Πολιτική

Η κόντρα για τα διλήμματα θα φέρει τελικά τηλεμαχία;

Συνεχίστηκε και σήμερα η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το δίλημμα των επικείμενων εκλογών, η οποία άνοιξε με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Τετάρτη  στο Περιστέρι. Έκτοτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αρκετές φορές σε αυτό, ενώ σχετικές τοποθετήσεις έκαναν τόσο οι εκπρόσωποι Τύπου των δύο κομμάτων όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αρχικά, με την ομιλία του στο Περιστέρι, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το δίλημμα “με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή”, το οποίο μεταφράστηκε άμεσα σε “Δημοκρατία ή Μητσοτάκης”. Δύο ημέρες αργότερα, την περασμένη Παρασκευή από την Πάτρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε με το δίλημμα «Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία», για το οποίο είπε ότι η μόνη απάντηση σε αυτό είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Σαββατοκύριακο, σχολιάζοντας τις ομιλίες Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει πολλά διλήμματα. Τόνισε, ωστόσο, και μάλιστα εμφατικά ότι αποφεύγει συστηματικά να θέσει μόνο ένα ερώτημα το “Τσίπρας ή Μητσοτάκης”. Με την αποστροφή του αυτή όμως, ο Γιάννης Οικονόμου, άθελά του έφερε στο προσκήνιο το θέμα της από κοινού “έκθεσης” των δύο μονομάχων σε κοινό. Το θέμα δηλαδή μιας τηλεμαχίας, την οποία ούτε ως λέξη είχε προφέρει μέχρι τότε ο πρωθυπουργός, παρότι η γραμμή αντιμετώπισης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν, ήδη από τη συζήτηση της πρότασης μομφής στη Βουλή, «με τον Τσίπρα δεν συγκρούομαι, αλλά συγκρίνομαι».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ άρπαξε την ευκαιρία και απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο είχε πει ότι το δίλημμα “Τσίπρας ή Μητσοτάκης” η Κουμουνδούρου το θέτει εδώ και επτά χρόνια, ζητώντας «τηλεμαχία, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει συστηματικά». Τα διλήμματα επανήλθαν, ωστόσο, σήμερα, αυτή τη φορά από την κυβερνητική παράταξη, η οποία μετέτρεψε το ερώτημα Οικονόμου σε κυβερνητική θέση.

Η αρχή έγινε με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Τάσο Γαϊτάνη, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε ότι το μοναδικό ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο λαός στις εκλογές είναι το “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”. Λίγη ώρα αργότερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρωθυπουργός συνέκρινε μεν τη διακυβέρνησή του με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απέφευγε να αναφερθεί σε μια αντιπαράθεση με τη μορφή τηλεμαχίας. Την ίδια θέση υποστήριζε ακριβώς την ίδια ώρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, αφού κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι επιλέγει τον «μονόλογο των γηπέδων», είπε ότι «η σύγκριση του πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα γίνεται και μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού… Και, προφανώς, στην προεκλογική περίοδο θα έχουμε και άλλου τύπου αντιπαραθέσεις και συζητήσεις, εφόλης της ύλης και παντού».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε πάντως και απαντώντας σε όσα είπε νωρίτερα ο  πρωθυπουργός, προκάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας: «Επτά χρόνια αποφεύγετε την τηλεμαχία (…). Εάν θέλετε να κάνουμε σύγκριση και να μιλήσουμε για το αύριο και τα προγράμματά μας είμαι ανοικτός. Θέλετε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία για να μιλήσουμε για το αύριο; Επτά χρόνια την αποφεύγεται. Γιατί αλήθεια; Αφού είστε τόσο σίγουρος. Ότι είστε καλύτερος. Ότι είστε πιο σοφός, πιο γοητευτικός. Γιατί επτά χρόνια κρύβεστε;».

Η απάντηση του πρωθυπουργού στη νέα πρόκληση Τσίπρα ήρθε τελικά με την τριτολογία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. «Δεν σας αρέσει η Βουλή κ. Τσίπρα και θέλετε τηλεμαχία; Κάθε πράγμα στην ώρα του» είπε ο πρωθυπουργός, χωρίς να δώσει κάποια περαιτέρω διευκρίνιση επ’ αυτού. Με την δήλωσή του πάντως ο πρωθυπουργός πήγε ένα βήμα παραπέρα από το «άλλου τύπου αντιπαραθέσεις και συζητήσεις, εφόλης της ύλης και παντού» που είχε πει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς ανέφερε τουλάχιστον την λέξη «τηλεμαχία».

Οι ειδήσεις σήμερα

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Δώστε εξηγήσεις για τις υποκλοπές και επιστρέφουμε αμέσως στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες

Εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους ένστολους από το βήμα της Βουλής – Για εργαλειοποίηση του Κοινοβουλίου κάνουν λόγο κύκλοι της αντιπολίτευσης

Ανακαλεί η Απογευματινή το δημοσίευμα για τις «βαλίτσες του Καλογρίτσα στον Νίκο Παππά»

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago