Σε μια κρίσιμη φάση για την πανδημία που οι σκληροί δείκτες (αριθμός νεκρών , διασωληνομένων κ.α) είναι στα ύψη και καθίστανται ορατές οι αδυναμίες διαχείρισης της από την Κυβέρνηση και τα βλέμματα της κοινωνίας είναι στραμμένα στις αντοχές του Ε.Σ.Υ και των του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που δίνει δύο χρόνια τώρα τη μάχη, στο Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δείχνουν να μην συντονίζουν στον σωστό χρόνο όλοι την περπατησιά τους για ένα μείζον θέμα όπως αυτό που προέκυψε με τις ΜΕΘ /VIP (πέραν του αν υπάρχουν έστω και κάποιες υπερβολές) που προέκυψε πρωτίστως από τις καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και ήδη έχει παρέμβει εισαγγελέας .
Ο μη συντονισμός σε σωστό χρόνο της περπατησιάς στον ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ καταγράφεται και μέσα από ένα «τζαρτζάρισμα» της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» (εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ) με τον πρώην Υπουργό , νυν τομεάρχη Παιδείας και άλλοτε δημοσιογράφο και πρώην Διευθυντή της εφημερίδας Νίκο Φίλη.
Η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» με ενυπόγραφο άρθρο του Διευθυντή της Άγγελου Τσέκερη παίρνει αποστάσεις από τα όσα είπε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Φίλης για το θέμα των ΜΕΘ/VIP και τους θανάτους ασθενών από covid-19.
“Λυπούμαστε που είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε αυτή την δημόσια απάντηση”, αναφέρει η εφημερίδα σε ανάρτηση της. “Η Αυγή θα συνεχίσει να δίνει την μάχη για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την υπεράσπιση της κοινωνίας χωρίς υποχωρήσεις και πάντα με σεβασμό στην αλήθεια και την δεοντολογία,” επισημαίνει η αμάρτηση της Διεύθυνσης της εφημερίδας .
Η ανάρτηση της Αυγής με την οποία απαντάει δημόσια στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθυντή της Ν. Φίλη έχει ως εξής:
“…Πρώτον, δεν ξέρουμε τι έκαναν άλλες εφημερίδες. Η δική μας εφημερίδα δεν υιοθέτησε την καταγγελία του Μ. Γιαννάκου. Απαίτησε καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση δεδομένου μάλιστα ότι εκείνη την ημέρα άλλα είχε πει ο υπουργός Υγείας («ψευδέστατες καταγγελίες») και άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος («αν υπάρχουν στοιχεία πρέπει να διερευνηθούν»). Το ίδιο ακριβώς, δηλαδή την κατάθεση καθαρών απαντήσεων, είχε ζητήσει την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και ο εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Ηλιόπουλος. Μας κάνει εντύπωση που ο Νίκος Φίλης υιοθέτησε πλήρως την θέση του δημοσιογράφου, χωρίς να κάνει αυτήν την προφανέστατη διευκρίνιση.
Δεύτερον, για την εφημερίδα είναι εντελώς απαράδεκτη η κατηγορία ότι κάνει «αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων». Το να εγκαλείς καθημερινά την κυβέρνηση για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και για την ολοκληρωτική εγκατάλειψη του συστήματος υγείας και να ζητάς διαφάνεια και πειστικές απαντήσεις, είναι στάση που η εφημερίδα θεωρεί υποχρέωσή της για την υπεράσπιση της κοινωνίας. Το κάνουμε, όχι μόνο γιατί αυτό κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και γιατί είμαστε βαθύτατα πεισμένοι ότι αυτό είναι σωστό. Προφανώς, αν κάποιος ήθελε να αποφύγει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που βάζουμε, και που ολόκληρη η κοινωνία βάζει, εύκολα θα μπορούσε να αποκαλέσει την στάση αυτή, θανατοπολιτική και λαϊκισμό. Από απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής θα το περιμέναμε. Από τον Ν. Φίλη, όχι.
Λυπούμαστε που είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε αυτή την δημόσια απάντηση. Η «Αυγή» θα συνεχίσει να δίνει την μάχη για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την υπεράσπιση της κοινωνίας χωρίς υποχωρήσεις και πάντα με σεβασμό στην αλήθεια και την δεοντολογία.
Για την Αυγή
Άγγελος Τσέκερης”
Το podcast
Να σημειωθεί ότι σε ένα podcast με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Τσιντσίνη, για λογαριασμό της «Καθημερινής», ο Νίκος Φίλης κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΑΥΓΗ υιοθέτησε στο πρωτοσέλιδό της την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκου για 48 ΜΕΘ που κρατιούνται κλειστές για ενδεχόμενη νοσηλεία δημόσιων προσώπων. Η απάντηση του Ν. Φίλη ήταν ότι το ίδιο έκαναν και άλλες εφημερίδες όπως η «Κόντρα» και η «Δημοκρατία». Στην συνέχεια μάλιστα o ο κ. Φίλης προσέθεσε: «Δεν βοηθάει μια αντιπαράθεση γύρω από το θέμα των θανάτων. Οι θάνατοι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης..», ενώ επεσήμανε ότι το κόμμα του ενίοτε παρασύρεται από την «τηλεοπτική αντιπολίτευση».
«Δεν πρέπει οι θάνατοι να αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης», ανέφερε ο πρώην υπουργός Παιδείας, σε μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Τσιντσίνη, η οποία ξεκίνησε από το Κίνημα Αλλαγής και το αν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τη νέα του ηγεσία και κατέληξε στις αιτίες της καθήλωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μειοψηφικά ποσοστά.
Αναφορικά με τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Φίλης απέδωσε τη μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες σε «πληθώρα παλαιών κυβερνητικών και κομματικών αξιωματούχων, παρά σε κοινωνικές δυνάμεις εν κινήσει».
Στο δίλημμα «Ανδρουλάκης ή Παπανδρέου», ο πρώην υπουργός σχολίασε ότι με τον πρώην Πρωθυπουργό, «που βαρύνεται με το έγκλημα των Μνημονίων», μπορεί να συνομιλήσει στην εξωτερική πολιτική και ορισμένα κοινωνικά ζητήματα, ενώ χαρακτήρισε τον ευρωβουλευτή «tabula rasa».
Επέμεινε, άλλωστε στη θέση που διατύπωσε το περασμένο Σάββατο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπροσωπεί τον αριστερό ριζοσπαστισμό και ερμήνευσε τη δυσκολία του να ανακάμψει σε ατελή απολογισμό για το κυβερνητικό του παρελθόν.
Αναφερόμενος στην απαγωγή και «σύλληψη» του διευθυντή του γυμνασίου στην Πιερία από τους αυτοαποκαλούμενους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», ο πρώην υπουργός Παιδείας εξέφρασε τον αποτροπιασμό του λέγοντας:
«Εκφράζω την συμπαράστασή μου στον γυμνασιάρχη της Πιερίας και τον αποτροπιασμό μου για την επίθεση που δέχτηκε από θρασύδειλη ομάδα παρακρατικών αντιεμβολιαστών. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη σύλληψή τους και ζητούμε την αυστηρή τιμωρία των δραστών.
Δεν θα εκπλαγούμε αν διαπιστωθεί ότι η συγκεκριμένη ενέργεια και μάλιστα στην ίδια περιοχή, προέρχεται από τους κύκλους εκείνους που στην περίοδο της συμφωνίας των Πρεσπών είχαν προβεί σε προπηλακισμούς και σε εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον σπιτιών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενθαρρυμένοι τότε από την έξαλλη και ανεύθυνη πολιτική της ΝΔ για το Μακεδονικό.
Έτσι θέριεψαν τα «άνθη του κακού» στην Πιερία και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με τον εθνικισμό να δίνει τώρα τη θέση του στον σκοταδισμό και τον δυσοίωνο αντιεπιστημονικό ανορθολογισμό, με τραγικά αποτελέσματα και χιλιάδες θύματα της αντιεμβολιαστικής παραφροσύνης».