Πολιτική

Τρύπιο βρίσκει το καλάθι του νοικοκυριού και ο Guardian

Ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα το περιβόητο καλάθι του νοικοκυριού, με την βρετανική εφημερίδα Guardian να κάνει λόγο σε εκτενές ρεπορτάζ της ότι οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν νιώσει τις επιπτώσεις της εκτίναξης των τιμών περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους, δεν ωφελήθηκαν, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, από το μέτρο.

Στο δημοσίευμα, με τίτλο «Το καλάθι αγορών σταθερής τιμής: Η απάντηση της Ελλάδας στην κρίση κόστους ζωής», η ανταποκρίτρια του μέσου στην Αθήνα μιλάει με εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων και πολίτες, οι οποίοι αποδομούν ουσιαστικά το αφήγημα της κυβέρνησης ότι το μέτρο είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας στη χώρα μας.

«Η κυβέρνηση έκλεισε συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ για την πώληση βασικών προϊόντων σε σταθερές τιμές. Είναι όμως αρκετό;», διερωτάται συγκεκριμένα το βρετανικό μέσο. Προσθέτει επίσης ότι η κρίση του κόστους ζωής είχε φτάσει στην Ελλάδα ακόμη και πριν αναγνωριστεί επισήμως και σίγουρα πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Ήταν εκεί για να το βλέπουν όλοι στα ράφια των σούπερ μάρκετ», λέει στον Guardian η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, επικεφαλής της οργάνωσης για τα δικαιώματα των καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ. «Πριν από δεκαοκτώ μήνες υπήρχαν τόσα πολλά προϊόντα με τιμές που ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά. Το κόστος ανέβαινε πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Το βρετανικό μέσο αναφέρει επίσης ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη για τις οργανώσεις καταναλωτών το γεγονός πως, όταν η συζήτηση στράφηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισης από τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση επέλεξε να επικεντρωθεί στα βασικά αγαθά. Έτσι προέκυψε το «καλάθι του νοικοκυριού», μετά από συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ. Για το μέτρο μίλησε στον Guardian και o γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αναφέρει ότι «η κρίση του κόστους ζωής είναι μια τεράστια πρόκληση, ίσως η μεγαλύτερη που έχουμε αντιμετωπίσει από την υιοθέτηση του ευρώ» υποστήριξε.

Η βρετανική εφημερίδα τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως το μέτρο κατάφερε να σταθεροποιήσει ή και να μειώσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις τιμές, την ώρα που ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται σήμερα στο 10% – από το υψηλό 12% τον Σεπτέμβριο. Επισημαίνει ωστόσο, ότι οι Έλληνες έχουν νιώσει τις επιπτώσεις της εκτίναξης των τιμών ίσως περισσότερο από ό,τι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, καθώς είναι αναγκασμένοι να επιβιώνουν με μερικούς από τους χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ.

Επικαλούμενη μάλιστα έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc, η εφημερία υπογραμμίζει ότι η άνοδος των τιμών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρόκειται για έρευνα που διεξήχθη στα τέλη Νοεμβρίου και έδειξε ότι σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων δεν πίστευε ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» θα μπορούσε να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε μια αγορά όπου οι ρυθμιστικές πρακτικές είναι παραδοσιακά αδύναμες, σχολιάζει ο Guardian.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Ελλάδα ήταν από τα πρώτα κράτη μέλη της ΕΕ που επιδότησαν τους λογαριασμούς ενέργειας, δαπανώντας περίπου 13 δισ. ευρώ για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της εκτίναξης του κόστους για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Η ενίσχυση, αναλογικά με το ΑΕΠ, είναι από τις μεγαλύτερες στο μπλοκ. Τα επιδόματα θέρμανσης για τους πιο ευάλωτους διευρύνθηκαν, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι από το επόμενο έτος θα αυξηθούν και οι συντάξεις μαζί με τον κατώτατο μισθό. Ανακοινώθηκε επίσης μείωση κατά 5% των δημοτικών φόρων.

Το βρετανικό μέσο σημειώνει την ίδια ώρα ότι εάν η Ελλάδα δεν είχε υποστεί μια δεκαετία δημοσιονομικής ασφυξίας λόγω της παρατεταμένης κρίσης χρέους, οι αναλυτές συμφωνούν ότι ίσως να ήταν σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται. Προσθέτει επίσης ότι, όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες, η κυβέρνηση είχε τραβήξει «τους περισσότερους από τους διαθέσιμους μοχλούς» για να προσφέρει ανακούφιση τους επόμενους μήνες, λέει. «Είναι σαφές ότι συνειδητοποίησε από νωρίς ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα είναι υψηλότερες από ό,τι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και ότι αν δεν ενεργούσε, ένα οικονομικό πρόβλημα θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολιτικό πρόβλημα».

Οι ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Γίνατε Σαμαρικός και Καραμανλικός, αλλά πείτε, εσείς κάνατε νόμιμες επισυνδέσεις σε δημοσιογράφους και πολιτικούς;

Απόδραση Μητσοτάκη από τη Βουλή – Αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση Τσίπρα

Υποκλοπές: Αποκάλυψη – κόλαφος για Μητσοτάκη από New York Times. Η κυβέρνηση και γνώριζε για το Predator και αδειοδότησε εξαγωγή του

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago