Ένα από τα αγαπημένα επιχειρήματα της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ειδικά σε περιπτώσεις που είναι στριμωγμένη στον τοίχο, είναι το «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας κλείνουν το μάτι στους αντιεμβολιαστές». Το έχουν εκστομίσει ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πλήθος υπουργών.
Συνήθως, κάθε τέτοια αναφορά συνοδεύεται από το όνομα «Πολάκης», με αποκορύφωμα το ξέσπασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας πριν λίγες μέρες στη Βουλή: «με αντεμβολιαστές δεν μιλάω». Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Κλείνει όντως η αξιωματική αντιπολίτευση το μάτι στους αντιεμβολιαστές προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, καθώς αυτός φαίνεται να είναι ο μοναδικός λόγος για να κάνει κάτι τέτοιο; Ας δούμε λίγο τα γεγονότα.
Από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και μετά μεγάλο μέρος της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση βασιζόταν στο γεγονός ότι η δεύτερη δεν ενίσχυσε ως όφειλε τη δημόσια υγεία. Την κατηγορεί πως ενώ είχε άπλετο χρόνο δεν προσέλαβε προσωπικό στο ΕΣΥ, ότι δεν προχώρησε σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ότι δεν ενίσχυσε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πως δεν έκανε στοχευμένη καμπάνια για την πανδημία αλλά αναλώθηκε σε δωράκια σε καναλάρχες και μέσα ενημέρωσης προκειμένου να παρουσιάζουν μια καλή εικόνα του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντέκρουε τα εν λόγω επιχειρήματα παρουσιάζοντας τα δικά της και ταυτόχρονα ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι «χαϊδεύει» τους αντιεμβολιαστές.
Η αλήθεια είναι ότι πάγια θέση του «αψύ Σφακιανού» όπως την είχε εκφράσει πολλές φορές στο facebook ήταν πως τα εμβόλια θα έπρεπε να γίνονται για όλους από την ηλικία των 60 και άνω αλλά σε όσους ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό δημιούργησε μια σύγχυση που έγινε μεγαλύτερη απ’ τη στιγμή που ενώ όλοι οι βουλευτές έσπευσαν να εμβολιαστούν ο εν λόγω καθυστέρησε αρκετά, δίνοντας λαβή για αρνητικά σχόλια από πλευράς κυβέρνησης αλλά κι ενός σημαντικού μέρους του αριστερού ακροατηρίου. Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασαν τα παράπονά τους για τη στάση του και για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε μια θολή εικόνα προς τα έξω για τον εμβολιασμό.
Τελικά ο Παύλος Πολάκης εμβολιάστηκε και το γεγονός ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξή του στο Open τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πολλοί ήταν εκείνοι στην αρένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αναθεμάτισαν τον πρώην υπουργό εκείνη τη μέρα, γράφοντας αρνητικά σχόλια στον τοίχο του θεωρώντας ότι τους «πρόδωσε» κι εμβολιάστηκε.Την ίδια περίοδο είχε ξεκινήσει και η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς με τον ΣΥΡΙΖΑ να τάσσεται μεν υπέρ, αλλά την ίδια ώρα να είναι κατά του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους εκπροσώπους του κλάδου. «Ναι στον μαζικό εμβολιασμό χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις. Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό, που θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα», ανέφερε απόφαση του πολιτικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.
Οι μήνες περνούσαν, η πανδημία επέλαυνε και η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάνω στη διαχείριση της κυβέρνησης συνεχιζόταν ακάθεκτη, ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους όσο ανέβαινε και ο αριθμός των νεκρών. Πέραν της κριτικής που αναφέραμε πιο πάνω, η επίθεση έπαιρνε περισσότερο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και γινόταν πλέον λόγος για «εγκληματική ανικανότητα» της κυβέρνησης αλλά και «ζήτημα εμπιστοσύνης» της κοινωνίας απέναντι στους χειρισμούς της.
Οι ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρονταν σε μια κυβέρνηση που με τις παλινωδίες έχει χάσει κάθε αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες. Ήταν μια έμμεση κατηγορία που λίγο αργότερα έγινε άμεση, πως η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπονομεύουν τον εμβολιασμό, είτε με τις αλλαγές στα πρόσωπα της επιτροπής των ειδικών, είτε με τα νέα περιοριστικά μέτρα, πολλά εκ των οποίων δεν άγγιζαν το πολιτικό της ακροατήριο (π.χ. Εκκλησία, σώματα ασφαλείας), για να φτάσουμε στο πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 και στον Αλέξη Τσίπρα που, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον χαρακτήρισε «σαμποτέρ» του εμβολιασμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ψήφισε το πρόστιμο στη Βουλή, ενώ το ίδιο έκανε και προχθές στην τροπολογία για τους ανεμβολίαστους γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επαναφέρει το αφήγημά της περί κλεισίματος του ματιού στους ανεμβολίαστους. Πριν φτάσουμε ως εκεί βέβαια είχε προηγηθεί μια δημόσια τοποθέτηση του νέου συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα, του αναπληρωτή καθηγητή αιματολογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα, ο οποίος τασσόταν κατά του προστίμου των 100 ευρώ αλλά την ίδια ώρα έκανε λόγο για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων, προτείνοντας εναλλακτικά μέτρα ποινής σε όσους αρνούνταν να υπακούσουν. Αυτή βέβαια δεν ήταν η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος επέμεινε σε καθολικό εμβολιασμό, αλλά και σε υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών, επιμένοντας στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.
Σε ό,τι αφορά στην τροπολογία για τους γονείς, που προβλέπει μεταξύ άλλων έως και 2 χρόνια φυλάκιση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικαλούμενος την αρχή της αναλογικότητας, αντιπρότεινε χρηματικά πρόστιμα, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για «μαζικό» φαινόμενο. Πιο συγκεκριμένα ο αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Φίλης έκανε λόγο για θέσπιση «ιδιωνύμου» για μερικούς γονείς, χαρακτηρίζοντας την τροπολογία ως «λανθασμένη αντιμετώπιση, που μπορεί να στραφεί ακόμη πιο έντονα εναντίον των συγκεκριμένων παιδιών, σε περίπτωση φυλάκισης των γονέων τους».Κάπου εδώ να θυμηθούμε και τις κατά καιρούς διαδηλώσεις που κατέβασαν κόσμο στους δρόμους και τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα τον Φεβρουάριο του 2021 και εν μέσω lockdown, «δέχομαι το ρίσκο», εννοώντας ότι ο ιός μπορεί να διασπαρεί σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, κάτι που έγινε παντιέρα από την κυβέρνηση προκειμένου να μη διαδηλώνει ο κόσμος. Κανείς δεν αναφέρθηκε στη συνέχεια των όσων είπε ο Αλέξης Τσίπρας τότε: «Και το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μην φέρει νομοσχέδια που εγείρουν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις».
Γιατί, για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία και τους περιορισμούς όντως κατέβασε μια σειρά από νόμους το λιγότερο απεχθείς για το σύνολο της κοινωνίας. Κατόπιν αυτών θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πατάει σε δύο βάρκες; Ότι δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις; Όχι λιγότερο ή περισσότερο απ’ όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, είναι η απάντηση.
Μόλις πάλι χθες, ο πρωθυπουργός της χώρας από τη Μόσχα ξαναμίλησε για το «τέλος της πανδημίας», την ώρα που στην Ελλάδα μετρούσαμε σχεδόν 100 νεκρούς. Η πανδημία έχει δοκιμάσει αντοχές, πεποιθήσεις, ανθρώπινες σχέσεις, την ύπαρξη μας την ίδια. Γιατί θ’ άφηνε εκτός τα πολιτικά κόμματα;