Στοίχημα διαρκείας που απαιτεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ετοιμότητα, αλλά και ένα πεδίο παραγωγής μύθων και fake news, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μεταναστευτικό, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός έκανε μια συνοπτική σύγκριση του κυβερνητικού έργου με την κατάσταση που παρέλαβε το 2019, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του «θωράκισε τη χώρα και την Ευρώπη», αλλά και τους ίδιους τους μετανάστες από τους διακινητές.
«Το διοικητικό χάος μέχρι το καλοκαίρι που παραλάβαμε, διαδέχθηκε ένα αποτελεσματικό υπουργείο. Θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο που υψώθηκαν και εκεί που τάχα δεν υπήρχαν, στο Αιγαίο, ενώ τα αίσχη της Μόριας έγιναν σύγχρονες δομές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στην απόφαση της κυβέρνησής του, την 1η Μαρτίου του 2020, να αποτρέψει «με κάθε μέσο την εργαλειοποίηση των ανθρώπων».
Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι έχει τεράστια σημασία ο καθορισμός των συνόρων μας ως ανατολικό σύνορο της Ευρώπης και αναφέρθηκε εμφατικά στο ότι το 2020 βρέθηκαν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στα σύνορα του Έβρου για να εξετάσουν την κατάσταση. Ανέφερε ακόμη ότι «17 χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν στη χώρα μας το προηγούμενο έτος έναντι 900 χιλιάδων το 2015» και ότι «το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ γινόταν από την Ελλάδα, έναντι μόνο του 5% τώρα». Υποστήριξε επίσης ότι «ανέπνευσαν τα νησιά μας», αφού, όπως είπε, από 40 χιλιάδες μετανάστες το 2019 σήμερα υπάρχουν 5 χιλιάδες.
«Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με παράλληλα μέτωπα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στη διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά που φιλοξενούν δομές μεταναστών, καθώς και στην χορήγηση περισσότερων από 100 εκ. ευρώ σε 40 δήμους. Ανέφερε επίσης ότι τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου από 200 χιλιάδες που ήταν το 2019 μειώθηκαν σήμερα κάτω από 20 χιλιάδες, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως πρωταγωνιστή στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
«Κάντε σύγκριση μεταξύ της αθλιότητας που υπήρχε στη Σάμο, όπου αντί για 1.000 άτομα φιλοξενούσαν 7.000, σε σχέση με την υπερσύγχρονη δομή σήμερα», τονίζοντας στη συνέχεια ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής». Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι «το Λιμενικό έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από το βυθό του Αιγαίου, εκεί που τους θέλουν οι συμμορίες της απέναντι όχθης».
Εμφατικά αναφέρθηκε τέλος και στον διαχωρισμό των ΜΚΟ, λέγοντας ότι πρέπει «να δούμε και τη δράση ορισμένων ΜΚΟ, όπου πρέπει να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι». Αναφερόμενος μάλιστα σε περιστατικό του Έβρου είπε ότι «κάποιοι πρόσφατα έστησαν ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος, με την ανύπαρκτη μικρή Μαρία που δήθεν πέθανε από τσίμπημα σκορπιού». Για το ίδιο θέμα, αναφερόμενος προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «ενώ κάποιοι έξω ανασκεύασαν, εδώ δεν άρθρωσαν συγνώμη για τον διασυρμό της χώρας μας». Έκλεισε δε με την εκτίμηση ότι το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε πεδίο παραγωγής μύθων και fake news τα οποία εξάγονται, γράφονται εκτός χώρας και εισάγονται μετά, την ώρα που, όπως είπε, η Ελλάδα είναι «ανατολικό φυλάκιο Ευρώπης αλλά και δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης όσων επιθυμούν και δικαιούνται να συνεχίσουν τη ζωή τους στη χώρα μας».
Κατέθεσε τη μήνυση ο Νίκος Παππάς
Πως θα μπλοκάρει η κυβέρνηση την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές