Παρά την κακοκαιρία και την ενεργειακή κρίση, συνεχίζονται εν μέσω του χειμώνα οι αποκοπές ρεύματος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia, μόνο τον Ιανουάριο έγιναν 43.000. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο των προηγούμενων μηνών, ενώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2022 έγιναν 430.000 αποκοπές ρεύματος.
Η αδυναμία νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς ρεύματος οδήγησε σε καθυστερήσεις στις αποπληρωμές, αλλά και στην εκτόξευση παλαιότερων χρεών. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι, πρόσφατα, η ενεργειακή κρίση οδήγησε και σε μείωση της ζήτησης ενέργειας, η οποία σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, ήταν 13,43% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (2021).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μεγαλύτερη μείωση προέρχεται από το δίκτυο (-15,6%), ενώ κατά 1,5% μειώθηκε και η ζήτηση στους πελάτες υψηλής τάσης. Επίσης, η συνολική ζήτηση συνεχίζει να καταγράφει πτώση από τον περασμένο Ιούνιο(11,78%), -13,17% τον Ιούλιο.
Κατά το δημοσίευμα, τα δεδομένα αλλάζουν μήνα με τον μήνα, καθώς δεν παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση των τιμών στην χονδρική αγορά. Ωστόσο, καταγράφεται μείωση της λιανικής τιμής κατά 7% στην Ελλάδα, λόγω μειώσεων στους ενεργειακούς φόρους, σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό δείκτη HEPI (Household Energy Price Index).
Σε έκδοσή του μάλιστα το HEPI αναφέρει: «τον Ιανουάριο, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασαν μείωση γενικά, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε σχέση με την αυξητική τάση που παρατηρήθηκε από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022. Οι τιμές παρέμειναν σταθερές σε ορισμένες πρωτεύουσες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αποδόθηκε κυρίως σε γενική συγκράτηση στη χονδρική αγορά, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που οδήγησαν σε πτώση της ζήτησης και αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές».
Αχτσιόγλου: Στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών οι δανειολήπτες με επιλογή της κυβέρνησης