Πολιτική

Πλησιάζουν τις 20.000 οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία – Αβοήθητοι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι ρωτούν «που είναι το κράτος»

Λιγοστεύουν αισθητά πλέον οι ελπίδες για την ανάσυρση επιζώντων από τα ερείπια που άφησαν στο πέρασμά τους οι ισχυρότατοι σεισμοί στην Τουρκία και στη Συρία. Το κρίσιμο χρονικό περιθώριο των 72 ωρών έχει παρέλθει, ωστόσο τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν ακατάπαυστα τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την διάσωση εγκλωβισμένων.

Η μάχη είναι άνιση, καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται, ενώ οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο των διασωστών. Το πολικό ψύχος που επικρατεί στην περιοχή, μετά από βροχές και χιονοπτώσεις ημερών, κάνει ακόμη δυσκολότερη τη ζωή των αστέγων, οι οποίοι υπολογίσονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Σύμφωνα με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό, από τον σεισμό έχασαν τη ζωή τους, στις δύο χώρες, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι, από τους οποίους 14.000 στην Τουρκία και 3.162 στη Συρία. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι, στις δύο χώρες, έχουν μείνει χωρίς φαγητό και καταφύγιο παρακολουθώντας αβοήθητοι τις αγωνιώδεις έρευνες. Νεότεροι απολογισμοί αναφέρουν ότι οι νεκροί πλησιάζουν τις 20,000 ενώ οι εκτιμήσεις είναι ακόμη ΄πιο τραγικές.

Στη Συρία περισσότεροι από 298.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με συριακά κρατικά Μέσα. Ο αριθμός αυτός αφορά όμως, μάλλον μόνον τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον κυβερνητικό έλεγχο και δεν υπολογίζονται σε αυτόν οι άστεγοι στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Στην Τουρκία, η οργή των πολιτών ξεχειλίζει, καθώς καταγγέλλουν ανυπαρξία του κράτους, τουλάχιστον κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά τους σεισμούς. Η επίσκεψη μάλιστα του Ερντογάν στις σεισμόπληκτες περιοχές, παρότι παραδέχθηκε κενά στην αντιμετώπιση της καταστροφής από τις Αρχές κατά την πρώτη ημέρα, ενέτεινε τις εναντίον του έντονες επικρίσεις. Την ίδια ώρα, η Συρία, λόγω των συνεπειών του πολέμου και της κατακερματισμένης επικράτειάς της δεν έχει την απαραίτητη πρόσβαση σε διεθνή βοήθεια.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago