Πολιτισμός

Να αμβλύνει το μέτωπο με τους καλλιτέχνες επιχειρεί η κυβέρνηση – Συνάντηση Μητσοτάκη με καλλιτεχνικά σωματεία την Τετάρτη

Μετά από περίπου δύο μήνες κινητοποιήσεων των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών και των καλλιτεχνικών σωματείων και ενώσεων, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί τελικά την Τετάρτη τους εκπροσώπους τους στο Μέγαρο Μαξίομου. Οι καλλιτέχνες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των πτυχίων τους με το Προεδρικό Διάταγμα Βορίδη, έχουν ήδη απορρίψει και την τροπολογία που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σχετικά με την εξαίρεσή τους από το ΠΔ.

Η ανακοίνωση για την συνάντηση έρχεται την ώρα που το Εθνικό Θέατρο τελεί υπό κατάληψη, όπως και η Δραματική Σχολή του για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Υπό κατάληψη είναι επίσης οι δραματικές σχολές του ΚΘΒΕ και της Πάτρας, όπως και η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών ενώσεων έρχεται όμως και αφού έχει ήδη παραιτηθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ΠΔ και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ.

Σημειώνεται επίσης, ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώνεται, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση, τόσο από την υπουργό Πολιτισμού όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, προσπάθεια αποδόμησης των κινητοποιήσεών τους.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ισχυρίστηκε ότι το Π.Δ. αφορά «μόνο στο προσοντολόγιο του Δημοσίου, χωρίς να θίγει κανένα ισχύον δικαίωμα των καλλιτεχνών και δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με αυτά που ισχύουν» ενώ υποστήριξε ότι οι καλλιτέχνες είτε είναι σε σύγχυση είτε είναι… υποκινούμενοι. Στο ίδιο πνεύμα, η  Λίνα Μενδώνη πρόσβαλε τους καλλιτεχνένες λέγοντας ότι «κάποιοι δεν το κατάλαβαν ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να το καταλάβουν».

Η ανακοίνωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών γίνεται όμως και την ώρα που κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις, αλλά παραλλήλως και το κύμα συμπαράστασης. Αυτό φάνηκε άλλωστε περίτρανα στις συναυλίες που διοργανώθηκαν από το ΣΕΗ, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, την Παρασκευή έξω από το υπό κατάληψη κτίριο του Εθνικού Θεάτρου και το Σάββατο έξω από το επίσης υπό κατάληψη θέατρο Rex.

Για όλα τα παραπάνω, αρκετοί από τους καλλιτέχνες βλέπουν στην συνάντηση της Τετάρτης άλλη μία επικοινωνιακή κίνηση του Μαξίμουκαι φέρονται αποφασισμένοι μέχρι να υπάρξουν έμπρακτες αποδείξεις από την κυβέρνηση για την εξαίρεσή τους από το ΠΔ, αλλά και για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, που επίσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Στην συνάντηση της Τετάρτης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι: Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, Πρόεδρος Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλης Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων στο χορό, Μίνα Ανανιάδου, καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Αστέρης Πελτέκης, διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου, Δηώ Καγγελάρη, Διευθυντής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Ρήγας, εκπρόσωπος σπουδαστών Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Θάνος Παπαδογιάννης, και η πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Οι ειδήσεις σήμερα

Όταν ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτευε την πρώτη κατοικία – Πως ο πρωθυπουργός διαψεύδει τον Οικονόμου και τον Σταϊκούρα

Τσαπανίδου: Πρώτη πράξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση χρεών

Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago