Το αίτημα για φορολόγηση των βαθύπλουτων διατυπώνεται για πολλοστή φορά και πάλι από τα χείλη μιας συγκεκριμένης ομάδας εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων, μέλη μιας παγκόσμιας ελίτ με μυθικά πλούτη. Απευθυνόμενοι με επιστολή τους προς τους ηγέτες κρατών και επιχειρήσεων που συναντώνται στο Νταβός, περισσότεροι από 200 βαθύπλουτοι από 13 χώρες, ανάμεσα στους οποίους η κληρονόμος της αυτοκρατορίας του Ντίσνεϊ, Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, ζητούν να επιβληθεί επειγόντως φόρος πλούτου προκειμένου να αντιμετωπισθεί η «ακραία ανισότητα», η εκτόξευση του κόστους διαβίωσης και να μειωθεί η φτώχεια.
Υπογραμμίζουν πως οι συζητήσεις των ισχυρών του κόσμου περί «συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο» δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν αντιμετωπισθούν τα αίτια που χωρίζουν τον κόσμο. Προσθέτουν μάλιστα πως «η υπεράσπιση της δημοκρατίας και η οικοδόμηση συνεργασίας προϋποθέτει την ανάληψη δράσεων για να δημιουργηθούν δικαιότερες οικονομίες και αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να αφεθεί στα παιδιά μας, αλλά πρέπει να λυθεί τώρα». Με την επιστολή να φέρει τον τίτλο «το κόστος του ακραίου πλούτου», οι εν λόγω βαθύπλουτοι που αυτοαποκαλούνται «πατριώτες εκατομμυριούχοι», τονίζουν πως τώρα είναι η ώρα για να τεθεί το θέμα του ακραίου πλούτου και να φορολογηθούν οι βαθύπλουτοι. Επισημαίνουν πως τις τελευταίες πέντε δεκαετίες «ο πλούτος δεν ρέει προς καμία άλλη κατεύθυνση παρά μόνον προς αυτούς που τον διαθέτουν ήδη» και υπογραμμίζουν πως τα τελευταία χρόνια η τάση αυτή έχει επιταχυνθεί αλλά «η λύση είναι απλή και την βλέπουν όλοι». Και καταλήγουν, «εσείς οι παγκόσμιοι εκπρόσωποι πρέπει να μας φορολογήσετε, εμάς τους βαθύπλουτους και να αρχίσετε τώρα».
Προειδοποιούν μάλιστα πως αν δεν αναληφθεί δράση για το πρόβλημα που θέτουν μπορεί να ακολουθήσει καταστροφή. Επισημαίνουν πως «οι κοινωνίες υφίστανται τόση πίεση, τόσες πολλές μητέρες και τόσοι πατέρες βλέπουν τα παιδιά τους να πεινούν ενώ οι βαθύπλουτοι μετρούν τα αυξανόμενα πλούτη τους» και προειδοποιούν πως θα είναι μικρότερο το κόστος της ανάληψης δράσης από το κόστος της αδράνειας. Η κίνηση αυτή των «πατριωτών εκατομμυριούχων» δεν είναι κάτι νέο. Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα αυτή των, κατά άλλους, εκκεντρικών εκατομμυριούχων επαναλαμβάνει μονότονα το ίδιο αίτημα με τα ίδια επιχειρήματα και συχνά το απευθύνει στους ισχυρούς του Νταβός. Αυτή τη φορά η κίνησή τους βλέπει το φως της δημοσιότητας δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Oxfam, οργάνωσης για την εξάλειψη της φτώχειας, σύμφωνα με την οποία σχεδόν τα 2/3 όσου πλούτου δημιουργήθηκε από την αρχή της πανδημίας έχει καταλήξει στις τσέπες του πλουσιότερου 1% του πλανήτη.
Στην έκθεσή της η Oxfam υπογραμμίζει πως από την αρχή της πανδημίας και μέχρι το τέλος του 2021 οι πλουσιότεροι αύξησαν τα πλούτη τους κατά 26 τρισ. δολ. Το ποσό αυτό, επισημαίνει η εν λόγω οργάνωση, αντιπροσωπεύει το 63% του καινούργιου πλούτου που παρήχθη τα τελευταία τρία χρόνια και τον υπόλοιπο από τον καινούργιο πλούτο έχει μοιραστεί στο 99% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oxfam, επιβάλλοντας έναν φόρο μόλις 5% στους εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους του κόσμου, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αντλήσουν 1,7 τρισ. δολ. ετησίως που αρκούν για να γλιτώσουν από τη φτώχεια 2 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη αλλά και για να χρηματοδοτηθεί ένα παγκόσμιο πλάνο για την εξάλειψη της πείνας και της ακραίας φτώχειας.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…