Αποκαλυπτική έρευνα του Solomon φέρνει στο φως κύκλωμα παραποιημένων ιατρικών γνωματεύσεων το οποίο έχει στηθεί στην Υπηρεσία Ασύλου στην Κατεχάκη. Ιατρικές γνωματεύσεις από κρατικά νοσοκομεία χορηγούνται σε μετανάστες – «πελάτες» του κυκλώματος έναντι αδράς αμοιβής.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το άρθρο του Solomon, μετανάστες ενημερώνονται από στόμα σε στόμα για τις «υπηρεσίες» έκδοσης των παραποιημένων γνωματεύσεων, καταβάλλουν ποσά από 1.000 έως και 1.500 ευρώ προκειμένου να τις εξασφαλίσουν, και στη συνέχεια αυτές γίνονται δεκτές χωρίς κανέναν έλεγχο από την Υπηρεσία Ασύλου. Σύμφωνα με την έρευνα, ο συνολικός τζίρος του κυκλώματος εκτιμάται σε πάνω από 600.000 ευρώ.
Με τις γνωματεύσεις αυτές, οι τυχεροί «πελάτες», εξασφαλίζουν «τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη διαδικασία της καταγραφής στην Κατεχάκη αντί για τα νησιά και τον Έβρο παλιότερα, ή τη Μαλακάσα και τα Διαβατά σήμερα». Καθώς χρειάζονται μέχρι και 25 ημέρες μετά την καταγραφή και την υποβολή αιτήματος ασύλου για να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα, οι μετανάστες μειώνουν έτσι το ρίσκο της σύλληψης και απέλασης τους, ή ακόμα και παράνομης επαναπροώθησής τους, το διάστημα που θα χρειαστεί να περιμένουν στις παραπάνω περιοχές.
Οι γνωματεύσεις, πάντα σύμφωνα με το αποκαλυπτική έρευνα, εμφανίζονται παραποιημένες και μια γνωμάτευση μπορεί να «προσκομίζεται πολλές φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα».
Η Υπηρεσία Ασύλου ενημερώνεται για τα άτομα που πρόκειται να υποβάλλουν τις γνωματεύσεις από λίστα η οποία: «περιλαμβάνει μόνο το όνομα και το επώνυμο των ατόμων, αποστέλλεται κάθε πρωί από τη γραμματεία της προϊσταμένης του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Αττικής προς τους συντονιστές των τμημάτων, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημερώνουν τις ομάδες τους. Η ίδια λίστα κοινοποιείται στην πύλη, προκειμένου να επιτραπεί στα άτομα να μπουν στις εγκαταστάσεις».
Η προϊστάμενη του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Αττικής που αναφέρεται στο παραπάνω απόσπασμα ονομάζεται Μαρία Παπαδοπούλου, υπηρετούσε ως υπάλληλος στην Υπηρεσία Ασύλου και διορίστηκε τον Ιούνιο του 2020 προσωρινή προϊσταμένη από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Η κ. Παπαδοπούλου όμως έχει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες «σχέσεις».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Solomon: «Η Εφημερίδα των Συντακτών έχει αναφερθεί στις φιλικές σχέσεις της κας Παπαδοπούλου με την οικογένεια Μητσοτάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Επικοινωνήσαμε τόσο με την κα. Παπαδοπούλου, όσο και με τη διοίκηση της Υπηρεσίας Ασύλου (τον διοικητή κ. Μάριο Καλέα, τον υποδιοικητή κ. Ιωάννη Σφυράκη, και τον διευθυντή Αττικής, κ. Σταύρο Αποστολάκη)».
Κατόπιν των επικοινωνιών αυτών προέκυψε και μια σύμπτωση: «την εβδομάδα που απευθύναμε τα ερωτήματά μας, το φαινόμενο σταμάτησε να συναντάται» αναφέρουν οι συντάκτες ενώ ο διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάριος Καλέας, είπε στο Solomon ότι οι λίστες των «συστημένων» αφορούν σε «ευάλωτες κατηγορίες αιτούντων άσυλο».
Ωστόσο, «Όλες οι πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το Solomon, με εμπειρία πολλών ετών από τη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου ανά τη χώρα, θεωρούν απίθανο να μπορέσει κανείς να περάσει έστω από την πύλη, επικαλούμενος ευαλωτότητα π.χ. λόγω διαβήτη (μια από τις ασθένειες που συναντήσαμε στα έγγραφα), και δίχως προκαθορισμένο ραντεβού».
Σύμφωνα με ενημέρωση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, αρμόδια για το Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ., λόγω της έρευνας έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση.
Εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου ανέφεραν στο Solomon ότι: ««Αισθανόμαστε πως πληρωνόμαστε με ευρωπαϊκά χρήματα για να εκτελούμε τις παρανομίες του ελληνικού κράτους. Εάν δει κανείς τις ιατρικές βεβαιώσεις, θα νομίζει ότι όλη η πακιστανική κοινότητα στην Ελλάδα έχει την καρδιά της».
Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι του Solomon επικοινώνησαν με μέλη του κυκλώματος εμφανιζόμενοι ως ενδιαφερόμενοι για τις υπηρεσίες το οποίο τους είπε ότι: «Το ραντεβού μας θα μπορούσε να κλειστεί πολύ άμεσα, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Την ημέρα του ραντεβού θα μας έδιναν «έναν φάκελο στον οποίο θα υπάρχει ένα χαρτί» με το οποίο θα γινόμασταν δεκτοί στην Κατεχάκη». Το ίδιο άτομο τους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέσα στην Υπηρεσία Ασύλου είναι όλα πληρωμένα».
Αυξήσεις έως 70% στο καλάθι του νοικοκυριού
Με ομιλίες υπουργών και βουλευτών η δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού