Categories: Κόσμος

Γαλλική προεδρία με το βλέμμα στα σύνορα και τα εξοπλιστικά

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βλέπει ως προτεραιότητα της επερχόμενης γαλλικής προεδρίας της ΕΕ τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ σε περίπτωση κρίσης, «αν είναι απαραίτητος ένας ισχυρότερος έλεγχος των εξωτερικών μας συνόρων», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Μίλησε μάλιστα και για μια ενδεχόμενη ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας και από άλλα κράτη μέλη, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι άσχετες με το πολιτικό κλίμα, που υπάρχει στη χώρα του, με το μεταναστευτικό να παίζει κυρίαρχο ρόλο στην αντιπαράθεση ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου και τους τρεις υποψηφίους, που βρίσκονται δεξιότερα του και αγγίζουν όλοι μαζί ποσοστά της τάξης του 50%, να το έχουν μετατρέψει σε «σημαία».

Σύμφωνα με τον Μακρόν, ο χώρος του Σένγκεν θα πρέπει επίσης να ελέγχεται πολιτικά με ένα παρόμοιο τρόπο, όπως η ευρωζώνη. Θα πρέπει δηλαδή να γίνονται τακτικές υπουργικές συνεδριάσεις, που θα μπορούν να αποφασίζουν για την ενίσχυση των συνόρων. Η ζώνη του Σένγκεν δεν είναι ταυτόσημη με την ΕΕ: Ενώ τα κράτη της ΕΕ Ιρλανδία, Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρος δεν ανήκουν σε αυτήν, η Νορβηγία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Ελβετία αποτελούν μέρος του χώρου Σένγκεν, αν και δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Νέοι κανόνες για το άσυλο

Ο Μακρόν φιλοδοξεί επίσης να εναρμονίσει και να απλοποιήσει τους κανόνες για το άσυλο. «Για μένα, μια κυρίαρχη Ευρώπη είναι μια Ευρώπη που έχει τα σύνορά της υπό έλεγχο», είπε ο Μακρόν. Αναφέρθηκε στην κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας, αλλά και στη Μάγχη, όπου παρατηρείται μια δραματική κατάσταση μεταξύ των προσφύγων και καταγράφηκαν πνιγμοί κάποιων, που επιχείρησαν να περάσουν στη Βρετανία. Επίσης αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ στην περιοχή επικρατούν πολικές θερμοκρασίες. «Μέχρι στιγμής, οι αντιδράσεις μας ήταν πάντα πολύ αργές, όταν ένας από τους εταίρους μας ζήτησε βοήθεια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Γαλλίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, θα πρέπει επομένως να προωθηθεί το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, το οποίο προβλέπει δικαιότερη κατανομή των μεταναστών στην Ευρώπη. Για αυτό είναι απαραίτητο «να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και τις χώρες διέλευσης προκειμένου να καταπολεμήσουμε τις συμμορίες διακινητών ανθρώπων», είπε ο Μακρόν. Οι κανόνες για το άσυλο πρέπει να εναρμονιστούν και να απλουστευθούν. Οι μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη θα πρέπει να συνοδεύονται καλύτερα.

Κοινή Αμυνα και εξοπλιστικά

Επόμενο αγαπημένο θέμα του κυρίου Μακρόν τα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα των Ευρωπαίων, τα οποία χαρακτήρισε για μια ακόμα φορά αναγκαία, προκειμένου η ΕΕ να γίνει πιο ενωμένη και πιο σταθερή.

«Πρέπει να περάσουμε από μια Ευρώπη εσωτερικής συνεργασίας, σε μια παγκοσμίως ισχυρή Ευρώπη, που λαμβάνει ελεύθερες αποφάσεις και παίρνει τη μοίρα της στα χέρια της», είπε χαρακτηριστικά. Για το σκοπό αυτό, πρέπει επίσης να προωθηθεί η κοινή άμυνα και να καθοριστούν κοινά συμφέροντα σε μια γενική στρατηγική. Αυτό ισχύει επίσης για «νέες περιοχές σύγκρουσης», είπε ο Μακρόν, όπως η ασφάλεια στους ωκεανούς και στο διάστημα και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Στις επικείμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο, ο Μακρόν θέλει να προωθήσει αυτά τα θέματα. «Θα προωθήσουμε κοινά εξοπλιστικά έργα και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με ανανεωμένη φιλοδοξία».

Περί των δημοσιονομικών κανόνων

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ελπίδα του για μια ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση του κορωνοϊού. Εκανε λόγο για αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, για παράδειγμα των κριτηρίων του Μάαστριχτ για το εθνικό χρέος. Οι κανόνες απαγορεύουν νέα χρέη άνω του 3% του ΑΕΠ και συνολικό χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ. Ειδικά το τελευταίο χαρακτηρίζεται πλέον όχι μόνο ξεπερασμένο αλλά και ουτοπικό. Στην πανδημία, η Κομισιόν ανέστειλε ως γνωστόν το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν συνέβη τίποτα και να επιστρέψουμε σε έναν κανόνα, που αποφασίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990», είπε ο Μακρόν. Κυρίως οι χώρες της Νότιας Ευρώπης πιέζουν για μια τέτοια αναπροσαρμογή, ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία απορρίπτουν σθεναρά έως τώρα παρόμοιες προτάσεις.

Θα έχει ενδιαφέρον αν το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή (Παρασκευή) παρθενική επίσκεψη του νέου καγκελάριου Ολαφ Σολτς στο Παρίσι και αν θα υπάρξουν κάποιες σχετικές διαρροές προς τα ΜΜΕ.

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago