Πολιτική

Προς νέα μετωπική Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και όχι μόνο

Νέος γύρος σύγκρουσης Μητσοτάκη-Τσίπρα αναμένεται στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού, με τον πρωθυπουργό να επιστρέφει στο Κοινοβούλιο για να υπερασπιστεί τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησής του, εν μέσω των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις και των κραδασμών από την υπόθεση Σπυράκη. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους για τα ζητήματα διαφθοράς, επιχειρώντας παραλλήλως την αποδόμηση του αφηγήματος Μητσοτάκη για εισαγόμενη ακρίβεια.

Μητσοτάκης και Τσίπρας συγκρούστηκαν σφοδρά στη Βουλή και την περασμένη εβδομάδα, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε μια κίνηση “ρουά ματ”, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να δεσμευθεί ότι, αν αποδειχθεί με στοιχεία η παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων θα παραιτηθεί. Μια κίνηση που οδήγησε στην “θριαμβευτική” αποχώρηση του πρωθυπουργού από τη Βουλή.

Από τότε, ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία για τις υποκλοπές, κυρίως με την αποκάλυψη ντοκουμέντων, σύμφωνα με τα οποία ο Κωστής Χατζηδάκης βρισκόταν σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ τουλάχιστον για 14 μήνες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα, θα ανεβάσει και σήμερα τους τόνους τόσο για τις παρακολουθήσεις όσο και για τη διαφθορά, με αφορμή και τις εξελίξεις στην υπόθεση Σπυράκη. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανό να επαναλάβει το αφήγημά του και το βασικό επιχείρημά του ότι δεν γνώριζε τίποτε για όσα γίνονταν στην ΕΥΠ.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την αντιπαράθεση για την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα επιμείνει στην άποψή του ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε απέναντι σε διαδοχικές διεθνείς κρίσεις (πανδημία, Ουκρανία, ενεργειακή κρίση), τονίζοντας ότι η ακρίβεια που πλήττει τα κατώτερα και μεσαία εισοδήματα είναι εισαγόμενη. Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στο “αποτύπωμα” των πολιτικών της κυβέρνησης στην οικονομία, κάνοντας και πάλι λόγο για αισχροκέρδεια Made in Greece.

Η υπόθεση Πάτση, οι απευθείας αναθέσεις, η πολιτική έναντι των τραπεζών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και οι πολιτικές έναντι των εταιριών παροχής ενέργειας θα είναι στην ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, η οποία αναμένεται να είναι σε προεκλογικό τόνο. Τα σενάρια άλλωστε για αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες δεν έχουν φύγει από το τραπέζι το τελευταίο διάστημα. Αντιθέτως μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση στη Βουλή, αλλά και τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν για τις υποκλοπές, έχουν ενταθεί και πλέον γίνεται λόγος για εκλογές ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο.

Οι ειδήσεις σήμερα

Προς ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών οδεύει η Ευρώπη – «Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αγοράσουν όπλα» λέει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

Απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις Τέλλογλου και Κύρτσου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – «Νοσταλγούς του ολοκληρωτισμού» τους χαρακτήρισε ο Οικονόμου

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago