Η προεκλογική στρατηγική από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζει στην άποψη ότι οι υποκλοπές δεν είναι πρωτεύον ζήτημα για τους ψηφοφόρους και ότι η μάχη θα κριθεί στην οικονομία, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλεονέκτημα.
Όμως τα νέα από το Ισραήλ δείχνουν ότι τα ζητήματα δημοκρατίας επηρεάζουν -πέραν όλων των άλλων- την οικονομία, τις επενδύσεις και το επιχειρηματικό «κλίμα» και δεν αφήνουν καθόλου αδιάφορους τους επιχειρηματίες.
Όπως σημειώνει ο Εconomist η επιχειρηματική κοινότητα στο Ισραήλ αντιδρά στα σχέδια του πρωθυπουργού Μπενζαμίν Νετανιάχου για περιορισμό της ανεξαρτησίας του Ανώτατου Δικαστηρίου και κυρίως της δυνατότητάς του να ελέγχει την κυβέρνηση.
Οι μεταρρυθμίσεις της Δικαιοσύνης έχουν ξεσηκώσει την αντιπολίτευση και προκαλούν μαζικές διαδηλώσεις, αλλά πλέον οι αντιδράσεις προέρχονται και από διακεκριμένους οικονομολόγους και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, κυρίως από τον κλάδο της τεχνολογίας, ο οποίος αποτελεί το «καμάρι» της ισραηλινής οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύει το 54%των ισραηλινών εξαγωγών.
Δύο πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας απευθύνθηκαν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι η αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων θα πλήξει την οικονομία, ενώ αντίστοιχες παρατηρήσεις έκαναν 370 οικονομολόγοι σε κοινή τους επιστολή.
Πριν δυο εβδομάδες, 1.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας κατέβηκαν σε απεργία και διαδήλωσαν με το σύνθημα «Χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει τεχνολογία». Κάποιες εταιρείες τεχνολογίας έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν με αποχώρηση από τη χώρα.
Ο Νετανιάχου δεν δείχνει να κάνει πίσω, αλλά η διάβρωση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων της οικονομίας και των επιχειρήσεων αποτελεί σοβαρό πλήγμα στο προφίλ του επιτυχημένου διαχειριστή της οικονομίας το οποίο «διαφημίζει» ο Νετανιάχου επισημαίνει ο Economist.
Κι αυτά συμβαίνουν στο Ισραήλ, που επιδεικνύει ένα οικονομικό «θαύμα» τις τελευταίες δεκαετίες, με ένα δυναμικό τεχνολογικό τομέα διεθνούς εμβέλειας και σχεδόν διαρκή αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμούς της τάξης του 4%.
Μένει να δούμε ποιο θα είναι το αποτύπωμα του σκανδάλου των υποκλοπών στο ελληνικό οικονομικό και επιχειρηματικό κατεστημένο και πώς αυτό θα φανεί στην προεκλογική περίοδο και στις κάλπες.
Από το Σιάτλ και τη Γένοβα στο Νταβός – Ποιος φοβάται την παγκοσμιοποίηση;
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…