντας ωστόσο αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα ισχυρό και αξιόπιστο για τον πολίτη κράτος δικαίου, που εγγυάται την προστασία των δικαιωμάτων του απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία. Τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι «η απάντηση σε αυτή τη διολίσθηση δεν μπορεί να είναι οι συμψηφισμοί μεταξύ αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο ελληνικός λαός αξίζει πολύ περισσότερα από έναν συνεχιζόμενο κατήφορο».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε στη συνέχεια ευθεία επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου, με αναφορές στον ρόλο Δημητριάδη, και μίλησε για εργαλειοποίηση της ΕΥΠ. Παραλλήλως άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της μετά τις αποκαλύψεις και έκανε λόγο για υπονόμευση του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής στην ελληνική Βουλή, με τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων και την επιστράτευση του απορρήτου. Επικριτικός ήταν και προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι άλλαξε δύο φορές τη νομοθεσία για να αποτρέψει τη νόμιμη ενημέρωση των στόχων.
Σε σκληρή γλώσσα ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως βασικό υπαίτιο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Ο ίδιος μίλησε για ραγδαία υποβάθμιση της Δημοκρατίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για διάβρωση του κράτους Δικαίου, καθώς και για κραυγαλέα συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού.
«Στις Βρυξέλλες εμφανίζεται ως ένας κεντροδεξιός πολιτικός με ευρωπαϊκό λούστρο και στην Αθήνα χρησιμοποιεί αυταρχικές πρακτικές, όχι μόνο μέσω του Predator, αλλά και μέσω της ΕΥΠ που είναι υπό τον έλεγχό του, που θυμίζουν την Ανατολικογερμανική Στάζι» είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Παραλλήλως έστειλε μήνυμα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για μετεκλογική συνεργασία, ενώ εκτόξευσε αιχμές για τους ευρωβουλευτές της ΝΔ. Το ίδιο αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως την «πληγή», υποστηρίζοντας ότι «αντιλαμβάνεται το κράτος ως ιδιοκτησία του».
Για σοβαρές απειλές προς τη Δημοκρατία στην Ελλάδα μίλησε και η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί ιν’ τ Βελντ, η οποία είναι εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τις παρακολουθήσεις με παράνομα λογισμικά στην ΕΕ. «Το δημοκρατικό κράτος απειλείται σοβαρά στην Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε: «Η δουλειά μας δεν είναι να προστατεύουμε το ένα πολιτικό κόμμα ή το άλλο. Η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε την ελληνική δημοκρατία για όλους».