Πολιτισμός

Σε εξέλιξη η κινητοποίηση για τις καλλιτεχνικές σχολές – Κόντρα Οικονόμου ΣΥΡΙΖΑ για την υποβάθμιση των πτυχίων

Σε εξέλιξη η κινητοποίηση εκατοντάδων απόφοιτων και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ την ίδια ώρα φουντώνουν οι αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου και των καλλιτεχνικών Σωματείων για το Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία τους με απολυτήρια Λυκείου.

Σύμφωνα με τους συγκεντρωμένους το Προεδρικό Διάταγμα, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την υπουργό Πολιτισμού ότι σιωπά, δεν υποβαθμίζει μόνον το επίπεδο των σπουδών τους, αλλά μεταβάλλει προς το χειρότερο τη θέση τους, όταν διεκδικούν θέση στη δημόσια διοίκηση. Οι καλλιτέχνες αντιδρούν με χιούμορ και φαντασία στην επιχειρούμενη απαξίωση και υποβάθμιση των πτυχίων τους και είναι χαρακτηριστικό το σύνθημα Ooops, i got it again! (ωχ, το ξαναπήρα!), εννοώντας το απολυτήριο λυκείου, με το οποίο εξισώνει τα πτυχία τους το Προεδρικό Διάταγμα.

Σημειώνεται ότι οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της Σχολής «ενάντια σε κάθε νόμο υποβάθμισης των σπουδών μας», όπως λένε, ενώ παρεμβάσεις αναμένονται και από τα καλλιτεχνικά σωματεία. Την ίδια ώρα έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για το θέμα ανάμεσα στον Τομέα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «απαξιώνει δίχως τέλος τους καλλιτέχνες και τον σύγχρονο πολιτισμό» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά ότι δεν θίγονται τα δικαιώματα των αποφοίτων καλλιτεχνικώς σχολών, κατηγορώντας παραλλήλως τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία.

«Το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο, που αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο, δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη θέση των αποφοίτων δραματικών σχολών, διατηρώντας τους στο ίδιο επίπεδο με τα προϊσχύσαντα προσοντολόγια του Δημοσίου. Επίσης, το νέο προσοντολόγιο δεν αφορά προσλήψεις στην εκπαίδευση, οι οποίες για τους καλλιτέχνες γίνονται με το ειδικό καθεστώς που ίσχυε και πριν» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τους για υποκρισία. «Είναι εντελώς υποκριτική λοιπόν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, να κραυγάζουν, κοπτόμενοι για κάτι που ίσχυε απολύτως ίδιο επί της διακυβέρνησής τους. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της διαβάθμισης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στο οποίο καμία θετική παρέμβαση δεν έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, είναι πράγματι σοβαρό και θα αντιμετωπιστεί. Αποτελεί ήδη αντικείμενο μελέτης και συνολικού σχεδιασμού από την Κυβέρνηση» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας: «Ο κ. Οικονόμου λέει για άλλη μια φορά συνειδητά ψέματα ή αγνοεί τους βασικούς κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Είναι αδιανόητο να υποτιμά την κρισιμότητα του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος καθώς αυτό ορίζει τις σχέσεις όλων των εργαζομένων του πολιτισμού με το ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αποτελεί ντροπή ότι για πρώτη φορά οι απόφοιτοι καλλιτεχνικών σχολών ορίζονται ως απλοί απόφοιτοι Λυκείου».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ πρόσθεσε επίσης ότι «ο μόνος τρόπος πραγματικά για να μην υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή στους εργαζόμενους των συγκεκριμένων κλάδων είναι η άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου ΠΔ. Η άρνηση κατάργησης του απλά θα αποδείξει για άλλη μια φορά τον βαθιά απαξιωτικό και υποτιμητικό τρόπο με τον οποίο το καθεστώς Μητσοτάκη αντιμετωπίζει συνολικά τον χώρο του πολιτισμού και τους εργαζόμενους σε αυτόν».

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «με διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στην σχέση τους με την δημόσια διοίκηση είχαν το καθεστώς αποφοίτων ΤΕ» και εξηγώντας πως «αυτό καταργεί το συγκεκριμένο ΠΔ». τέλος κάλεσε το σύνολο των εργαζομένων στον Πολιτισμό «να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις απέναντι στη νέα αδικία που επιχειρεί να επιβάλει το καθεστώς Μητσοτάκη».

Οι ειδήσεις σήμερα

Μισθωτή απασχόληση: Η χειρότερη επίδοση της 20ετίας – Τον Νοέμβριο χάθηκαν 83.000 θέσεις εργασίας

Ζ. Μπορέλ: Αποκλείει τον Λούιτζι Ντι Μάιο και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση εκπροσώπου στις χώρες του Κόλπου

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago