Το εξοντωτικό ποσό των 3.000.000 ευρώ ζητά δικαστικά ο ιδιοκτήτης του Ναυπηγείου στο Νεώριο Σύρου ως αποζημίωση για φερόμενη δυσφήμιση του από το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.
Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει ότι πρόκειται για μία ακόμα εφαρμογή της μεθόδου των SLAPP -Στρατηγικές νομικές αγωγές ενάντια στη συμμετοχή του κοινού-, γι’ αυτό και η έκβαση της δίκης αποκτά πολύ ευρύτερη σημασία.
Μια ενδιαφέρουσα δίκη διεξάγεται την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο στην Ερμούπολη της Σύρου. Πρόκειται για της εκδίκαση τριών αγωγών συνολικού ύψους 3.000.000 ευρώ (!!!) της εταιρείας OΝEX (ΟΝΕΞ), σημερινής ιδιοκτήτριας του Ναυπηγείου του Νεωρίου, σε βάρος των μελών της τοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ), που αριθμεί 320 μέλη, και ονομαστικά του προέδρου της Στράτου Ζολώτα και του μέλους της Αλέξανδρου Μπίστη.
Τα μέλη του Παρατηρητηρίου έχουν κινητοποιηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο ζητώντας το αυτονόητο: Να τηρούνται οι όροι λειτουργίας του ναυπηγείου με βάση τη νομοθεσία και την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) και να πραγματοποιούνται συστηματικά οι σχετικοί έλεγχοι.
Από την έναρξη της επαναλειτουργίας του ναυπηγείου, το 2018, οι κάτοικοι της Ερμούπολης διαπίστωσαν σοβαρή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας πάνω από την πόλη και έξω από τον χώρο του ναυπηγείου, την οποία αποδίδουν στο ότι οι αμμοβολισμοί και οι βαφές των πλοίων γίνονται σε ανοιχτό χώρο. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα ρύπανσης στη θάλασσα. Τα φαινόμενα αυτά οδήγησαν τον Ιούλιο του 2020 στην αυθόρμητη δημιουργία του Παρατηρητηρίου, με σκοπό να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, τον Φεβρουάριο του 2020, το οποίο ανέφερε ότι από δειγματοληψία που πραγματοποίησε η περιβαλλοντική οργάνωση Aegean Rebreath από το ίζημα του βυθού στη θέση Καρνάγιο του λιμανιού της πόλης προέκυψαν μεγάλες συγκεντρώσεις (πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια) βαρέων μετάλλων (χρώμιο, χαλκός, ψευδάργυρος, μόλυβδος, κάδμιο), έπειτα από ανάλυση των δειγμάτων από τον έγκυρο κρατικό φορέα ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών).
Το δημοσίευμα προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύθηκε ότι θα ανατεθεί στο ΕΛΚΕΘΕ η εκπόνηση εμπεριστατωμένης μελέτης. Σκοπός της θα ήταν -μεταξύ άλλων- ο προσδιορισμός των αιτιών της υπερσυγκέντρωσης, και επομένως και του ρυπαντή. Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου, η μελέτη αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Μετά από άκαρπη αναμονή, το ΠΠΠΣ πήρε την πρωτοβουλία τον Δεκέμβριο του 2020 να στείλει επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος θέτοντας ερώτημα για την τύχη της εξαγγελθείσας μελέτης.
Αυτή ήταν η αφορμή για το πρώτο εξώδικο από τον όμιλο ONEX, με το οποίο εγκαλούσε το ΠΠΠΣ ότι τον δυσφημεί και ότι φωτογραφίζει τη δραστηριότητά του ως τη μοναδική αιτία ρύπανσης στην Ερμούπολη, ζητώντας τους να αναιρέσουν το περιεχόμενο της επιστολής. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ΠΠΠΣ, στην επιστολή δεν υπήρχε αναφορά στην ONEX. Όπως ήταν αναμενόμενο αρνήθηκαν να προβούν σε οποιαδήποτε αναίρεση, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε βάρος τους η πρώτη αγωγή αποζημίωσης για δυσφήμιση, ύψους 1.000.000 ευρώ.
Η αγωγή αντί να κάμψει το Παρατηρητήριο το κινητοποιεί. Ο πρόεδρός του Στράτος Ζολώτας και το μέλος του Αλέξανδρος Μπίστης τοποθετήθηκαν επί του θέματος σε σειρά ραδιοφωνικών σταθμών (Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ, Ράδιο Μέρα και Στο Κόκκινο), με αποτέλεσμα νέο μπαράζ εξώδικων και αγωγών, που έφτασαν τελικά τις τρεις, ενώ το συνολικό ποσό τα 3.000.000 ευρώ.
Η τακτική αυτή εκ μέρους μεγάλων εταιρειών δεν είναι καινούργια, αλλά τελευταία έχει γιγαντωθεί, προκαλώντας αντιδράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Της έχει αποδοθεί και συγκεκριμένη εύγλωττη ονομασία: SLAPP (Strategic lawsuits against public participation – Στρατηγικές νομικές αγωγές ενάντια στη συμμετοχή του κοινού).
Η ειρωνεία είναι ότι μετά την αποτυχία του να προχωρήσει στην έρευνα για τις συνθήκες λειτουργίας του Νεωρίου, το Κράτος φαίνεται να έχει επιλέξει νέα οδό. Να αναθέσει στον Δήμο και την Περιφέρεια να πραγματοποιήσουν την έρευνα με χρηματοδότη… μαντέψτε ποιον. Την ίδια την ONEX! Πάντως, ούτε αυτή η έρευνα έχει προχωρήσει ακόμα.
Οι πολίτες δηλώνουν ότι με αυτές τις τακτικές είναι αδύνατον να εξαναγκαστούν να σιωπήσουν, πολύ περισσότερο όταν έχουν εμπεριστατωμένα στοιχεία για να αποκρούσουν τις κατηγορίες.
Αντιθέτως, όλη αυτή η διαδικασία έχει συσπειρώσει την τοπική κοινωνία. Τα μέλη της ΠΠΠΣ αυξάνονται συνεχώς, ενώ στο πλευρό τους στέκονται ήδη μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WWF Hellas και η GreenPeace, δεκάδες τοπικά σωματεία, γιατροί, δάσκαλοι, γονείς, μηχανικοί, πανεπιστημιακοί, που αποτελούν έναν μακρύ κατάλογο δημοσιευμένο στο site της ΠΠΠΣ. Παράλληλα, σε κείμενο υποστήριξης που φιλοξενείται στη διαδικτυακή πλατφόρμα AVAAZ έχουν συγκεντρωθεί ήδη περισσότερες από 1.000 υπογραφές συμπαράστασης και η καταμέτρηση συνεχίζεται.
Σύμφωνα με καταγγελίες του ΠΠΠΣ, σε υποστήριξη του μηχανισμού της ONEX προστρέχουν ο Δήμος, το σωματείο των εργαζομένων της εταιρείας, πολιτευτές του νομού, εκπρόσωποι εκκλησιών και του λιμενικού, ενώ ο τοπικός Τύπος σιωπά. Ένα φαινόμενο που το είδαμε, με ορισμένες διαφοροποιήσεις, να λειτουργεί με θλιβερά αποτελέσματα και στις Σκουριές
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…