«Από τα 18 μου που ξεκίνησα να δουλεύω έβαζα κάθε φορά ένα στόχο που μου φαινόταν σημαντικός. Μόλις τον πετύχαινα έλεγα μέσα μου, “αυτό ήταν;” και προχωρούσα στον επόμενο». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την παρουσίαση του εταιρικού μετασχηματισμού της Mytilineos ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε το 1908 από τον παππού του, με το εργοστάσιο μεταλλουργίας, λαμπών και ειδών κιβωτοποιίας στον Πειραιά.
Ποιος είναι σήμερα ο νέος στόχος του επιχειρηματία;
Η ανάδειξη της Mytilineos σε εταιρεία παγκόσμιου βεληνεκούς με πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας και της μεταλλουργίας.
Ολιστικός μετασχηματισμός
Ο κ. Μυτιληναίος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο Μαρούσι περιέγραψε ένα ολιστικό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει βαθιά δομική αναδιοργάνωση, μια νέα εταιρική δομή, που θα είναι συμβατή με τα «ραντάρ» των διεθνών επενδυτών αλλά και με τις ανάγκες της νέας εποχής.
Στόχος, όπως είπε, είναι η προσαρμογή στις νέες συνθήκες που επιβάλλει το «πρασίνισμα» της οικονομίας, οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες και εργάζονται οι άνθρωποι, η μετατόπιση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές και, βέβαια, η αυξημένη ζήτηση ενέργειας η οποία προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια.
Και τούτο σημαίνει προσέλκυση νέων επενδυτών, ανάδειξη στελεχών, διασφάλιση διαδοχής με αξιοκρατικά κριτήρια -ώστε να διασφαλιστεί η πορεία του ομίλου ανεξάρτητα από πρόσωπα- και βέβαια όραμα για το άλμα στο μέλλον.
Τριπλάσια χρηματιστηριακή αξία
‘Εχοντας μόλις την προηγούμενη μέρα ανακοινώσει τη συμμετοχή της Fairfax Holdings του επιχειρηματία Prem Watsa στην Mytilineos ως δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας ο Ευάγγελος Μυτιληναίος περιέγραψε μια πορεία η οποία έχει απώτερο στόχο το χρηματιστήριο του Λονδίνου, λέγοντας ότι τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας σήμερα δεν αντανακλώνται στη χρηματιστηριακή της εικόνα, καθώς επηρεάζεται από τις συνθήκες της χώρας. Σημείωσε δε ότι η Fairfax Holdings θα αυξήσει το ποσοστό της τουλάχιστον έως το 7% της Mytilineos, ενώ είπε ότι ο Ινδο-Καναδός δισεκατομμυριούχος «έχει αδυναμία στον πρωθυπουργό» και ότι ο ίδιος του πρότεινε να έρθει στην Αθήνα για να επισκεφτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Με βάση τους οικονομικούς μας δείκτες, όπως η σχέση δανεισμού με το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) θα έπρεπε να έχουμε ήδη την επενδυτική βαθμίδα, αλλά τη στερούμαστε επειδή δεν την έχει αποκτήσει η χώρα», είπε ο κ. Μυτιληναίος.
Όσο για το πού ο ίδιος τοποθετεί τον πήχη, είπε ότι με βάση το τζίρο, το EBITDA και τα καθαρά κέρδη, η Muytilineos κατατάσσεται στις θέσεις 41 έως 52 στους αντίστοιχους πίνακες με τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Όμως σε σχέση με τη χρηματιστηρική αξία η Mytlineos είναι στη θέση 150. Το «υπονοούμενο» είναι ότι η Mytilineos «δικαιούται» χρηματιστηριακή αξία αντίστοιχη με εκείνη που έχουν οι εισηγμένες που βρίσκονται στη 50η θέση με βάση τη χρηματιστηριακή αξία κι αν λάβουμε υπόψη ότι η 50η εταιρεία του FTSE στο Λονδίνο με βάση τη χρηματιστηριακή αξία αποτιμάται σε περίπου 9,5 δισ ευρώ φαίνεται ότι κάπου εκεί τοποθετείται και ο νοητός πήχης για το στόχο του Ευάγγελου Μυτιληναίου. Ήτοι περίπου τρεις φορές πάνω από τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία που είναι 2,57 δισ. ευρώ.
