Το «revenge porn», το φαινόμενο διαπόμπευσης των πρώην συντρόφων με βίντεο και φωτογραφίες στο διαδίκτυο προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίσθημα της εκδίκησης και δυστυχώς, αποτελεί μάστιγα της εποχής μας με μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις να αποτελεί η τραγική περίπτωση της αυτοκτονίας της 22χρονης Λίνας η οποία έπεσε από τον 9ο όροφο της φοιτητικής εστίας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη το 2016, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.
Ο θάνατός της αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία ως αυτοκτονία, ωστόσο, καταγγελίες της μητέρας της ότι η 22χρονη έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας από άτομα που την απειλούσαν ότι θα δημοσιοποιήσουν προσωπικά βίντεο και φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου της κόρης της, προκάλεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Την έρευνα είχε παραγγείλει το Δεκέμβριο του 2017 ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό αστυνομικοί πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές έρευνες, εξέτασαν υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής και έλαβαν μαρτυρικές καταθέσεις.
Όπως έγινε γνωστό, στο επίκεντρο βρέθηκαν μία μαρτυρία για άτομο που φέρεται να αναζητούσε ένα «στικάκι» δίπλα στη νεκρή κοπέλα, αλλά και αναφορές περί φερόμενης διακίνησης υλικού ερωτικού περιεχομένου.
Η οικογένεια της 22χρονης είχε καταθέσει ένα αναλυτικό υπόμνημα με όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από αυτή τη δαιδαλώδη υπόθεση. Στα εν λόγω στοιχεία αναφερόταν ότι η Λίνα ήταν φοιτήτρια των ΤΕΦΑΑ, σχολή στην οποία πήγε από το τμήμα Βιολογίας. Στη Θεσσαλονίκη που βρισκόταν έκανε μεγάλο αγώνα για να σπουδάσει. Ωστόσο κάτι συνέβη στη ζωή της και κάποια στιγμή πήδηξε στο κενό δίνοντας τέλος στη ζωή της. Η απάντηση στο γιατί το έκανε, ενδεχομένως βρισκόταν στα ηλεκτρονικά μηνύματα που αντάλλασσε με διάφορα άτομα. Οι πληροφορίες την εποχή εκείνη, ήθελαν τον δικηγόρο της οικογένειας να έχει στα χέρια του 500 σελίδες με το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων τα οποία και παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές.
Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η οικογένεια, αρχικά η κοπέλα εκβιαζόταν από ένα άτομο που φέρεται ως φωτογράφος και ήθελε να την προωθεί ως μοντέλο. Όμως και πάλι σύμφωνα με πληροφορίες της οικογένειας της άτυχης φοιτήτριας αυτός δεν ήταν φωτογράφος, αλλά φοιτητής στα Χανιά και είχε πείσει την 22χρονη ότι μπορεί να την κάνει μοντέλο. Έτσι την τραβούσε φωτογραφίες που κάποιες από αυτές ήταν γυμνές και κάποιες ημίγυμνες. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό τις φωτογραφίες αυτές το συγκεκριμένο άτομο, τις ανάρτησε χωρίς την άδειά της στο προσωπικό ιστολόγιο της 22χρονης με αποτέλεσμα να τις οικειοποιηθούν επιτήδειοι και στη συνέχεια να την εκβιάζουν. Σύμφωνα με μαρτυρίες που είχε η οικογένεια, η 22χρονη φοιτήτρια εκβιαζόταν πάνω από επτά άτομα τα οποία της έλεγαν «στείλε μας κι άλλο υλικό αλλιώς θα δημοσιεύσουμε κι άλλες φωτογραφίες σου».
Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση της δικαστικής διαμάχης του Στάθη Παναγιωτόπουλου με μία γυναίκα η οποία τον κατηγορεί για εκδικητικό πορνό ήρθαν στη σκιά του δρόμου που άνοιξε το «Me Too» και είναι αλήθεια ότι τον χώρο των Media δεν τον είχε «ακουμπήσει» εύκολα κανείς μέχρι σήμερα. Ωστόσο, αν ανοίξουν στόματα, ενδεχομένως θα ακουστούν πολλές ακόμη δύσοσμες ιστορίες. Και μιλάμε για ένα φαινόμενο που είναι παράπλευρο το οποίο όμως τροφοδοτεί μια σειρά πράγματα, όπως τη διαπόμπευση της γυναίκας, την απαξίωση, τις αυτοκτονίες και ακόμα και τις γυναικοκτονίες.