Πολιτική

Πληγή για τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς το Qatar Gate – Την Τετάρτη στον ανακριτή η Εύα Καϊλή

Την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, ανάμεσά τους η Εύα Καϊλή, για την υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει την Ευρώπη, καθώς διαδραματίζεται στην “καρδία” των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Μια υπόθεση, οι έρευνες γύρω από την οποία διευρύνονται, προκαλώντας πανευρωπαϊκή θεσμική κρίση.

Η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου, η οποία προσδιορίζει για την Τετάρτη την προσαγωγή των συλληφθέντων στον εισαγγελέα κάνει λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουν κατασχεθεί σε διαφορετικά σημεία. Αναλυτικά η ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Σε ό,τι αφορά τα χρηματικά ποσά στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η εισαγγελία σημειώνει επίσης ότι η έρευνα, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες και αφορά διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση. Αναφέρει τέλος ότι νέες έρευνες έγιναν το απόγευμα της Δευτέρας, σε συνέχεια των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν την Παρασκευή και οδήγησαν στη σύλληψη των τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνίδας ευρωβουλευτή.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν γίνει συνολικά 20 έρευνες, οι 19 από τις οποίες σε σπίτια υπόπτων και μία στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ειδικά για την τελευταία, και προκειμένου να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων, έχουν μπλοκάρει από την Παρασκευή ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων.

Την ίδια ώρα νέα πρόσωπα μπαίνουν στο κάδρο των ερευνών, ενώ κατατίθενται ερωτήματα που αγγίζουν ακόμη και το Κολλέγιο των Επιτρόπων. Σύμφωνα με το Politico, ερωτήσεις προέκυψαν για τον αντιπρόεδρο του της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, στη ενημέρωση που έκανε η Κομισιόν τη Δευτέρα. Τα ερωτήματα προέκυψαν από την παρουσία του κ. Σχοινά στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ, αλλά και τα επαινετικά tweet του για τις «εργασιακές μεταρρυθμίσεις» στην χώρα. Ερωτήματα τέθηκαν και για την κεντρική συμμετοχή του στις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τις διευκολύνσεις έκδοσης βίζας για Καταριανούς που ταξιδεύουν στην Ε.Ε.

Η Κομισιόν, διά του επικεφαλής εκπροσώπου της Ερίκ Μαμέρ, κοινοποίησε ότι «η Πρόεδρος στηρίζει όλο το Σώμα των Επιτρόπων». Η θέση αυτή διατυπώθηκε μετά από ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και την στάση της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τη Δευτέρα. Ο κ. Μαμέρ επισήμανε για τον Αντιπρόεδρο Σχοινά σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ, ότι «οι θέσεις που έχει λάβει είναι σύμφωνες με αυτές της Επιτροπής» και ότι «δεν υπάρχουν αποκλίσεις ούτε διαφορές».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε ότι τίποτε «δεν θα κουκουλωθεί», ωστόσο το Qatargate συγκλονίζει και αμαυρώνει την εικόνα του ευρωπαϊκού Θεσμού, του οποίου προεδρεύει. Την αίσθηση αυτή έχουν και αρκετοί από τους εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων, οι οποίοι έχουν χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, τονίζοντας ότι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωβουλή. Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα του Euronews, το οποίο, αναφερόμενο στη σύλληψη των τεσσάρων για το σκάνδαλο διαφθοράς, για το οποίο κατηγορείται και η Εύα Καϊλή, υπογραμμίζει ότι αποτελεί μια «ντροπή που αδυνατίζει την Ευρώπη».

Οι ειδήσεις σήμερα

Τι είπε ο K. Μητσοτάκης στο 33ο Greek Economic Summit

Αβραμόπουλος για συμμετοχή του στην «αμαρτωλή» ΜΚΟ: Παραιτηθήκαμε από κοινού όλα τα μέλη – Είμαστε έκπληκτοι

Μυρωδιά εκλογών: 600€ και στους σωφρονιστικούς – Βγήκε κονδύλι και για τους πυροσβέστες

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago