Πολιτική

Απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ στους «πανηγυρισμούς» Μητσοτάκη για τον τουρισμό – «Δεν πέτυχε …έτυχε»

Αντιστρέφοντας το κύριο μήνυμα που προσπάθησε να μεταδώσει ο Πρωθυπουργός για τον τουρισμό απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με ανακοίνωση της τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο. του κόμματος και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου. «Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, η πραγματικότητα είναι πιο δυνατή από τις επικοινωνιακές του φιέστες» αναφέρει η ανακοίνωση που είχε τίτλο «Κι όμως κ. Μητσοτάκη. Έτυχε… δεν πέτυχε».

Στην ανακοίνωσή της η κ. Νοτοπούλου κάνει λόγο για στραγγαλισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας η οποία «οδηγεί τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε λουκέτα και σε κύμα αφελληνισμού των επιχειρήσεων» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ευθύνεται για το φαινόμενο της μεγάλης φυγής καθώς άφησε τους εργαζόμενους χωρίς εισόδημα που διέλυσε τον ΣΕΠΕ και νομιμοποίησε την εργοδοτική ασυδοσία».

Επιπλέον, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογραμμίζει ότι «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Ο τουρισμός που είναι η πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας δεν μπορεί να μένει στον αυτόματο πιλότο ούτε μπορεί η κυβέρνηση να επαναπαύεται στη συγκυρία».

Ολόκληρη η δήλωση της τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κατερίνας Νοτοπούλου

«Κι όμως κ. Μητσοτάκη. Έτυχε… δεν πέτυχε.

Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, η πραγματικότητα είναι πιο δυνατή από τις επικοινωνιακές του φιέστες.

Μπορεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πανηγυρίζουν σε κάθε ευκαιρία για τη χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να θέλει να πείσει πως η όποια θετική πορεία του τουρισμού «δεν έτυχε αλλά πέτυχε» χάρη στην κυβέρνησή του, η πραγματικότητα ωστόσο και τα επίσημα στοιχεία δυστυχώς τον διαψεύδουν.

Το αφήγημα για το success story του τουρισμού καταρρέει μαζί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και υπό το βάρος του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους. Μπορεί η σεζόν να πήγε πράγματι καλά- ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς- οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο όμως δεν μπορούν να αισθανθούν την όποια κερδοφορία εξαιτίας της εκτίναξης της ακρίβειας. Μπορεί οι πολίτες να ταξίδεψαν φέτος περισσότερο, αυτό όμως δεν οφείλεται σε μια πετυχημένη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού (καθώς αυτή απλά δεν υπήρξε) αλλά στην αδήριτη ανάγκη των πολιτών του κόσμου να ταξιδέψουν μετά από δυο χρόνια ασφυκτικών περιορισμών αναζητώντας την αυθεντική εμπειρία.

Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, παρά τους διθυράμβους υπάρχει και η πραγματικότητα που αποτυπώνεται στα οικονομικά μεγέθη.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου είναι μειωμένες κατά 3,1% σε σχέση με το 2019, ενώ μειωμένες κατά 12,1% είναι και οι αφίξεις.

Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που στραγγαλίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που οδηγεί τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε λουκέτα και σε κύμα αφελληνισμού των επιχειρήσεων.

Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ευθύνεται για το φαινόμενο της μεγάλης φυγής καθώς άφησε τους εργαζόμενους χωρίς εισόδημα που διέλυσε τον ΣΕΠΕ και νομιμοποίησε την εργοδοτική ασυδοσία.

Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που στερεί από τον τουρισμό τη δυνατότητα ανασχεδιασμού του τουριστικού μας προϊόντος μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αγνοώντας τα μηνύματα της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που μειώνει κατά 33% τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται το Υπουργείο Τουρισμού. Που παρά τις δεκάδες εξαγγελίες για αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης δεν έχει κάνει τίποτα. Η ίδια κυβέρνηση που έχει καταντήσει τον ΕΟΤ λογιστήριο απευθείας αναθέσεων στα γαλάζια στελέχη. Που αδιαφορεί για τις κραυγές αγωνίας των ξενοδόχων του ορεινού και ημιορεινού όγκου.

Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν έχει φέρει ούτε μια ΚΥΑ για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που ακόμη δεν έχει φέρει το χωροταξικό για τον τουρισμό το οποίο είναι βασικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, που υπονομεύει εν τη γενέσει τους DMMOs.

Αγνοεί την ανάγκη για ολιστικό σχεδιασμό της τουριστικής στρατηγικής, δεν συμπεριλαμβάνει τους ΟΤΑ στο σχεδιασμό και υλοποίηση της τουριστικής πολιτικής.

Και ακόμη και σήμερα, παρά τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος συνολικά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει σχέδιο, να μην έχει όραμα, να μην έχει πρόγραμμα αλλά να αντιμετωπίζει τον τουρισμό με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Ο τουρισμός που είναι η πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας δεν μπορεί να μένει στον αυτόματο πιλότο ούτε μπορεί η κυβέρνηση να επαναπαύεται στη συγκυρία.

Τώρα είναι η ώρα αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία να ανασχεδιάσουμε το τουριστικό μας προϊόν ώστε να είναι ανταγωνιστικό και βιώσιμο αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Ο τουρισμός δεν είναι μικροπολιτική υπόθεση κ. Μητσοτάκη αλλά εθνική υπόθεση».

Βαγγέλης Μαρινάκης στο ειδικό δικαστήριο: «Θεωρούσα πολύ σωστό να γίνει ο διαγωνισμός για τέσσερα κανάλια»

Απολογήθηκε ο Δημητράς – Εξάντλησαν την αυστηρότητα τους ανακρίτρια και Εισαγγελέας σε μια Ορμπανική διαδικασία ποινικοποίησης της αλληλεγγύης

Μετά την Αδαμοπούλου και η Μπακαδήμα στον ΣΥΡΙΖΑ – «Ξεδιάντροπος καριερισμός» λέει το ΜεΡΑ25

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago