Πολλαπλά ερωτήματα προκαλεί ρεπορτάζ του Politico που εμπλέκει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε συζητήσεις δισεκατομμυρίων με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σχετικά με την διοργάνωση του Μουντιάλ. Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, που υπογράφεται από τον δημοσιογράφο, Ali Walker, το Ριάντ προσφέρθηκε να πληρώσει για νέα αθλητικά στάδια στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο, εάν συμφωνούσαν να συνεργαστούν μαζί του μια κοινή υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030.
Το ρεπορτάζ, με τίτλο «Το μυστικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει το Παγκοσμιο Κύπελλο» βάζει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μαξίμου, καθώς, όπως αναφέρει, αυτή η μεγάλη προσφορά, πιθανότατα δισεκατομμυρίων ευρώ, συζητήθηκε σε μια προσωπική επικοινωνία του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022.
Αυτό τουλάχιστον αναφέρει, σύμφωνα με το Politico, υψηλόβαθμος αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα, ενώ ένας δεύτερος, με γνώση των ιδιωτικών συζητήσεων για την υποψηφιότητα, φέρεται να δηλώνει στο ίδιο Μέσο ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα διεξαχθεί στο κράτος του Κόλπου.
Το ρεπορτάζ σημειώνει πάντως, ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Αθήνα και Κάιρο έχουν αποδεχθεί την προσφορά του Ριάντ, επισημαίνει ωστόσο ότι οι τρεις χώρες φέρονται να εργάζονται προς μία κοινή πρόταση για την διοργάνωση και ότι η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να δημιουργήσει, μέσα από τη συνεργασία με την Αίγυπτο και την Ελλάδα, έναν διηπειρωτικό συνασπισμό, προκειμένου να επηρεάσει την ψηφοφορία. Ειδικά, όταν θεωρείται σχεδόν απίθανο να γίνει δεκτή μια πρόταση που θα περιόριζε την διεξαγωγή σε χώρες του Κόλπου, μόλις οκτώ χρόνια μετά το Μουντιάλ στο Κατάρ.
Το Politico, όπως αναφέρει, προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις για σχόλια. Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στις ερωτήσεις της διαδικτυακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας. Αντίστοιχα, αρνήθηκε να σχολιάσει και η FIFA.
Νομοθετική πρωτοβουλία Σταϊκούρα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…