Κοινωνία

Ανοίγει κι άλλο ο κύκλος της ακροδεξιάς βίας σύμφωνα με τη Europol

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Europol καθώς προειδοποιεί ότι αυξάνεται η απειλή της Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Europol καθώς προειδοποιεί ότι αυξάνεται η απειλή της ακροδεξιάς βίας σε όλον τον κόσμο. Eπιθέσεις και δικτυακό περιεχόμενο δείχνουν μίαακροδεξιάς βίας σε όλον τον κόσμο. Eπιθέσεις και δικτυακό περιεχόμενο δείχνουν μία «εμφανώς ανησυχητική αύξηση των βίαιων και τρομοκρατικών ενεργειών της άκρας δεξιάς σε παγκόσμια κλίμακα».

Η απειλή των ακροδεξιών, διασυνοριακών διαδικτυακών κοινοτήτων που εξαπολύουν επιθέσεις αυξάνεται, προειδοποίησε σήμερα η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, με αφορμή μια επιχείρηση κατά την οποία εντοπίστηκαν περισσότερα από 800 παραδείγματα βίαιου ή «τρομοκρατικού» περιεχομένου. 

Δύο πρόσφατες επιθέσεις, μία στις ΗΠΑ και η δεύτερη στη Σλοβακία, με δράστες ενόπλους ακροδεξιούς, «δείχνουν εμφανώς μια ανησυχητική αύξηση των βίαιων και τρομοκρατικών ενεργειών της άκρας δεξιάς σε παγκόσμια κλίμακα» ανέφερε η Europol. «Οι δράστες αυτών των επιθέσεων ανήκαν σε διασυνοριακές, διαδικτυακές κοινότητες και εμπνεύστηκαν από άλλους βίαιους και τρομοκράτες εξτρεμιστές», προσθέτει η ανακοίνωση ανακοίνωση.

Η Europol και οι δυνάμεις ασφαλείας 13 χωρών της ΕΕ και της Βρετανίας οργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη μια «ημέρα δράσης» για τον εντοπισμό εξτρεμιστικού και βίαιου περιεχομένου στο διαδίκτυο – κυρίως απευθείας μεταδόσεις, μανιφέστα, ανάληψη ευθύνης και πανηγυρισμούς για επιθέσεις. Η επιχείρηση αυτή οδήγησε στον εντοπισμό 831 παραδειγμάτων σε 34 πλατφόρμες. «Η απειλή του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας είναι σε συνεχή άνοδο», τόνισε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η Europol έφερε ως παραδείγματα δύο επιθέσεις που αποδίδονται σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές και ενδέχεται να συνδέονται με διαδικτυακό περιεχόμενο. Η πρώτη ήταν η σφαγή δέκα Αφροαμερικανών από τον υπέρμαχο της λευκής φυλής Πέιτον Γκέντρον στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Μάιο. Η δεύτερη έγινε στην Μπρατισλάβα με δράστη έναν «ριζοσπαστικοποιημένο έφηβο», γιο ενός στελέχους ενός ακροδεξιού κόμματος, ο οποίος σκότωσε δύο άνδρες έξω από ένα γκέι μπαρ, τον Οκτώβριο. Οι επιθέσεις αυτές αποδεικνύουν τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η διαδικτυακή προπαγάνδα στη διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης, ανέφερε η Europol.

Ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα της ανόδου της ακροδεξιάς βίας στην Ευρώπη είναι η σύλληψη των 25 συνωμοτών στη Γερμανία, στις αρχές του μήνα. Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η ομάδα «Πολίτες του Ράιχ» σκόπευε να ανατρέψει βίαια το πολίτευμα και να εγκαταστήσει μια δική της κυβέρνηση. Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας εκτιμούν ότι είχαν εμπνευστεί από διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας και κυρίως τη θεωρία QAnon.

Αλλαγή πολιτικής και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ζήτησε ο Τσίπρας

Έλεγχος για τον ρόλο του Αβραμόπουλου στη ΜΚΟ του Παντσέρι μετα τα δημοσιεύματα

Θέμα στο Politico έγιναν οι ενοχλήσεις και οι απειλές Ντογιάκου

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago