Πολιτική

Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας

Ημέρες από την «διπλωματία του σεισμού» του 1999 θύμισε η σημερινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, στην διάρκεια της οποίας τον συνόδευε συνεχώς ο Τούρκος ομόλογός του. Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τα μέλη της ελληνικής αποστολής διάσωσης και δήλωσε περήφανος για την εκεί δράση τους, ενώ ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε την Ελλάδα και προσωπικά τον Νίκο Δένδια για την άμεση α΄ποστολή βοήθειας στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του πως η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ. «Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αντιόχεια, συνοδευόμενος από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας και επισκέφτηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια, όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης.

Στις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών, ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε την  Ελλάδα για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη, τονίζοντας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες ημέρες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», άποψη που προσυπέγραψε και ο Νίκος Δένδιας.

Ο Τσαβούσογλου αναγνώρισε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως και δήλωσαν έτοιμες για αποστολή βοήθειας και στη συνέχεια τόνισε την συμβολή των μελών της ελληνικής αποστολής βοήθειας, αλλά και της συμβολής ανθρωπιστικής βοήθειας ΄που ήταν η πρώτη που έλαβε η Τουρκία.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα τους σεισμούς του 1999 στην Τουρκία και Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «πρώτα έτρεξε να μας βοηθήσει η Ελλάδα και μετά πήγαμε εμείς». Και πρόσθεσε: «Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε κάνει μια πολύ καλή είδηση, αναφορικά με το θέμα αυτό. Δεν ήμουν τότε πολιτικός, αλλά είχα στείλει μια επιστολή ως αναγνώστης προς το περιοδικό TIME και δημοσιεύθηκε. Είχα γράψει, είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκείνη την εποχή είχα πει αυτό ως ένας απλός Τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας».

Οι ειδήσεις σήμερα

Όταν ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτευε την πρώτη κατοικία – Πως ο πρωθυπουργός διαψεύδει τον Οικονόμου και τον Σταϊκούρα

Όχι Σταϊκούρα στις 120 δόσεις, αλλά βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τσαπανίδου: Πρώτη πράξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η ρύθμιση χρεών

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago