Πολιτική

Παραμένει μυστήριο η ημερομηνία των εκλογών, αν και ο Μητσοτάκης «έδειξε» τον Απρίλιο

Σε εκλογική ετοιμότητα έχουν τεθεί ήδη οι κομματικοί μηχανισμοί, παρότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο. Κάποιες κινήσεις της κυβέρνησης ωστόσο φαίνεται να οριοθετούν το χρονοδιάγραμμα, δείχνοντας συγκεκριμένες ημερομηνίες, κυρίως μέσω του αποκλεισμού κάποιων από τα σενάρια που έχουν ήδη ακουστεί.

Η εκλογολογία πάντως κυριάρχησε και στα “πηγαδάκια” που στήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή την ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος, καθώς φαίνεται ότι δόθηκε συνέχεια στα νέα σενάρια που προέκυψαν μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων της απογραφής και την δρομολόγηση του Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό  των εδρών με βάση αυτά. Πλέον δεν αποκλείεται οι κάλπες να στηθούν τον Απρίλιο, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να φέρεται ότι είπε πως μετά από αυτόν τον μήνα όλα είναι ανοιχτά.

Το θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών το έθεσε ευθέως στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ στην συνάντηση που είχαν το πρωί της Πρωτοχρονιάς στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open ο Δημήτρης Κουτσούμπας ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έχει αποφασίσει για την ημερομηνία και εκείνος φέρεται να απάντησε πως «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά». Ο γγ του ΚΚΕ επέμεινε όμως και ρώτησε «πότε ακριβώς;» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται ότι απάντησε: «Μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε».

Το σενάριο για κάλπες τον Απρίλιο είχε ενισχυθεί όμως πριν την σχετική αναφορά που φέρεται  ότι έκανε ο πρωθυπουργός, με αφορμή την απόφαση η αύξηση του κατώτατου μισθού να γίνει την Πρωταπριλιά και όχι την Πρωτομαγιά, όπως είχε οριστεί αρχικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για αυτήν την αλλαγή και επιχείρησε να την αποσυνδέσει από τις εκλογές, συνδέοντάς την με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Οι Κυριακές 2 και 9 Απριλίου πάντως είχαν συζητηθεί ως πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών, στο πλαίσιο του σεναρίου που εξέταζε η κυβέρνηση για πρώτη αναμέτρηση πριν το Πάσχα και δεύτερη πριν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το σενάριο για πρώτες κάλπες τον Απρίλιο ενισχύουν και οι δηλώσεις Βορίδη για εκλογές με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή, καθώς αυτό σημαίνει υποχρεωτικά, εκλογές μετά τις 26 Μαρτίου. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μαξίμου, αν ήταν να στηθούν κάλπες με τις παλιές εκλογικές περιφέρειες, τότε και η πρώτη και η δεύτερη αναμέτρηση θα έπρεπε να έχουν προκηρυχτεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι ειδήσεις σήμερα

Διευκρινίσεις Μητσοτάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού έναν μήνα νωρίτερα

Προτεραιότητες και αδυναμίες της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago