Κόσμος

O ανεμβολίαστος και ασθενής Κίμμιχ διχάζει τη Γερμανία

Το όνομα του απασχολεί εδώ και δύο μήνες περίπου τις στήλες όχι μόνο του αθλητικού αλλά και του πολιτικού Τύπου. Αφορμή όχι οι αναμφισβήτητες ποδοσφαιρικές ικανότητες του, που τον έχουν αναδείξει σε ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των επιτυχιών της Μπάγερν από το Μόναχο, αλλά και των… προσδοκώμενων αντίστοιχων της Εθνικής Ομάδας της Γερμανίας στο Μουντιάλ του 2022. Ο 26χρονος Τζόσουα Κίμμιχ έγινε θέμα συζήτησης από τη στιγμή που η Bild Zeitung αποκάλυπτε στα τέλη Οκτωβρίου ότι είναι ανεμβολίαστος.

Και όχι μόνο αυτό. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής υποστήριξε φανατικά σχεδόν αυτή του την απόφαση, δηλώνοντας ότι προτιμά να πάρει το ρίσκο της νόσησης, από το ρίσκο μια πιθανής μελλοντικής μυοκαρδίτιδας λόγω εμβολίου. Ακολούθησε ένας καταιγισμός άρθρων και απόψεων στον Τύπο, με τους υποστηρικτές των εμβολίων να τον κατακεραυνώνουν και να καυτηριάζουν τις συνέπειες της συμπεριφοράς του, ως ένα «μοιραίο μήνυμα» ενός «προτύπου» για τη νεολαία.

Δεν έλειψαν και οι παρεμβάσεις των πολιτικών με πρωτοστάτη τον Χριστιανοκοινωνιστή πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, που έφτασε να εκφράσει την άποψη ότι ίσως θα έπρεπε να απαγορευτεί σε μη εμβολιασμένους ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται. Η ίδια η διοίκηση της ομάδας μελέτησε το ενδεχόμενο μη καταβολής των αμοιβών του σε περίπτωση καραντίνας. Πολλοί συνάδελφοί του αναγκάστηκαν να τοποθετηθούν δημόσια για το θέμα και να δηλώσουν «εμβολιασμένοι».

Και επειδή ως γνωστόν η μοίρα έχει… κέφια ο Κίμμιχ αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα, όταν στις αρχές Νοέμβρη αρρώστησε ο συμπαίκτης του Νίκλας Ζούλε. Πάνω που θα τελείωνε αυτή η καραντίνα ακολούθησε και δεύτερη γιατί αυτή τη φορά ήρθε σε επαφή με «κρούσμα» από το φιλικό του περιβάλλον. Και για να τριτώσει το κακό ο ταλαντούχος μέσος κόλλησε τελικά ο ίδιος κορωνοϊό στα τέλη Νοέμβρη. Ελειψε έτσι πάνω από ένα μήνα από τους αγώνες, τόσο της ομάδας του όσο και της Εθνικής.

Αυτές τις ημέρες ανακοίνωσε ότι έχει ιαθεί, αλλά δεν θα αγωνιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Θα επιστρέψει με την επανέναρξη του πρωταθλήματος μετά τις διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, επειδή η ασθένεια του έχει αφήσει κάποιες μικρές, αλλά διορθώσιμες σκιές στους πνεύμονες. Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για κάτι το σοβαρό, αλλά θα χρειαστεί κάποιο χρόνο με συνδυασμό θεραπείας και προπονήσεων για να επιστρέψει απολύτως υγιής στα γνωστά του επίπεδα απόδοσης.

Για τους φανατικούς υπέρ του εμβολιασμού αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα προς αποφυγή και την επιβεβαίωση, ότι το ρίσκο του μη εμβολιασμού είναι και αχρείαστο και τεράστιο. Πάντως σύμφωνα με το περιβάλλον του, αλλά και τον προπονητή του είχε αρχίσει να το σκέφτεται πριν τελικά νοσήσει. Τώρα έχει στη διάθεσή του ένα εξάμηνο για να αποφασίσει. Αυτό είναι το διάστημα που προτείνει (ακόμα) στη Γερμανία το αρμόδιο «Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ» ότι θα πρέπει να έχει παρέλθει πριν εμβολιαστεί ένας πρώην ασθενής. Διάστημα ικανό για να το σκεφτεί, αλλά και για να συνεχίσουν να αρθρογραφούν εναντίον του αυτοί που τον έχουν έτσι κι αλλιώς βάλει εδώ και εβδομάδες στο στόχαστρο της κριτικής τους.

UPDATE. Τελικά την Κυριακή 12.12 ο Κίμμιχ δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι θα εμβολιαστεί, χωρίς να προσδιορίσει πάντως χρονικά το πότε.

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago