Στο πολιτικό κλίμα μέσα, μέσα στο οποίο η χώρα οδηγείται προς τις εκλογές αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στον Ηλία Κανέλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην υπουργός, αφού τόνισε ότι με όσα συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό, κυρίως γύρω από το μείζον θέμα των υποκλοπών, δείχνουν ότι «υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας» που εντείνει την πόλωση, ανέφερε ότι θα έβλεπε τη λύση σε μια «ρυθμιστική πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Ενόψει του προεκλογικού κλίματος, της όξυνσης, της πόλωσης και της τοξικότητας που εκχέεται… να πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει διαδοχικά σε ακρόαση τους αρχηγούς των κομμάτων. Να συζητήσει μαζί τους για το τι σημαίνει θεσμικός και πολιτικός πολιτισμός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τι σημαίνει συνταγματική νομιμότητα, τι σημαίνει συνταγματική δεοντολογία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος συνταγματολόγος.
Διευκρίνισε πάντως ότι «βεβαίως, δεν υποδεικνύω τίποτα», τονίζοντας παραλλήλως ότι «η ίδια (η κ. Σακελλαροπούλου) έχει την αρμοδιότητα, αλλά και την απόλυτη ικανότητα να κάνει, με τη σοβαρότητα και την αυτοσυγκράτηση που τη διακρίνει, την καλύτερη επιλογή». Έκλεισε δε την συγκεκριμένη αναφορά του με την προσωπική εκτίμησή του ότι θεωρεί πως «είναι η στιγμή για μια ρυθμιστικού χαρακτήρα πρωτοβουλία».
Στην ίδια συνέντευξη και στο ερώτημα αν υπάρχει «πρόβλημα δημοκρατίας» στη χώρα, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι «υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας. Υπάρχει πρόβλημα κράτους δικαίου, υπάρχει πρόβλημα έννομης τάξης. Η δημοκρατία δεν είναι απλώς ιδέα, πρωτίστως είναι σύστημα νομικών θεσμών». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην αρνητική κριτική για τις κυβερνήσεις συνεργασίας δηλώνοντας «ενοχλούμαι, όταν ταυτίζεται η ακυβερνησία με τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Από πότε η αυτοδυναμία είναι η μοναδική εγγύηση σταθερότητας;».
Ερωτηθείς για την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες της Βουλής, ο πρώην υπουργός είπε ότι «είναι διαμαρτυρία με αποδέκτη τον πολιτικό του αντίπαλο, άρα εξ ορισμού χωρίς αποτέλεσμα. Αντιθέτως επιτρέπει να του ασκείται κριτική για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά» και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν επωφελήθηκε ποτέ από αποχώρηση. Ούτε από τη Βουλή ούτε από τις εκλογές ούτε από αμφισβήτηση της νομιμότητας».
Μάλιστα, αφού υπενθύμισε ότι το 2008 η ΝΔ αποχώρησε ως πλειοψηφία από τη Βουλή για να αποτραπεί η συζήτηση της υπόθεσης Βατοπαιδίου και δεν κατάφερε να την αποτρέψει», σημείωσε ότι στην «αφετηρία» όλων αυτών «βρίσκεται δυστυχώς το “παιχνίδι της κολοκυθιάς” που παίζει ο Πρωθυπουργός επί εβδομάδες τώρα σε σχέση με τον χρόνο διάλυσης της Βουλής και τις δεύτερες εκλογές».
Τόνισε επίσης ότι «αυτό συνιστά διπλή καταστρατήγηση του Συντάγματος, του άρθρου 41 για τη διάλυση της Βουλής και του άρθρου 37 για τον διορισμό της κυβέρνησης μετά από εκλογές». Επισήμανε μάλιστα ότι «τουλάχιστον στο ζήτημα του χρόνου των εκλογών έπρεπε να λειτουργήσει καλύτερα ο πολιτικός πολιτισμός. Άλλωστε ξέρουμε ήδη την ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία. Άρα εθνικοί λόγοι δεν δικαιολογούν την παράταση της αβεβαιότητας».
Παραλλήλως αποδόμησε και τα σενάρια σχετικά με τις πολιτικές βλέψεις του, καθώς και το ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού. «Η θεωρία του «ειδικού σκοπού» δεν ξέρω από πού εκπορεύεται, αλλά ειδήμονες στη θεωρία των κυβερνήσεων ειδικού σκοπού είναι αφενός η ΝΔ αφετέρου η κομμουνιστική Αριστερά όλων των εκδοχών συμπεριλαμβανομένης της ανανεωτικής, χώροι που συνέπραξαν στην κυβέρνηση Τζαννετάκη και έκαναν το «βρώμικο ’89». Όποιος αναφέρεται σε κυβερνήσεις ειδικού σκοπού πρέπει να γνωρίζει την ιστορία των εννοιών και των προσώπων. Εσείς με την εμπειρία σας θα με συσχετίζατε με έναν ρόλο όπως αυτόν του αείμνηστου Τζαννετάκη;» είπε.
Στο σχόλιο δε του δημοσιογράφου «δεν θα είστε πρωθυπουργός σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού δηλαδή…» ο πρώην υπουργός είπε ότι «κάθε κυβέρνηση, θέλει δεδηλωμένη για να διοριστεί και την εμπιστοσύνη της Βουλής για να παραμείνει. Άρα τι είναι αυτό για τη ΝΔ; Είναι μια νέα θεωρία ηττοπάθειας; Ότι δεν θα είναι η ΝΔ αυτοδύναμη ούτε καν πρώτο κόμμα; Γιατί από τη δική του πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι προϋπόθεση συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας είναι να νικήσει στις εκλογές, δηλαδή να είναι πρώτο κόμμα. Δεν είδα επίσης σχόλια για τη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι μετά τις εκλογές, τις πρώτες φυσικά, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική πρακτική, θα προτείνει προγραμματική συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας. Για τις πολιτικές επιλογές και όχι για τα πρόσωπα».
Τι απαντά ο Ανδρουλάκης στον Τσίπρα
Χωρίς Ρώσους αξιωματούχους η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια