Σταϊκούρας: Καλό πρώτο βήμα οι προτάσεις των τραπεζών – περιμένουμε κι άλλες

Ως ένα καλό πρώτο βήμα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τις προτάσεις των τραπεζών για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ειδικότερα στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2023 τόνισε ότι «σήμερα έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα», ωστόσο –όπως είπε– «εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα, άμεσα».

Σύμφωνα με τον  υπουργό:

Οι τράπεζες αποτυπώνουν τη –συμφωνημένη με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή– πρόταση για την επιδότηση δόσεων δανείων ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο ή με δάνειο μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου, συστημικής ή μη, είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους. «Αυτή η πρόταση, η οποία – για πρώτη φορά – είναι με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, θα υλοποιηθεί άμεσα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ωστόσο ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, «οποιαδήποτε αλλαγή των χαρακτηριστικών του σχήματος, είτε αναφορικά με τη μεγέθυνση της περιμέτρου, είτε με το ποσοστό επιδότησης της δόσης, θέτει σε κίνδυνο την υφιστάμενη εποπτική αξιολόγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, τους δείκτες δανείων σε καθυστέρηση και την κεφαλαιακή τους επάρκεια».

Και αυτό, παρατήρησε ο κ. Σταϊκούρας, πρέπει να αποφευχθεί.

Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε βελτιωτικές προτάσεις, τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εγκρισιμότητας στον εξωδικαστικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένων –για πρώτη φορά– και των ενήμερων δανειοληπτών που έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους.

Υπενθυμίζεται, είπε ο κ. Σταϊκούρας, ότι έχουν ήδη μειωθεί τα επιτόκια στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, και υφίσταται καθολική έγκριση των ρυθμίσεων σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου: «Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.367 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 437 εκατ. ευρώ. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 350 ρυθμίσεις οφειλών. Με αυτά τα στοιχεία, ο υφιστάμενος εξωδικαστικός μηχανισμός καθίσταται το πιο αποτελεσματικό εργαλείο ρύθμισης οφειλών της τελευταίας δεκαετίας».

«Δεν είμαστε, όμως, ακόμη ικανοποιημένοι. Απαιτείται περισσότερη δουλειά, κυρίως από τους διαχειριστές δανείων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Οι τράπεζες αποδέχονται ότι υφίσταται –το τελευταίο διάστημα– σημαντική απόκλιση στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, και δεσμεύονται να αναθεωρήσουν την πολιτική επιτοκίων. Επιπλέον, σχεδιάζουν και επανεξετάζουν μειώσεις προμηθειών για διάφορες απλές τραπεζικές συναλλαγές.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει 12 συγκεκριμένες προμήθειες, οι οποίες χρήζουν αναπροσαρμογής από το τραπεζικό σύστημα.

Στον πάτο της δημοτικότητας ο Άδωνις Γεωργιάδης – Η ζημιά του «καλαθιού του νοικοκυριού και οι τραγικές τηλεοπτικές εμφανίσεις

Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέσυρε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε μια πολιτική επίθεση που γύρισε μπούμερανγκ

Επιβεβαίωση της αποκάλυψης Euractiv για επικοινωνία Ντογιάκου με ΟΤΕ – Τι δήλωσε ο Εισαγγελέας του ΑΠ

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago