Κοινωνία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τον ρόλο της χώρας στο δουλεμπόριο

O πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ζήτησε επίσημη συγγνώμη εκ μέρους του ολλανδικού κράτους για τον ιστορικό ρόλο της Ολλανδίας στο δουλεμπόριο, λέγοντας ότι η δουλεία πρέπει να αναγνωριστεί με «με τους πιο ξεκάθαρους όρους» ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αναφέρει o Guardian.

Σε ομιλία του στα εθνικά αρχεία στη Χάγη τη Δευτέρα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το παρελθόν «δεν μπορεί να διαγραφεί, παρά μόνο να αντιμετωπιστεί». Αλλά για αιώνες, είπε, το ολλανδικό κράτος «είχε ενεργοποιήσει, ενθαρρύνει και επωφεληθεί από τη δουλεία».

«Οι άνθρωποι εμπορευματοποιήθηκαν, έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης και εμπορίου στο όνομα του ολλανδικού κράτους», είπε, προσθέτοντας: «Είναι αλήθεια ότι κανένας ζωντανός σήμερα δεν φέρει καμία προσωπική ενοχή για δουλεία. Αλλά το ολλανδικό κράτος φέρει την ευθύνη για τα τεράστια βάσανα όσων υπήρξαν σκλάβοι και των απογόνων τους. Σήμερα, εκ μέρους της ολλανδικής κυβέρνησης, ζητώ συγγνώμη για τις προηγούμενες ενέργειες του ολλανδικού κράτους».

Τα λόγια του Ρούτε μεταφέρθηκαν από Ολλανδούς υπουργούς που ταξίδεψαν σε επτά πρώην αποικίες στη Νότια Αμερική και την Καραϊβική. Χώρες που υπέφεραν και αντιμετώπισαν ανείπωτη δυστυχία κατά τα 250 χρόνια του δουλεμπορίου που συνέβαλλε στη χρηματοδότηση της οικονομικής και πολιτιστικής «χρυσής εποχής» της Ολλανδίας.

Η κίνηση αυτή ακολούθησε τα συμπεράσματα μιας εθνικής συμβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020 στις ΗΠΑ, η οποία κατέληξε στο ότι η ολλανδική συμμετοχή στο δουλεμπόριο ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που αξίζει μια επίσημη συγγνώμη και οικονομικές επανορθώσεις. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τις επανορθώσεις, αλλά θα δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό ταμείο ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Η επίσημη συγγνώμη της, ωστόσο, έχει προκαλέσει σημαντική διαμάχη, με ομάδες απογόνων θυμάτων του δουλεμπορίου και ορισμένες από τις χώρες που επηρεάζονται να την επικρίνουν ως βιαστική και να υποστηρίζουν ότι η έλλειψη διαβούλευσης από την Ολλανδία έδειξε ότι οι αποικιακές συμπεριφορές εξακολουθούν να υφίστανται.

Οι ακτιβιστές είπαν ότι η συγγνώμη θα πρέπει να ζητηθεί από τον Ολλανδό βασιλιά, Γουλιέλμο – Αλέξανδρο, και να γίνει στην πρώην αποικία του Σουρινάμ, την 1η Ιουλίου του επόμενου έτους, την 150η επέτειο από το τέλος της δουλείας εκεί. Ο Ρούτε είπε ότι η επιλογή της κατάλληλης στιγμής ήταν μια «περίπλοκη υπόθεση» και ότι «δεν υπήρχε μια κατάλληλη στιγμή για όλους».

Η δουλεία καταργήθηκε επίσημα σε όλα τα υπερπόντια εδάφη της Ολλανδίας την 1η Ιουλίου 1863, καθιστώντας την Ολλανδία μία από τις τελευταίες χώρες που απαγόρευσαν την πρακτική, αλλά χρειάστηκε μια ακόμη δεκαετία για να τερματιστεί στο Σουρινάμ λόγω μιας υποχρεωτικής μεταβατικής περιόδου 10 ετών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, χρειάστηκε χρόνος ώστε η Ολλανδία να αντιμετωπίσει το αποικιακό παρελθόν της, προσθέτοντας την ιστορία του Ολλανδικού δουλεμπορίου στο σχολικό πρόγραμμα μόλις το 2006. «Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που πραγματικά προσκολλάται στην αποικιακή υπερηφάνεια», δήλωσε ο Καρουάν Φαταχ Μπλακ, από το Πανεπιστήμιο του Λέηντεν.

Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι στο απόγειο της αυτοκρατορίας της από τον 16ο έως τον 17ο αιώνα, Ολλανδοί έμποροι έστελναν έως και 600.000 σκλάβους Αφρικανούς σε αποικίες της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, όπως το Σουρινάμ και το Κουρασάο, και άλλους τόσους στη Νότια Αφρική και την Ανατολική Ινδία. ημέρα Ινδονησίας.

Οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου της Ολλανδίας βρέθηκαν στο Σουρινάμ, το Μποναίρ, το Σιντ Μααρτέν, την Αρούμπα, το Κουρασάο, τη Σάμπα και το Σιντ Ευστάτιους για να «συζητήσουν την απάντηση του υπουργικού συμβουλίου και τη σημασία του επί τόπου με τους παρευρισκόμενους» μετά την ομιλία του Ρούτε, ανέφερε η κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, η πρώτη μεγάλη ολλανδική δουλεμπορική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το 1634, όταν αρχικά 1.000 σκλάβοι απήχθησαν από τη Χρυσή Ακτή -τη σημερινή Γκάνα- στη Βραζιλία από την Ολλανδική Εταιρεία Δυτικών Ινδιών για να εργαστούν στις φυτείες της. Το νησί Κουρασάο της Καραϊβικής, που καταλήφθηκε την ίδια χρονιά, έγινε κόμβος δουλεμπορίου και το 1667 οι Ολλανδοί κατέλαβαν το Σουρινάμ, στη βορειοανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής, μετατρέποντάς το σε μια αποικία φυτειών η οποία ήταν εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από την εργασία σκλάβων από την Αφρική.

Στον Ινδικό Ωκεανό και την Ασία η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών έφερε σκλάβους κυρίως στο Κέιπ Τάουν από τη σύγχρονη Μαδαγασκάρη και στη σύγχρονη Ινδονησία από την ινδική υποήπειρο.

Στο αποκορύφωμά του, τη δεκαετία του 1770, οι ιστορικοί υπολόγισαν ότι το δουλεμπόριο αντιπροσώπευε περισσότερο από το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ολλανδίας, της πλουσιότερης από τις επτά ολλανδικές επαρχίες που αποτελούσαν τις τότε Ηνωμένες Επαρχίες της Ολλανδίας. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ολλανδίας έρχονται μετά τη συγγνώμη της Δανίας το 2018 από την Γκάνα, την οποία αποίκισε από τα μέσα του 17ου έως τα μέσα του 19ου αιώνα, και τη «βαθιά λύπη» του βασιλιά Φίλιππου του Βελγίου για τις καταχρήσεις στο Κονγκό, δηλώσεις που έγιναν τον περασμένο Ιούνιο.

Μεμονωμένες πόλεις της Ολλανδίας, όπως το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ, η Χάγη και η Ουτρέχτη, ζήτησαν επισήμως συγγνώμη για τους ρόλους τους στο δουλεμπόριο και η κυβέρνηση είχε εκφράσει προηγουμένως «βαθιά λύπη», αλλά δεν είχε ζητήσει επίσημα συγγνώμη. Ο Ρούτε είπε τη Δευτέρα ότι η χρονιά από τον επόμενο Ιούλιο θα είναι μια χρονιά μνήμης για το δουλεμπόριο κατά την οποία η χώρα «θα αναλογιστεί αυτήν την οδυνηρή ιστορία».

Επιμένει στη «μαγική εικόνα» η κυβέρνηση δια στόματος Οικονόμου – «Το πολιτικό πλεονέκτημα του Μητσοτάκη είναι ότι κράτησε όρθια την κοινωνία και την πατρίδα»

Δένδιας: «Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ενωμένη Ευρώπη» – Προειδοποιήσεις προς Τουρκία

Κρίσιμο συμβούλιο για το φυσικό αέριο στις Βρυξέλλες – Η ΕΕ ψάχνει λύση, εν μέσω αντιθέσεων και εκβιασμών

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago