Το βράδυ της Παρασκευής εξελίχθηκε σε νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Χωρίς διαβούλευση, χωρίς ειδοποίηση και με μια τροπολογία που ήρθε σ’ ένα άσχετο νομοσχέδιο περισσότερα από 100 στελέχη της Υπηρεσίας που υπηρετούν σε διάφορους τομείς στην επικράτεια μετατάσσονται από την Τρίτη σε θέσεις πολιτικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η διοίκηση δήλωνε άγνοια και παρέπεπεμπε στους «από πάνω», με λίγα λόγια στον ίδιο τον πρωθυπουργό, μιας κι ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ήταν να θέσει την ΕΥΠ υπό τον απόλυτο έλεγχό του. Οι συνδικαλιστές της Υπηρεσίας κάνουν λόγο για «εκκαθαρίσεις με πολιτικό υπόβαθρο», υποστηρίζοντας πως μετατάσσονται όλοι όσοι δεν ήταν αρεστοί από το Μαξίμου και από το γραφείο του πρωθυπουργού και οι οποίοι εδώ και καιρό είχαν υπαχθεί σε μια διεύθυνση «ανεπιθύμητων», όντας ουσιαστικά «στον πάγο». Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη είχαν προγραμματιστεί εκλογές στο σωματείο των εργαζομένων της ΕΥΠ και κάποιοι από τους μεταταχθέντες ήταν ήδη εκλεγμένοι συνδικαλιστές και προτίθονταν να δοκιμάσουν ν’ ανανεώσουν τη θητεία τους. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ήδη «έτοιμο» προεδρείο που θα κατέβει στις εκλογές και θα είναι πιο…. συνεργάσιμο με τη διοίκηση και κατ΄επέκταση την κυβέρνηση.
Το παρόν προεδρείο ξεκινά από σήμερα ενημερωτικές συναντήσεις με τους αρμόδιους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα με τον Χρήστο Σπίρτζη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον Γιώργο Καμίνη από το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Παπαναστάση από το ΚΚΕ, ενώ αναμένεται συνάντησή τους και με εκπρόσωπο του ΜέΡΑ 25. Είναι περιττό να σχολιάσουμε τον αναβρασμό που επικρατεί στην Υπηρεσία καθώς απομακρύνονται μεταξύ άλλων στελέχη με ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στο πεδίο συλλογής, διαχείρισης και ανάλυσης πληροφοριών, σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπάρχει όπως φαίνεται μέριμνα για την επόμενη μέρα. Και εξηγούμαστε:
Για τις αρχές του νέου χρόνου είναι προγραμματισμένος ένας νέος διαγωνισμός προσλήψεων στην Υπηρεσία με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να βρίσκεται στο ΣτΕ για νομοπαρασκευαστικές διορθώσεις. Λεπτομέρειες του εν λόγω διατάγματος που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο αποδεικνύουν ότι στις διαδικασίες πρόσληψης νέων στελεχών ουσιαστικά παρακάμπτεται ο ΑΣΕΠ και η Υπηρεσία θα έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει και να αποκλείει όσους εκείνη θέλει, με κριτήρια εντελώς αδιαφανή και πιθανότατα μακριά από κάθε αίσθηση αξιοκρατίας.
«Ξαναζούμε την περίοδο 1990-93 όταν ο πατέρας Μητσοτάκης ξήλωνε 300 άτομα από την ΕΥΠ και τα έστελνε γραμματείς στα δικαστήρια προκειμένου να φτιάξει μια υπηρεσία εντελώς υποτελή στον ίδιο», μας έλεγε έμπειρο στέλεχος που επιθυμεί, για προφανείς λόγους, να παραμείνει ανώνυμο. «Ακόμα κι αν αύριο το πρωί η κυβέρνηση χάσει τις εκλογές και φύγει με αυτά που δρομολογούναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα είανι φέουδο του Κυριάκου Μητσοτάκη όποιος και αν τον διαδεχθεί», συμπληρώνει.
Η αλήθεια είναι ότι από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μια ιδιαίτερη σπουδή να δημιουργήσει μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και την εθνική ασφάλεια. Θυμίζουμε:
1. Τοποθέτησε ως διοικητή στην Υπηρεσία ένα άτομο που δεν πληρούσε τα κριτήρια του νόμου φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ψέμματα στη Βουλή ότι δεν επρόκειτο ν’ αλλάξει το νόμο. Το έκανε.
2. Ξήλωσε ολόκληρη διεύθυνση ανάλυσης στοιχείων και την έστειλε πακέτο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας χωρίς να συντρέχει υπηρεσιακός λόγος για κάτι τέτοιο.
3. Δημιούργησε τη διαβόητη πλέον «Υποδιεύθυνση Γ», στην οποία συγκέντρωσε όλα τα ετερόκλητα στελέχη της Υπηρεσίας που δεν ήταν του κόμματος και του στενού περιβάλλοντος. Από οδηγούς και τεχνίτες έως στελέχη με μεταπτυχιακά και μεγάλη εμπειρία στην υπηρεσία που σε μια νύχτα μπήκαν στον πάγο. Αυτοί εκκαθαρίζονται τώρα και παρ’ όλα αυτά η υποδιεύθυνση παραμένει, ίσως για να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές εκκαθαρίσεις.
4. Δημιούργησε το ΚΕΤΥΑΚ, το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, μια αυτοτελή υπηρεσία μέσα στην ήδη αυτοτελή ΕΥΠ, με δικό του ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, ΑΦΜ και σφραγίδα το οποίο θα συνάπτει συμβάσεις, θα παίρνει χρηματοδοτήσεις και θα παράγει έργο χωρίς να υποχρεούται να δίνει λογαριασμό για τις δραστηριότητές του. Ο ορισμός της πλήρους αδιαφάνειας.
5. Τοποθέτησε τοποτηρητές της ΕΥΠ σε όλα τα υπουργεία και δημόσιους φορείς, αλλά και στους εποπτευόμενους από το δημόσιο φορείς με το πρόσχημα της προστασίας από επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου. Στην ουσία έδινε στην ΕΥΠ έναν ρόλο που θυμίζει παλαιότερες, σκοτεινές εποχές, εκείνον του «ρουφιάνου».
6. Με το νέο προεδρικό διάταγμα αλλάζει τον τρόπο κρίσης των επικεφαλής των τμημάτων με τις πληροφορίες να λένε ότι πλέον τις θέσεις δεν θα τις καλύπτουν οι άξιοι αλλά οι «κολλητοί». Ήδη αυτό έχει συμβεί στο κλιμάκιο της υπηρεσίας στην Ήπειρο όπου επικεφαλής έχει τεθεί από τον περασμένο Γενάρη άτομο που δεν είχε τα προσόντα που απαιτεί η θέση και για το οποίο υπάρχουν πολλές σκιές αναφορικά με τον τρόπο που προσλήφθηκε στην Υπηρεσία. Το δε όνομά του έχει διαρρεύσει σε ιστοσελίδες της Αλβανίας από πέρυσι, ωστόσο αυτό δεν πτόησε τη διοίκηση της Υπηρεσίας και τον διατηρεί στη θέση του.
Η κυβέρνηση εδώ κι ένα μήνα δεν έχει απαντήσει σε δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις (από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) για τις παρακολουθήσεις απλών πολιτών από την ΕΥΠ που διέρρευσαν στον Τύπο. Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσιεύτηκαν σήματα της Υπηρεσίας προς κλιμάκια ανά την επικράτεια με τα οποία αποδεικνυόταν πως βασικό μέλημα της ΕΥΠ έχει γίνει η παρακολούθηση των αντιεμβολιαστών και των συγκεντρώσεών τους αλλά και δημοσιογράφων, δικηγόρων και ακτιβιστών που ασχολούνται με τα δικαιώματα των προσφύγων. Η κυβέρνηση έμμεσα παραδέχτηκε τις παρακολουθήσεις χωρίς να θεωρήσει σωστό εν συνεχεία να απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.