Απόσχιση Κατασκευών – Υποδομών
Η νέα δομή του ομίλου περιλαμβάνει την απόσχιση του κλάδου των κατασκευών και των παραχωρήσεων, προκειμένου να στοχεύσει απρόσκοπτα στην αγορά των έργων 20 δισ. ευρώ που θα ξεδιπλωθεί τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, οι υπόλοιπες δραστηριότητες του ομίλου αναδιοργανώνονται με εστίαση στην Ενέργεια και τα Μέταλλα, που αποτυπώνεται και στη νέα εταιρική ταυτότητα Mytilineos – Energy & Metals για μεγαλύτερη ορατότητα στα ραντάρ των ξένων επενδυτών και στη νέα οργανωτική δομή με σαφή τμηματοποίηση των δραστηριοτήτων.
Καινοτόμα εταιρική δομή
Προβλέπεται επίσης νέα εταιρική δομή, με κατάργηση της Εκτελεστικής Επιτροπής και τη δημιουργία ενός «Συμβουλίου του CEO», το οποίο θα συνεδριάζει δύο φορές το μήνα με συμμετοχή των υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου, ώστε να διευκολύνεται η λήψη αποφάσεων στο ανώτατο επίπεδο.
Δημιουργείται επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα Συμβούλιο Ηγεσίας (Leadership Council) στο οποίο θα μετέχουν ανώτερα και μεσαία στελέχη, ώστε να διαχέεται η πληροφορία και η εταιρική κουλτούρα και να λειτουργήσει ως δεξαμενή ηγετικών στελεχών.
Η νέα εταιρική δομή της MYTILINEOS προβλέπει δύο επιχειρηματικούς Κλάδους: Τον Κλάδο Ενέργειας,και τον Κλάδο Μεταλλουργίας και όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση:
«Με αυτές τις αλλαγές, η MYTILINEOS τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως κορυφαίο και ολοκληρωμένο «πράσινο» utility, με διεθνή παρουσία, ενώ καθιερώνεται ως σημείο αναφοράς της ανταγωνιστικής «πράσινης» μεταλλουργίας σε ευρωπαϊκό τοπίο.Ο δομικός μετασχηματισμός της MYTILINEOS έχει ως στόχο την ανάπτυξη της Εταιρείας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όλων των δραστηριοτήτων της, σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, διευκολύνεται η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σχετικά με το Net Zero, για το 2030 και το 2050 μέσω δράσεων μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, αύξησης προμήθειας ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς αύξησης της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης καταλοίπων παραγωγικής διαδικασίας, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας».
«Οι Βρυξέλλες είναι σε άλλον πλανήτη»
O κ. Μυτιληναίος δεν παρέλειψε να επαναλάβει την κριτική που ασκεί εδώ και δύο χρόνια κατά της Ε.Ε. για την βιαστική και χωρίς προετοιμασία, όπως λέει, προώθηση της «πράσινης μετάβασης».
«Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι ασφαλώς επιβεβλημένη, είναι αναγκαίο και ηθικό, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει οργανωμένα και με τάξη», είπε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. «Οι Βρυξέλλες, όμως, είναι σε άλλον πλανήτη. Αποδίδουν την ενεργειακή κρίση στον πόλεμο και στον Πούτιν, αλλά αυτή είχε ξεκινήσει από πριν, όταν οι ευρωπαϊκές αρχές σταμάτησαν να χρηματοδοτούν επενδύσεις θερμικής παραγωγής ενέργειας. Αυτό είχε ως συνέπεια να μειωθεί η παραγωγική δυνατότητα, να σημειωθούν ελλείψεις και να ανέβουν οι τιμές».
Αναφέρθηκε επίσης σε συνάντηση που είχε ως Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux -που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων- μαζί με άλλους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Μας μιλούσε 40 λεπτά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ εμείς είχαμε πάει για να της πούμε ότι τα μισά εργοστάσια στην Ευρώπη έχουν κλείσει».
Προέβλεψε πάντως ότι το φυσικό αέριο θα είναι βασικό καύσιμο για παραγωγή ενέργειας για τα επόμενα 20 χρόνια καθώς και ότι το πετρέλαιο «έχει ακόμα δρόμο».
Η επιβράδυνση του ΑΕΠ δείχνει ότι αρχίζουν τα δύσκολα στην οικονομία