Πολιτική

Άνθρωπος του Μητσοτάκη έδωσε την άδεια για την εξαγωγή του Predator, σύμφωνα με την Αυγή

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την άδεια που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξαχθεί από τη χώρα το κακόβουλο λογισμικό Predator, όπως αποκάλυψαν οι New York Times. Σήμερα η εφημερίδα “Αυγή” υποστηρίζει ότι η άδεια για την εξαγωγή του Predator δόθηκε από άνθρωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ η αμερικανική εφημερίδα δημοσιεύει και τον τιμοκατάλογο. Σημειώνεται ότι οι συντάκτες του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε την αδειοδότηση δια στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέφερε μάλιστα ότι o υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, διεξάγει σχετική έρευνα για το θέμα.

Την ίδια ώρα, η Ματίνα Στεβή, που συνυπέγραψε το δημοσίευμα, διευκρίνισε στο Twitter ότι ο κ. Παπαϊωάννου γνωστοποίησε στην εφημερίδα την αδειοδότηση της Intellexa, 48 ώρες προτού δημοσιευθεί το ρεπορτάζ, ενώ παραμένει άγνωστο το πότε ξεκίνησε η σχετική εσωτερική έρευνα του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Παπαϊωάννου πάντως, ένα εικοσιτετράωρο μετά την αποκάλυψη βρέθηκε «Πρέσβης και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας» στη Γενεύη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι άδειες εξαγωγής προϊόντων διττής χρήσης, όπως ονομάζονται τα λογισμικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως πολεμικά όπλα, ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Πολυμερών Οικονομικών Σχέσεων και Εμπορικής Πολιτικής του υπουργείου και ακολούθως στο Τμήμα Μέτρων Εμπορικής Άμυνας και Ειδικών Καθεστώτων Εισαγωγών-Εξαγωγών και Αδειοδοτήσεων.

Γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας είναι ο Γιάννης Σμυρλής, στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της Ν.Δ., ο οποίος, κατά την εφημερίδα Αυγή, περιγράφεται ως «ακραιφνής μητσοτακικός». Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι πληροφορίες φέρουν τον Γιάννη Σμυρλή ως στενά συνδεδεμένο με το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πληροφορίες θέλουν ο Μητσοτάκης να του εμπιστεύτηκε την συγκεκριμένη θέση το 2019 για να έχει ένα «μάτι του Μαξίμου» στον Νίκο Δένδια, αλλά και για να ρυθμίζει κρίσιμη μερίδα των θεμάτων εξαγωγών.

Η “Αυγή” αναφέρει επίσης ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση προϊόντων είναι σύνθετο, ιδίως όταν αφορά προϊόντα όπως ένα λογισμικό (και μάλιστα ένα κατασκοπευτικό λογισμικό). Στον ιστότοπο του αρμόδιου τμήματος της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως έχει την ευθύνη για «τη χορήγηση αδειών διακίνησης ελεγχόμενων ειδών (διττής χρήσης και ειδών συνδεόμενων με την άμυνα, κυνηγετικών, εκρηκτικών εμπορικής χρήσης), σύμφωνα με τον Ν. 2168/1993 (Α΄ 147), καθώς και για τη διεξαγωγή των απαραίτητων ενδιάμεσων ενεργειών με τα συναρμόδια υπουργεία».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα μπαίνουν στο κάδρο και τα συναρμόδια υπουργεία που είναι “το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του οποίου προΐσταται ο Άδωνις Γεωργιάδης, περιγράφεται στη σχετική νομοθεσία ως το βασικό υπουργείο που οφείλει να δίνει σχετικές άδειες και να παράσχει γνωμοδοτήσεις προς το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την εμπορία ειδών. Παράλληλα, στους σχετικούς νόμους μνημονεύεται ως αρμόδιο να παράσχει κοινές άδειες και ευαίσθητες γνωμοδοτήσεις το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, του οποίου προΐσταται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος”.

Οι ειδήσεις σήμερα

Στο φως και ο τιμοκατάλογος του Predator – Νέες αποκαλύψεις από τους New York Times

Τρύπιο βρίσκει το καλάθι του νοικοκυριού και ο Guardian

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο αστυφύλακας που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά – Διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago