Κόσμος

«Όλε Όλε Λούλα» – Νέα εποχή για τη Βραζιλία φέρνει ο Λούλα

Μπροστά σε ένα πλήθος χιλιάδων Βραζιλιάνων, μελών του Εργατικού Κόμματος, που φώναζε συνθήματα όπως «Όλε Όλε Λούλα» και η «Εσπλανάδα είναι δική μας» ορκίστηκε ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ξεκινώντας την τρίτη προεδρική θητεία του και εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τη Βραζιλία. Μεγάλος απών, ο προκάτοχός του Μπολσονάρου, ο οποίος εγκατέλειψε την χώρα, καθώς έχει χάσει την προεδρική ασυλία.

Ο 77χρονος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, εμβληματική φιγούρα της βραζιλιάνικης αριστεράς, ορκίστηκε στο Σύνταγμα σε μια τελετή στο Κογκρέσο, δώδεκα χρόνια αφότου άφησε την εξουσία μετά από δύο θητείες (2003-2010). Στην τελετή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ως φόρος τιμής στον θρύλο του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Πελέ, ο οποίος πέθανε από καρκίνο την Πέμπτη, και στον επίτιμο πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, ο οποίος πέθανε το Σάββατο.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο νέος πρόεδρος δεσμεύτηκε «να ανοικοδομήσει τη χώρα, μαζί τον βραζιλιάνικο λαό», αναφερόμενος παραλλήλως στον «καταστροφικό» απολογισμό της κυβέρνησης του προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο Λούλα είπε ότι παραλαμβάνει μια κατεστραμμένη χώρα, στην οποία είπε ότι επέστρεψε η πείνα, εξαιτίας των πολιτικών του Μπολσονάρου που, όπως κατήγγειλε, εξάντλησαν τους πόρους για την εκπαίδευση, την υγεία και τη διατήρηση των δασών και υπονόμευσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφερόμενος στην πανδημία και στις πολιτικές του Μπολσονάρου για την αντιμετώπισή της κατηγόρησε τον προκάτοχό του για «γενοκτονία», καθώς από τα λάθη του έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 680.000 Βραζιλιάνοι. Τόνισε μάλιστα ότι αυτά τα λάθη πρέπει να διερευνηθούν και δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία.

Ο Λούλα τόνισε επίσης ότι η Βραζιλία «δεν χρειάζεται να αποψιλώσει» τον Αμαζόνιο για να στηρίξει τη γεωργία της. «Θα μπορέσουμε να ζούμε χωρίς να κόβουμε δέντρα, χωρίς να καίμε» δάση, είπε, υπενθυμίζοντας τον στόχο του για «μηδενική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο». Ένα θέμα για το οποίο η διεθνής κοινότητα αναμένει έντονες χειρονομίες από αυτόν μετά τις καταστροφικές πολιτικές του Μπολσονάρου.

Η ορκωμοσία του Λούλα έγινε απόντος του προκατόχου του, καθώς ο Μπολσονάρου εγκατέλειψε τη Βραζιλία προτού καν ολοκληρωθεί η θητεία του. Πρόκειται για ένα γεγονός που δεν έχει προηγούμενο από το 1985 και το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Μπολσονάρου δεν ήταν εκεί για να παραδώσει στον διάδοχό του την προεδρική κίτρινη και πράσινη εσάρπα.

Οι ειδήσεις σήμερα

Συνάντηση Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας -Στο επίκεντρο οι διεθνείς κρίσεις και η τουρκική επιθετικότητα

Εξελίξεις στο QatarGate – Έρχονται νέες άρσεις ασυλίας ευρωβουλευτών

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago