Πολιτική

Καρφιά για την ελληνική Δικαιοσύνη από τον γερμανικό Τύπο – Κριτική για τη στάση της στα σκάνδαλα και τις δηλώσεις Ντογιάκου

Στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού Τύπου βρίσκεται και πάλι η ελληνική Δικαιοσύνη με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ισίδωρου Ντογιάκου, αλλά και τη διαχρονική απόδοσή της στην διερεύνηση σκανδάλων. Τα “καρφιά” έρχονται αυτή τη φορά από την Τageszeitung (ΤΑΖ) με αφορμή τον χειρισμό του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

«Οι πελατειακές σχέσεις, ο νεποτισμός και η διαφθορά ανθούν στην Αθήνα, όπως συνέβαινε πάντοτε. Στον Δείκτη Διαφθοράς του οργανισμού Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International), η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 58η θέση παγκοσμίως, πίσω από τη Ρουάντα και τη Σαουδική Αραβία. (…)» αναφέρει στο δημοσίευμά της η ΤΑΖ.

Και προσθέτει: «Αυτό δεν είναι σύμπτωση. Κάθε φορά που πολιτικοί ή υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εμπλέκονται σε σκάνδαλα ή βρίσκονται ακόμη και στο επίκεντρο αυτών, η ποινική δικαιοσύνη δυσκολεύεται εμφανώς να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις με την απαραίτητη επιμέλεια και αποτελεσματικότητα, για να μη μιλήσουμε για λογοδοσία και επιβολή ποινών στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ακόμα και στην περίπτωση των πιο σοβαρών κατηγοριών, όπως η κατασκοπεία, το ξέπλυμα χρήματος ή η διαφθορά μεγάλης κλίμακας, οι έφοδοι δεν πραγματοποιούνται καθόλου ή πραγματοποιούνται μόνο μετά από μήνες ή χρόνια – αφ’ ότου οι υποθέσεις έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας».

Μάλιστα στο σχόλιο της η γερμανική εφημερίδα, το οποίο αναμεταδίδει η Deutsche Welle, υπενθυμίζει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αθώωση των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens, λόγω παραγραφής του εγκλήματος μετά από 16 χρόνια. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς και στη στάση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τους επικριτές του, πρωταρχικό του μέλημα είναι να βρεθεί η πηγή πληροφόρησης των μέσων ενημέρωσης και όχι να διαλευκανθούν οι υποθέσεις».

Η Τageszeitung αναφέρει επίσης ότι «ο Ντογιάκος, ο οποίος στις 4 Ιουλίου ορίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Ελλάδα, πρόσφατα επιτέθηκε φραστικά στα ερευνητικά μέσα ενημέρωσης της Αθήνας και τα απείλησε απροκάλυπτα με φορολογικούς ελέγχους». Στο δημοσίευμα σχολιάζεται και η στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα των παρακολουθήσεων, για τον οποίο η εφημερίδα του Βερολίνου υπογραμμίζει: «Δηλώνει ότι δεν γνώριζε τίποτα – παρ’ ότι μία από τις πρώτες ενέργειές του, τον Ιούλιο του 2019, ήταν να θέσει υπό την αρμοδιότητά του την ΕΥΠ, ενώ ο ίδιος ορίζει και τον διευθυντή της».

Οι ειδήσεις σήμερα

Απορρίπτει το Κίεβο την ρωσική εκεχειρία – Πως απαντά η Μόσχα

Σταμάτησε την απεργία δίψας ο Θάνος Χατζηαγγέλου – Συνεχίζει την απεργία πείνας ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago