Πολιτική

Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την Marc θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την παρέμβαση των Αρχών για τα εικονικά τιμολόγια της εταιρίας Marc του Θωμά Γεράκη, που θεωρείται ο δημοσκόπος του Μαξίμου, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την αποκάλυψη του θέματος από την Εφημερίδα των Συντακτών. Σήμερα, ένα εικοσιτετράωρο μετά το δεύτερο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, το οποίο αποκάλυψε εικονικά τιμολόγια που έλαβε η Marc και από την ΚΥΡΑ ΑΕ, πέραν εκείνων από την εμπλεκόμενη με την εμπορία του Predator “Ιονία Τεχνική”, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρά σε άλλη μια θεσμική κίνηση προκειμένου να ρίξει «φως» στην υπόθεση.

Με επιστολή του στην πρόεδρο του Συλλόγου Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), Βαλέρια Τσάμη, ο ΣΥΡΙΖΑ την ενημερώνει ότι πρόκειται να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, προκειμένου «να κληθεί ο κ. Γεράκης, οι λοιποί εμπλεκόμενοι και η ΑΑΔΕ να δώσουν εξηγήσεις». Την επιστολή απέστειλε το τακτικό μέλος της Διακομματικής Επιτροπής, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς την Πρόεδρο του ΣΕΔΕΑ, κα Βαλέρια Τσάμη

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2022

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, 

Τις τελευταίες ημέρες μια σειρά από δημοσιεύματα της “Εφημερίδας των Συντακτών” έχουν προκαλέσει εύλογα ερωτήματα για τα δεοντολογικά πρότυπα λειτουργίας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc του κ. Θωμά Γεράκη. Κρίνουμε ότι τα θέματα διαφάνειας των εταιρειών του κλάδου σας είναι εξαιρετικά κρίσιμα, τόσο για τη δική σας αξιοπιστία, όσο και για το επίπεδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc ερευνάται από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την παραλαβή εικονικών φορολογικών στοιχείων από την εταιρεία “ΚΥΡΑ Α.Ε.”.  Επιπλέον, η εταιρεία του κ. Γεράκη φέρεται να έχει λάβει εικονικά τιμολόγια και από άλλη εταιρεία, συγκεκριμένα την “Ιονία Τεχνική”, η οποία κάνει χωματουργικά έργα και η οποία επιβεβαιωμένα έχει κόψει εικονικά τιμολόγια για την εταιρία Krikel που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Σε απάντηση του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο κ. Γεράκης ισχυρίστηκε πως δεν αποδέχθηκε ούτε εξέδωσε εικονικά τιμολόγια, ωστόσο η ΥΕΔΔΕ έχει εκδώσει τρεις εντολές ελέγχου για τη δραστηριότητα της Marc και τις συναλλαγές της μέσω εικονικών τιμολογίων. Σε σημερινό της δημοσίευμα η “Εφημερίδα των Συντακτών” δημοσιεύει τους τρεις ελέγχους της ΥΕΔΔΕ εις βάρους του κ. Γεράκη, που βρίσκονται – κατά έναν περίεργο λόγο για τον οποίο θα πρέπει να προβληματιστούμε – σε εκκρεμότητα από το 2020.

Επειδή το θέμα είναι άκρως σοβαρό, καθώς αφορά μια εταιρεία που συνεργάζεται με μεγάλα ΜΜΕ της χώρας και δημοσιεύει τακτικότατα δημοσκοπήσεις πολιτικού χαρακτήρα, σας ενημερώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρόκειται να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να κληθεί ο κ. Γεράκης, οι λοιποί εμπλεκόμενοι και η ΑΑΔΕ να δώσουν εξηγήσεις.

Κρίνουμε ότι η δική σας συνδρομή στη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι απαραίτητη, καθώς είναι βέβαιο ότι ο πρώτος που ενδιαφέρεται να μην υπάρχουν σκιές στο τρόπο λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων, κυρίως σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους, είναι η Ένωσή σας.

Αναμένουμε την απάντηση σας.

Πηγή: Efsyn

Οι ειδήσεις σήμερα

ΕΕΚΕ: Πρόστιμα ύψους 50,7€ εκ. σε 5 αλυσίδες σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια – Παραπλανητικές οι συγκρίσεις τιμών στο e-katanalotis

Μισθωτή απασχόληση: Η χειρότερη επίδοση της 20ετίας – Τον Νοέμβριο χάθηκαν 83.000 θέσεις εργασίας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago