Πολιτική

Οι «όμηροι« του Μητσοτάκη: «Ξέρω ότι με χάκαραν – Πως να μιλήσω;» είπε στέλεχος της ΝΔ στη δημοσιογράφο των New York Times

Ορμητικά είναι τα «απόνερα» του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος των New York Times. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την αποκάλυψη της αδειοδότησης εξαγωγής του Predator από το Υπουργείο Εξωτερικών, σειρά αναρτήσεων μιας εκ των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην έρευνα αποκαλύπτει όσα της είπε στέλεχος της ΝΔ.

«Ένα βασικό πρόβλημα που είχα στην Ελλάδα γράφοντας το άρθρο ήταν ότι κανένα από τα νέα θύματα του Predator δεν ήθελε να μιλήσει. Μίλησα με 7 άτομα που επιβεβαίωσαν ότι είχαν χακαριστεί. Δεν τους συμπεριλάβαμε [σ.σ. στο άρθρο] γιατί αρνήθηκαν να κάνουν ιατροδικαστικό έλεγχο στα τηλέφωνά τους. Έπρεπε να έχουμε αποδείξεις. Προτίμησαν να μην το κάνουν».

Το παραπάνω είναι ένα από τα tweets της Matina Stevis-Gridneff, επικεφαλής του γραφείου των NYT στις Βρυξέλλες και μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε το επίμαχο ρεπορτάζ. Η εντύπωση που προκαλείται από όσα λέει η δημοσιογράφος είναι ότι κάποιοι θέλουν πάση θυσία να μην υπάρξουν επιπλέον στοιχεία για τις παρακολουθήσεις με το Predator.

Ωστόσο, αυτό που δείχνει ακόμα πιο ανησυχητικό είναι η αίσθηση «ομηρίας» που αποπνέει η παρακάτω δήλωση:

«Ένα θύμα του Predator από την Ελλάδα, μέλος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (κυβερνών συντηρητικό κόμμα) μου είπε: “Ξέρω ότι με χάκαραν. Ξέρω ότι υπάρχουν ντροπιαστικά πράγματα στο τηλέφωνό μου. Πώς μπορώ να μιλήσω; Ανησυχώ επίσης αν μιλήσω ανοιχτά, θα δώσω πλεονέκτημα στην αντιπολίτευση”».

Η εικόνα που σχηματίζεται είναι ζοφερή. Τα κυβερνητικά στελέχη φοβούνται διπλά. Τρέμουν διαρροή υποκλαπέντων δεδομένων από τα τηλέφωνά τους αλλά δεν θέλουν να δώσουν πλεονέκτημα στην αντιπολίτευση. Έτσι καθίστανται όμηροι όσων τους κατασκόπευαν αλλά και της ίδιας της παράταξής και του αρχηγού της.

«Αυτό εξηγεί το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει σε μια κοινωνία η ανεξέλεγκτη χρήση spyware. Τα θύματα δεν μιλούν ανοιχτά γιατί φοβούνται επιβαρυντικά στοιχεία που αποκτήθηκαν από όσους τους κατασκοπεύουν. Στην Ελλάδα, πόλωση σημαίνει ότι οι θιγόμενοι ανησυχούν για την ενίσχυση του κόμματος της αντιπολίτευσης που απεχθάνονται» λέει η Stevis-Gridneff, και δεν φαίνεται να έχει άδικο.

Αίθουσα Σύνταξης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago