Πολιτική

Δεν απαντά επί της ουσίας το Υπουργείο Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μετά από σιωπή δύο ημερών, παρά τα απανωτά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου τα οποία έκαναν λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες για ανταλλαγή και δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε τελικά ανακοίνωση για το θέμα. Ωστόσο, αντί να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα που προέκυψαν δεν κάνει καμία αναφορά στα επίμαχα δημοσιεύματα (Bloomberg, Telegraph, Guardian, και Times).

Αντιθέτως δηλώνει απλώς ότι παραμένει σταθερό στην εθνική γραμμή και επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΥΠΠΟΑ δεν κάνει επίσης καμία αναφορά στις δικές του δράσεις ούτε απαντά στο ερώτημα εάν υπάρχει μυστική διπλωματία για το θέμα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως τη μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα.»

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό της για το θέμα και τις εξελίξεις εκτόξευσε μύδρους κατά του πρωθυπουργού και της αρμόδιας υπουργού Λίνας Μενδώνη, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό παιχνιδάκι για τον προεκλογικό  αγώνα της ΝΔ» και ζητώντας άμεσα εξηγήσεις .

«Φαίνεται να υπάρχει μια θεμελιώδης παρανόηση στο μυαλό του κυρίου Μητσοτάκη και της κυρίας Μενδώνη: οι  πολιτιστικοί θησαυροί και η ιστορία αυτού του τόπου δεν είναι τσιφλίκι τους και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι επικοινωνιακό παιχνιδάκι για τον προεκλογικό  αγώνα της ΝΔ. Είναι πρωτίστως μια πράξη ηθικής διευθέτησης που παίρνει οικουμενική διάσταση» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Σία Αναγνωστοπούλου.

Προσθέτει επίσης ότι «είναι ανεπίτρεπτο ο πρωθυπουργός και η υπουργός πολιτισμού, μόνοι τους και με κρυφές συνεννοήσεις να διευθετούν αυτό το κορυφαίο διεθνώς ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς» και σημειώνει: «Προειδοποιούμε για τελευταία φορά, μυστική διπλωματία αλά 19ου αιώνα, μεταξύ μεγιστάνων και άλλων «μεγάλων κεφαλών», δεν θα την ανεχτούμε. Συμφωνίες εν κρυπτώ με τις οποίες ο δανεισμός και  η εκχώρηση του εθνικού μας  πλούτου βαφτίζονται «επιστροφή» και «επαναπατρισμός», δεν θα τις  επιτρέψουμε».

Η ίδια τονίζει ότι «αυτή η πολιτική της ανταλλαγής αρχαιοτήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία  που υποκρύπτει την αναγνώριση, μέσω του δανεισμού, της ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο, συνιστά  υποχώρηση από την εθνική γραμμή για την επιστροφή τους». Και καταλήγει με την επισήμανση: «Γι’ αυτό όχι άλλα μυστικά και ψέματα κύριε πρωθυπουργέ, που θα υπονομεύσουν το μέλλον αυτής της χώρας. Ζητάμε άμεσα απαντήσεις».

Οι ειδήσεις σήμερα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για επίσκεψη Μητσοτάκη στο «Σπίτι του Παιδιού»: «Το θράσος του να εκμεταλλευθεί αυτά που ως χθες υπονόμευε, μας ξεπερνάει»

Φάρμακα, ακρίβεια και Χειμάρας στην αντιπολιτευτική ατζέντα των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – Τι είπαν σε δηλώσεις τους Παππάς και Κατρίνης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago