Ορμητικά είναι τα «απόνερα» του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος των New York Times. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την αποκάλυψη της αδειοδότησης εξαγωγής του Predator από το Υπουργείο Εξωτερικών, σειρά αναρτήσεων μιας εκ των δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην έρευνα αποκαλύπτει όσα της είπε στέλεχος της ΝΔ.
«Ένα βασικό πρόβλημα που είχα στην Ελλάδα γράφοντας το άρθρο ήταν ότι κανένα από τα νέα θύματα του Predator δεν ήθελε να μιλήσει. Μίλησα με 7 άτομα που επιβεβαίωσαν ότι είχαν χακαριστεί. Δεν τους συμπεριλάβαμε [σ.σ. στο άρθρο] γιατί αρνήθηκαν να κάνουν ιατροδικαστικό έλεγχο στα τηλέφωνά τους. Έπρεπε να έχουμε αποδείξεις. Προτίμησαν να μην το κάνουν».
A key problem I had reporting this from Greece was that no new Predator victims wanted to talk.
— Matina Stevis-Gridneff (@MatinaStevis) December 9, 2022
I spoke to 7 people who confirmed they were hacked. We did not include them because they refused to have their phones forensically checked. We had to have proof. They preferred not to.
Το παραπάνω είναι ένα από τα tweets της Matina Stevis-Gridneff, επικεφαλής του γραφείου των NYT στις Βρυξέλλες και μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε το επίμαχο ρεπορτάζ. Η εντύπωση που προκαλείται από όσα λέει η δημοσιογράφος είναι ότι κάποιοι θέλουν πάση θυσία να μην υπάρξουν επιπλέον στοιχεία για τις παρακολουθήσεις με το Predator.
Ωστόσο, αυτό που δείχνει ακόμα πιο ανησυχητικό είναι η αίσθηση «ομηρίας» που αποπνέει η παρακάτω δήλωση:
«Ένα θύμα του Predator από την Ελλάδα, μέλος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (κυβερνών συντηρητικό κόμμα) μου είπε: “Ξέρω ότι με χάκαραν. Ξέρω ότι υπάρχουν ντροπιαστικά πράγματα στο τηλέφωνό μου. Πώς μπορώ να μιλήσω; Ανησυχώ επίσης αν μιλήσω ανοιχτά, θα δώσω πλεονέκτημα στην αντιπολίτευση”».
A Greek Predator victim, a person invested in the New Democracy (ruling conservative party) govt said to me.
— Matina Stevis-Gridneff (@MatinaStevis) December 9, 2022
I know they hacked me. I know what embarrassing things are on my phone. How can I speak out?
I'm also worried if I speak out, the opposition will get an advantage.
Η εικόνα που σχηματίζεται είναι ζοφερή. Τα κυβερνητικά στελέχη φοβούνται διπλά. Τρέμουν διαρροή υποκλαπέντων δεδομένων από τα τηλέφωνά τους αλλά δεν θέλουν να δώσουν πλεονέκτημα στην αντιπολίτευση. Έτσι καθίστανται όμηροι όσων τους κατασκόπευαν αλλά και της ίδιας της παράταξής και του αρχηγού της.
This explains the chilling effect the uncontrolled use of spyware can have on a society.
— Matina Stevis-Gridneff (@MatinaStevis) December 9, 2022
Victims don't speak out because they fear kompromats acquired by those doing the spying.
In Greece, polarization means those aggrieved worry about boosting the opposition party they loathe.
«Αυτό εξηγεί το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει σε μια κοινωνία η ανεξέλεγκτη χρήση spyware. Τα θύματα δεν μιλούν ανοιχτά γιατί φοβούνται επιβαρυντικά στοιχεία που αποκτήθηκαν από όσους τους κατασκοπεύουν. Στην Ελλάδα, πόλωση σημαίνει ότι οι θιγόμενοι ανησυχούν για την ενίσχυση του κόμματος της αντιπολίτευσης που απεχθάνονται» λέει η Stevis-Gridneff, και δεν φαίνεται να έχει άδικο.