Πολιτική

Νέο «μήνυμα βόμβα» Βενιζέλου στην κυβέρνηση: «Παράνομες οι παρακολουθήσεις των αρχηγών του στρατεύματος»

Ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, με το ερώτημα «Μένουμε Ευρώπη;» και υπότιτλο «Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου», αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, τονίζοντας ότι είναι παράνομες οι παρακολουθήσεις των αρχηγών του στρατεύματος.

«Αν ήταν νόμιμες, δεν έπρεπε τα συγκεκριμένα πρόσωπα να παραμένουν και μάλιστα επί μακρόν στην ηγεσία του στρατεύματος» είπε ο συνταγματολόγος και πρώην υπουργός, αφού εξήγησε: «Μια πράξη δεν καθίσταται νόμιμη όταν φέρει τα εξωτερικά στοιχεία της νόμιμης πράξης, αλλά παραβιάζει το Σύνταγμα και τον νόμο, στερείται αιτιολογίας και δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας. Συνεπώς οι παρακολουθήσεις των ηγετών του στρατεύματος ήταν παράνομες».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι «προκύπτει συνεπώς μείζον ζήτημα αφενός εθνικής ασφάλειας, αφετέρου λειτουργίας του κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος». Έθεσε μάλιστα μια σειρά από καίρια ερωτήματα προς την κυβέρνηση, διερωτώμενος: «Ποιος άκουσε ή διάβασε το υλικό των παρακολουθήσεων; Ποιος ήταν αποδέκτης των ενημερωτικών δελτίων; Ποιος έδωσε και ποιες εξηγήσεις στα πρόσωπα αυτά; Ποιο ήταν το κίνητρο και το ζητούμενο της μακράς παρακολούθησης;».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σχολίασε τη στάση της εισαγγελέα της ΕΥΠ, αλλά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ποιος γνωρίζει καλύτερα από πχ τους αρχηγούς των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων τι συνιστά επιλογή εθνικής ασφάλειας; Προφανώς όχι μια εισαγγελέας εγκατεστημένη στην ΕΥΠ. Δέχομαι ότι γνωρίζει καλύτερα από τους Αρχηγούς των Επιτελείων ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Αλλά όταν ο πρωθυπουργός δηλώνει άγνοια και καταγγέλλει “εκτός πλαισίου” λειτουργία της ΕΥΠ και της εισαγγελέως, τι πρέπει να πούμε εμείς ως πολίτες, ως νομικοί, ως καθηγητές του Δικαίου; Τι πρέπει να πω εγώ ως πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και ως πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας;».

Ο πρώην υπουργός είπε επίσης ότι δεν αρκούν οι απαντήσεις που έδωσε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «το ζήτημα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, του κύρους της και του απορρήτου των επικοινωνιών της που είναι ουσιαστικά στρατιωτικές επικοινωνίες απαιτεί να διαμορφώσει άμεσα μια εύλογη τεκμηριωμένη απάντηση ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να ενημερώσει αξιόπιστα τουλάχιστον τους αρχηγούς των κομμάτων».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του υπεραμύνθηκε εκ νέου της πλήρους ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ για την οποία επανέλαβε ότι βάλλεται με την επίθεση στο πρόσωπο του προέδρου της, Χρήστου Ράμμου. Κάνοντας λόγο για «οργανωμένη εκστρατεία αποτροπής των ελέγχων της ΑΔΑΕ» ο πρώην υπουργός μίλησε και για «συκοφάντησης του προέδρου της, λαμπρού δικαστικού λειτουργού Χρήστου Ράμμου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ «επιλέχθηκε το 2018 από τη Διάσκεψη των Προέδρων, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5 και με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ειδήσεις σήμερα

Σοβαρή αποκάλυψη Ραγκούση: Μολυσμένα με το Predator και κινητά πολιτών από SMS του emvolio.gr

Η απάντηση Πιερρακάκη για το μολυσμένο sms και η νέα σφοδρή αντίδραση Ραγκούση

Ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ σε Χατζηδάκη: Ήταν «κλουζώ» οι Δημητριάδης και Κοντολέων;

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago