Κόσμος

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις εκρήξεις στον Nord Stream βλέπει εμπλοκή της CIA – Πως αντέδρασαν Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο

Φωτιές άναψε στον Λευκό Οίκο το ρεπορτάζ του θρυλικού Αμερικανού ερευνητή-δημοσιογράφου Σίμουρ Χερς για τις εκρήξεις στον αγωγό Nord Stream, καθώς επικαλείται ανώνυμες πηγές που βάζουν στο κάδρο των ευθυνών το αμερικανικό και νορβηγικό ναυτικό, καθώς και τη CIA. Ο Λευκός Οίκος διέψευσε το δημοσίευμα, την ίδια ώρα όμως η Μόσχα ζητά απαντήσεις και τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Ο βετεράνος δημοσιογράφος, βραβευμένος με Πούλιτζερ και άλλες διακρίσεις, ο οποίος έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των αμερικανικών κυβερνήσεων και των ελίτ εξαιτίας των αποκαλύψεών του (σφαγή της Μάι Λάι στο Βιετνάμ από αμερικανικά στρατεύματα, Watergate, μυστικές αμερικανικές αποστολές στην Καμπότζη κ.α.) αναφέρει ότι, τρεις μήνες πριν τις εκρήξεις, δύτες του αμερικανικού ναυτικού τοποθέτησαν πυροκροτητές C4 στους αγωγούς σε θέσεις-κλειδιά που υπέδειξαν οι Νορβηγοί.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Πώς η Αμερική κατέστρεψε τον αγωγό Nord Stream», ο Σίμουρ Χερς υπογραμμίζει στο κείμενό του ότι ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν είχε τη γενική επίβλεψη των επιχειρήσεων. Ο Λευκός Οίκος διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως ψευδές και εντελώς αποκύημα της φαντασίας». Η διάψευση έγινε με πανομοιότυπες δηλώσεις της εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, και εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Καθώς, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι υποψίες στρέφονται στην Δύση και στην Ουάσιγκτον, η Μόσχα, ζήτησε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ξεκάθαρες απαντήσεις από τις ΗΠΑ για τις εκρήξεις που προκάλεσα φθορές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2. Σήμερα μάλιστα, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (της κάτω Βουλής), Βιατσέσλαβ Βαλόντιν, έκρινε ότι το άρθρο του Χερς θα όφειλε να αποτελέσει τη βάση για να διενεργηθεί διεθνής έρευνα. Σημειώνεται ότι, πριν τρεις μήνες, ερευνητές από τη Σουηδία και τη Δανία, στα χωρικά ύδατα των οποίων σημειώθηκαν οι εκρήξεις, είχαν δηλώσει ότι τα ρήγματα ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς. Δεν ανέφεραν, ωστόσο, ποιόν θεωρούν υπεύθυνο.

Οι ειδήσεις σήμερα

Ένταση και χαρακώματα στη Βουλή: Δεν άκουσε ο Βορίδης τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης – Πως επηρεάστηκε το ΠΑΣΟΚ

Απαντήσεις από τον Μητσοτάκη για το ρεπορτάζ του Politico ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago