Πολιτική

Ρεπορτάζ του Politico για μυστικό σχέδιο της Σ. Αραβίας για το Μουντιάλ εμπλέκει τον Μητσοτάκη

Πολλαπλά ερωτήματα προκαλεί ρεπορτάζ του Politico που εμπλέκει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε συζητήσεις δισεκατομμυρίων με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σχετικά με την διοργάνωση του Μουντιάλ.  Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, που υπογράφεται από τον δημοσιογράφο, Ali Walker, το Ριάντ προσφέρθηκε να πληρώσει για νέα αθλητικά στάδια στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο, εάν συμφωνούσαν να συνεργαστούν μαζί του μια κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030.

Το ρεπορτάζ, με τίτλο «Το μυστικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει το Παγκοσμιο Κύπελλο» βάζει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μαξίμου, καθώς, όπως αναφέρει, αυτή η μεγάλη προσφορά, πιθανότατα  δισεκατομμυρίων ευρώ, συζητήθηκε σε μια προσωπική επικοινωνία του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει, σύμφωνα με το Politico, υψηλόβαθμος αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα, ενώ ένας δεύτερος, με γνώση των ιδιωτικών συζητήσεων για την υποψηφιότητα, φέρεται να δηλώνει στο ίδιο Μέσο ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα διεξαχθεί στο κράτος του Κόλπου. 

Το ρεπορτάζ σημειώνει πάντως, ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Αθήνα και Κάιρο έχουν αποδεχθεί την προσφορά του Ριάντ, επισημαίνει ωστόσο ότι οι τρεις χώρες φέρονται να εργάζονται προς μία κοινή πρόταση για την διοργάνωση και ότι η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να δημιουργήσει, μέσα από τη συνεργασία με την Αίγυπτο και την Ελλάδα, έναν διηπειρωτικό συνασπισμό, προκειμένου να επηρεάσει την ψηφοφορία. Ειδικά, όταν θεωρείται σχεδόν απίθανο να γίνει δεκτή μια πρόταση που θα περιόριζε την διεξαγωγή σε χώρες του Κόλπου, μόλις οκτώ χρόνια μετά το Μουντιάλ στο Κατάρ.

Το Politico, όπως αναφέρει,  προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις για σχόλια. Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στις ερωτήσεις της διαδικτυακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας. Αντίστοιχα, αρνήθηκε να σχολιάσει και η FIFA.

Οι ειδήσεις σήμερα

Ανοιχτός ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια τροπολογία χωρίς γενικεύσεις – Πως σχολιάζουν στελέχη της Κουμουνδούρου την τροπολογία για Κασιδιάρη

Νομοθετική πρωτοβουλία Σταϊκούρα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Κατάληψη από καλλιτέχνες στο υπουργείο Πολιτισμού – Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις κατά του Προεδρικού Διατάγματος

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago