Πολιτισμός

«Έδειξαν» στην Μενδώνη το Μουσείο του Ηρακλείου

Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων και στήριξη από την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε χθες η συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μετατροπή του Μουσείου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί με αφορμή την προγραμματισμένη παρουσία του πρωθυπουργού και της υπουργού Πολιτισμού στο Ηράκλειο και πραγματοποιήθηκε παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λίνα Μενδώνη είχαν αποχωρήσει εσπευσμένα λόγω της πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων του Μουσείου, σε επιστολή προς την υπουργό αλλά και προς την κοινωνία, απαντά αποστομωτικά στον ίδιο τον τίτλο του νομοσχεδίου που επιγράφεται «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς». Τίτλο που οι εργαζόμενοι θεωρούν προσβλητικό καθώς υπονομεύει και υποβαθμίζει το έργο τους και την τεράστια προσφορά του Μουσείου. Υπενθυμίζοντας το έργο αυτό στην κ. Μενδώνη, τονίζουν πως το Μουσείο Ηρακλείου μόνο κατά την περυσινή χρονιά:

Υποδέχτηκε 500.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στις άρτια οργανωμένες αίθουσες των μόνιμων συλλογών. Το έργο της επανέκθεσης των συλλογών ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος (ΕΣΠΑ) το 2014, ένα έργο που εκτελέστηκε με αυτεπιστασία από το προσωπικό του Μουσείου.

Ολοκλήρωσε την υλοποίηση του νέου διαδικτυακού κόμβου, με πληροφοριακό υλικό για τους επισκέπτες και τους ειδικούς επιστήμονες, ψηφιακές εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα και ψηφιακή ξενάγηση δωρεάν για τους επισκέπτες. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος (ΕΣΠΑ), με αυτεπιστασία από το προσωπικό του Μουσείου.

Πρόσφερε σε εβδομαδιαία βάση δωρεάν σε εκατοντάδες μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων στις αίθουσες του Μουσείου.

Διοργάνωσε δύο περιοδικές αρχαιολογικές εκθέσεις και μία έκθεση σύγχρονης κεραμικής και πρόσφερε δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις από τους αρχαιολόγους.

Συμμετείχε με βραχυχρόνιο δανεισμό εκθεμάτων σε αρχαιολογικές εκθέσεις στο εξωτερικό.

Υποδέχτηκε στις συλλογές και τις αποθήκες ειδικούς ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διοργάνωσε ένα διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο, μία ημερίδα για τις καινοτόμες δράσεις ψηφιακής τεχνολογίας και μία ημερίδα για την προσβασιμότητα ΑμεΑ στη μουσειακή εκπαίδευση.

Υποδέχτηκε στον κήπο και στις αίθουσες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, θεματικές εκδηλώσεις και ξεναγήσεις, με δωρεάν είσοδο για το κοινό, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και φορείς και συλλόγους του Ηρακλείου.

Τέλος, συμμετείχε μέσω της παρουσίασης επιστημονικών ανακοινώσεων των αρχαιολόγων και των συντηρητών σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Μουσείο Ηρακλείου υποδέχεται στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας περιοδική έκθεση με αρχαιότητες του ιαπωνικού πολιτισμού και συμμετέχει με βραχυχρόνιο δανεισμό σε αρχαιολογικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Επιτροπή Αγώνα τονίζει πως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑμεΑ, διαθέτει πωλητήριο, αναψυκτήριο, σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου των επισκεπτών, σύστημα αυτόματης απινίδωσης (AED), δωρεάν ενημερωτικά φυλλάδια σε εννέα γλώσσες και σε Braille στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, δωρεάν εφαρμογή ψηφιακής και ακουστικής ξενάγησης και απτική συλλογή για επισκέπτες με προβλήματα όρασης.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, δυνατότητες βελτίωσης υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν και λένε πως οι ίδιοι είναι οι πρώτοι που το αναγνωρίζουν και αποδεδειγμένα υποστηρίζουν συντονισμένες δράσεις για την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. «Η αποκοπή των Μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία συντελείται χωρίς αξιοπρέπεια και σεβασμό στο παρελθόν και το παρόν των ιστορικών αυτών θεσμών. Κι επειδή τα μνημεία και τα Μουσεία έχουν φωνή, τη δική μας, ας μιλήσουμε, έστω και σε ώτα μη ακουόντων…» καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

«Τα αρχαιολογικά μουσεία δεν χρειάζονται διοικητικά συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Χρειάζονται προσωπικό και πόρους για στήριξη της δημόσιας λειτουργίας τους για να προσφέρουν πολιτισμό για όλους και όλες. Το καταστροφικό νομοσχέδιο θα μετατρέψει το Μουσείο μας σε μια επιχείρηση που θα απευθύνεται σε “εκλεκτούς πελάτες” και όχι σε επισκέπτες», τονίστηκε κατά τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Πηγή: Kriti.efsyn

Οι ειδήσεις σήμερα

Νέο «μήνυμα βόμβα» Βενιζέλου στην κυβέρνηση: «Παράνομες οι παρακολουθήσεις των αρχηγών του στρατεύματος»

Ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ σε Χατζηδάκη: Ήταν «κλουζώ» οι Δημητριάδης και Κοντολέων;

Σαρανταοκτάωρη απεργία του ΣΕΗ με αίτημα την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago