Παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για μέγιστη δυνατή συναίνεση και την πρόσκληση Τσίπρα να κάνουν ένα βήμα πίσω κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορέσει αυτή να επιτευχθεί, οι προσπάθειες δεν έφεραν τελικά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Οι τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής που επέλεξε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δεν έκαμψαν τις αντιρρήσεις των κομμάτων στην κυβερνητική τροπολογία για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων από τις εκλογικές διαδικασίες.
Έτσι με την κυβερνητική πρόταση συντάχθηκε μόνον το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως είχε αφήσει νωρίτερα να εννοηθεί ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Μιχάλης Κατρίνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε δική του πρόταση, αλλά κορυφαία στελέχη του και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσαν ότι συζητούν μια τροπολογία που θα αναφέρεται ρητά σε ναζιστικά κόμματα και δεν θα διολισθαίνει στην θεωρία των δύο άκρων ψηφίζει παρών. Όχι λένε το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την απροθυμία της κυβέρνησης να αναλάβει δράση απέναντι στον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη, εστιάζοντας στο ότι γνώριζε πως ο καταδικασθείς έκανε προεκλογικό αγώνα από το κελί του, ενώ το κόμμα του έπαιρνε άδεια από το υπουργείο ΠΡΟΠΟ και τον δήμο της Αθήνας να οργανώνει συγκεντρώσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό που ενδιαφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι ο αποκλεισμός του Κασιδιάρη από τις εκλογές, αλλά οι ψήφοι των ακροδεξιών. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια.
«Πιστεύετε ότι με τον αποκλεισμό και την ταυτόχρονη στροφή στην ακροδεξιά θα καταφέρετε να κερδίσετε τους ψηφοφόρους που γέρνουν προς τα εκεί. Αυτός ήταν ο λόγος της παράστασης εθνικοφροσύνης και είδαμε κορώνες μετεμφυλιακού διχασμού. Για αυτό και το πολιτικό φλερτ με τον κύριο Καρατζαφέρη. Κάνετε λάθος υπολογισμό, το έχετε παραπάρει δεξιά, ούτε οι ακροδεξιοί θα σας πιστέψουν, θα χάσετε, όμως, και το κέντρο» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, σχολιάζοντας την τοποθέτηση Τσίπρα του καταλόγισε ότι «η επιχειρηματολογία εναντίον της τροπολογίας, ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής» και πρόσθεσε ότι και «αυτά που έχουμε ακούσει από την Χρυσή Αυγή, αλλά και το κόμμα του Κασιδιάρη, είναι πως η ρύθμιση αυτή έρχεται για τις ψήφους μας. Ότι δεν είναι ειλικρινής αλλά ψηφοθηρική. Ότι την φέρνετε γιατί θέλετε να μας αποκλείσετε τώρα που είδατε τις δημοσκοπήσεις και το κίνητρό σας είναι πολιτικό».
Ο Μάκης Βορίδης διαφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προσδιοριστούν τα αδικήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον αποκλεισμό σε «φασιστικά και ρατσιστικά» και επέμεινε ότι το εδάφιο β’ της τροπολογίας θα παραμείνει ως έχει. «Οι εγκληματίες δεν μπορεί να παριστάνουν τους αρχηγούς κομμάτων» είπε. Στο σημείο αυτό είχε επιμείνει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβερνητική τροπολογία «ανοίγει τον δρόμο σε ένα τμήμα των δικαστών να αποφασίζει εν λευκώ ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος» Είχε τονίσει επίσης ότι με την κυβερνητική τροπολογία «αφήνεται παράθυρο, ώστε κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, επαναφέροντας από το παράθυρο την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων».
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δήλωσε ότι συντάσσεται με την κυβερνητική τροπολογία, «κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ως προς την συνταγματική αρτιότητα της». Κατά τον Νίκο Ανδρουλάκη μάλιστα εισακούστηκαν οι παρεμβάσεις και οι «παρατηρήσεις οδήγησαν στη βελτίωση μιας τροπολογίας που, όπως είχε αρχικά δει το φως της δημοσιότητας, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα».
Για υποκρισία των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο έχουν συνεργαστεί, (ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με το ΛΑΟΣ παλαιότερα) αλλά «επιχειρούν με κάθε τρόπο να ενισχύσουν το αστικό κράτος με τρομονόμους, παρακολουθήσεις των πάντων, ενίσχυση της καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος», αλλά ταυτόχρονα «επιχειρούν να βγάλουν λάδι την αστική δημοκρατία, μέσα στην οποία γεννιούνται τα ναζιστικά κόμματα». Σημείωσε επίσης ότι τόσο η τροπολογία της κυβέρνησης όσο και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ «ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους γιατί αποδέχονται και αξιοποιούν τον τρομονόμο και τον ευρωτρομονόμο, που ποινικοποιούν διάφορες μορφές πάλης του λαϊκού παράγοντα, όπως η κατάληψη των δημοσίων κτιρίων, η παρεμπόδιση των αστικών συγκοινωνιών κ.ά.».
«Όχι» στην κυβερνητική τροπολογία είπε και το ΜέΡΑ25, με τον Κλ. Γρηγοριάδη να χαρακτηρίζει ως «επικίνδυνα υποκριτική» τη «μεθόδευση της Κυβέρνησης». Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις τη δημοκρατία για να τη διασώσεις δήθεν από αυτούς που επιχειρούν να την ακρωτηριάσουν». Αν αυτό γίνει, «τότε θα είναι μια νίκη του Κασιδιάρη και μάλιστα από τα δικά σας χέρια» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντήσεις από τον Μητσοτάκη για το ρεπορτάζ του Politico ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Προβληματισμένο το Μαξίμου για τη στάση Καραμανλή – Αναπάντητο το ερώτημα αν θα είναι υποψήφιος
Παραιτήθηκαν οι καθηγητές τής υπό κατάληψη Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…