Η πανηγυρική εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ αναμορφώνει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό και προφανώς τελειώνει την περίοδο «εισοδισμού» τόσο εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας όσο κι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνική και πολιτική βάση του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο εισοδισμός διαμόρφωσε τις πολιτικές ισορροπίες την τελευταία δεκαετία και αποτέλεσε την κεντρική παράμετρο ανάδειξης τόσο τους Αλέξη Τσίπρα το 2015, όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 στην κυβέρνηση.
Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανησυχεί για την πιθανή αντιστροφή του κύματος πολιτών οι οποίοι τον στήριξαν κυρίως το 2015 (σε ένα σημαντικό βαθμό και το 2019) προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι η μάχη του κέντρου θα κρίνει την φυσιογνωμία της επόμενης κυβέρνησης, συνεπώς η ανησυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις συνέπειες της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ είναι αναμφισβήτητη.
Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός θεωρούν ότι έχουν ασφαλίσει την δεξιά πτέρυγα της παράταξης τους, καθώς δεν υπάρχει μια φυσιογνωμία που θα ομογενοποιήσει τις διάσπαρτες πολιτικές πρωτοβουλίες του δεξιού χώρου, ενώ η νέα οργανωτική προσπάθεια που ξεκινά αυτές τις μέρες με την ανάληψη της θέσης του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη, αναμένεται να ενδυναμώσει τις σχέσεις της ΝΔ με την δεξιά της πτέρυγα. Αντίθετα, στελέχη που συνομιλούσαν και συνεργάζονταν με τον κ. Μητσοτάκη (όπως η Άννα Διαμαντοπούλου) τώρα στρέφονται και πάλι προς το ΠΑΣΟΚ, εξέλιξη που αναμένεται να ενδυναμωθεί μετά την εκλογή Ανδρουλάκη.
Εδώ ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι διαθέτει ένα πλεονέκτημα: Στις περισσότερες μετρήσεις της κοινής γνώμης κατά τους τελευταίους μήνες, τα ποσοστά των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που θεωρούσαν ότι εκφράζονταν από την κυβερνητική πολιτική ήταν συντριπτικά. Από την άλλη, όμως, οι πολίτες αυτοί αποδέχονταν την πολιτική Μητσοτάκη, ωστόσο δεν δήλωναν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά του ΚΙΝΑΛ! Επίσης, όσοι κεντρώοι ψήφισαν το 2019 τη Νέα Δημοκρατία, είναι διαπιστωμένο ότι το έκαναν πρώτον διότι το ΚΙΝΑΛ δεν τους ενέπνεε εμπιστοσύνη και δεύτερον διότι δεν συζητούσαν καν την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή η ψήφος των κεντρώων στη ΝΔ ήταν μια λύση ανάγκης.
Αυτή η λύση ανάγκης μπορεί τώρα, εάν η ηγεσία Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ προχωρήσει πειστικά σε διεύρυνση (και) προς το κέντρο, να πάψει να ισχύει. Σε αυτό το μέτωπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να δώσει σκληρή μάχη, ωστόσο οι δυσκολίες με τον Νίκο Ανδρουλάκη απέναντί του θα είναι πολύ περισσότερες. Πάντως, και της επόμενης κυβέρνησης η φυσιογνωμία και η σύνθεση θα κριθούν στο ποιος θα κερδίσει αυτή τη μάχη του Κέντρου.
Οι πρώτες αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία από την εκλογή Ανδρουλάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν έτοιμος να αντιδράσει στην εκλογή Ανδρουλάκη (την οποία θεωρούσε βέβαιη από την περασμένη Κυριακή) και του τηλεφώνησε λίγα λεπτά μετά την οριστικοποίηση της νίκης του και πριν καν το ΚΙΝΑΛ μεταδώσει τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που ως αργά χθες το βράδυ δεν είχε τηλεφωνήσει στον Νίκο Ανδρουλάκη. Η γενική αίσθηση σε Μέγαρο Μαξίμου και οδό Πειραιώς είναι ότι ενδεχόμενη εκλογική άνοδος του ΠΑΣΟΚ με Ανδρουλάκη θα βλάψει πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και μεσοπρόθεσμα θα αφήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο.
Ωστόσο ο στενός κύκλος του πρωθυπουργού παραμένει σε εγρήγορση, καθώς θεωρεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι μια μεταβλητή που ακόμα δεν έχει «διαβαστεί» από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, καθώς κρατούσε χαμηλό πολιτικό προφίλ κι απέφευγε να τοποθετείται επί παντός του πολιτικού επιστητού στην Ελλάδα. Έτσι επεξεργάζονται κάποια αρχικά σενάρια και περιμένουν να δουν τις πρώτες κινήσεις και τις πρώτες θέσεις του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να διαμορφώσει μια πιο συγκεκριμένη στρατηγική απέναντί του.