Κόσμος

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 3.774 παιδιά έχουν πέσει θύματα του εμφυλίου στην Υεμένη

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 3.774 παιδιά σκοτώθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης μεταξύ Μαρτίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2022.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, δείχνουν ότι 7.245 παιδιά έχουν ακρωτηριαστεί κατά τη διάρκεια της 8ετούς σύγκρουσης μεταξύ των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι και του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης.

Η σύγκρουση ξεκίνησε το 2014 αφότου οι αντάρτες Χούτι κατέβηκαν από τα βουνά και πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Σαναά, μαζί με μεγάλο μέρος του βορρά της χώρας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Υεμένης σε εξορία. Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία εισήλθε στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με τη UNICEF, περίπου 3.904 παιδιά έχουν στρατολογηθεί από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2022. Η υπηρεσία του ΟΗΕ υπολόγισε επίσης ότι περίπου 2,2 εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη υποσιτίζονται σοβαρά.

«Προκειμένου τα παιδιά της Υεμένης να έχουν πιθανότητες για ένα αξιοπρεπές μέλλον, πρέπει οι πλευρές που παίρνουν μέρος στη σύγκρουση, η διεθνής κοινότητα και όλοι όσοι έχουν επιρροή να διασφαλίσουν ότι προστατεύονται και υποστηρίζονται», δήλωσε η Catherine Russell, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF.

Από τον ΟΗΕ δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανό τα παραπάνω νούμερα να είναι πολύ υψηλότερα.

Ο Οργανισμός ζήτησε επείγουσα ανανέωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία ήταν σε ισχύ από τον Απρίλιο έως τις αρχές Οκτωβρίου και προκάλεσε εκτόνωση των συγκρούσεων στην πρώτη γραμμή. Οι προσπάθειες για την παράταση της εκεχειρίας απέτυχαν λίγες ώρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της στις 2 Οκτωβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν τους Χούτι ότι έθεσαν απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ οι αντάρτες απέδωσαν την αποτυχία της διαπραγμάτευσης στην απροθυμία του ΟΗΕ να παράσχει γραπτές εγγυήσεις για την εκπλήρωση κάποιων από τις απαιτήσεις τους.

Οι Χούτι στρατολογούν παιδιά ανοιχτά, πολλά από αυτά μέσω «καλοκαιρινών στρατοπέδων» τα οποία κατηχούν ιδεολογικά και θρησκευτικά νεαρά αγόρια. Αξιωματούχοι των Χούτι παραδέχθηκαν στο Associated Press έχουν στρατολογήσει μέχρι και 10χρονα, υποστηρίζοντας ότι τα αγόρια αυτής της ηλικίας θεωρούνται άνδρες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι αντάρτες Χούτι έχουν χρησιμοποιήσει ευρέως νάρκες κατά προσωπικού, θύματα των οποίων έχουν πέσει τουλάχιστον 74 παιδιά σε όλη την Υεμένη μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2022.

Χιλιάδες θάνατοι αμάχων και παιδιών έχουν προκληθεί από τις αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν πλήξει αγορές, γάμους, κηδείες, κατοικίες και νοσοκομεία. Το 2018, μια αεροπορική επιδρομή έπληξε λεωφορείο που μετέφερε παιδιά που πήγαιναν στο σχολείο στη βόρεια Υεμένη, σκοτώνοντας περισσότερα από 40 νεαρά αγόρια.

Η καταστροφική σύγκρουση της Υεμένης έχει σκοτώσει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 14.500 αμάχων, σύμφωνα με το The Armed Conflict Location & Event Data Project. Οι εμφύλια σύγκρουση έχει οδηγήσει την Υεμένη σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο με βαθειά φτώχεια, ένα βήμα πριν τον λιμό.

Μυρωδιά εκλογών: 600€ και στους σωφρονιστικούς – Βγήκε κονδύλι και για τους πυροσβέστες

Μεγαλώνει ο «λογαριασμός»: Οι ΗΠΑ στέλνουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 275 εκ. στην Ουκρανία

Eurostat: Στο 2,3% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago