Στην Ινδία θα μεταβεί αύριο Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ, για συνομιλίες σχετικά με την ουκρανική κρίση και τις ενεργειακές συνέπειές της. Στο μενού είναι όμως και η ενεργειακή μετάβαση, αλλά και οι σχέσεις του Νέου Δελχί με το Πεκίνο. Ένα εικοσιτετράωρο, άλλωστε, πριν την αναχώρησή της η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υπερασπίστηκε θερμά το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση των κρατικών εγγυήσεων προς εταιρίες που επενδύουν στην Κίνα.
Πρέπει να περιοριστεί η οικονομική εξάρτηση από το Πεκίνο τόνισε η κ. Μπέρμποκ, επισημαίνοντας ότι «αυτό μας διδάσκει και η εξάρτησή μας από τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα». Μιλώντας προς τους ξένους ανταποκριτές, τόνισε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης Σολτς είναι να αποτρέψει τον κίνδυνο η Γερμανία να καταστεί ευάλωτη σε εκβιασμούς μέσω εξαρτήσεων στον εμπορικό τομέα και να μην μπορεί να λάβει άμεσα τις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει.
Στην Ινδία, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα έχει συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό της Σουμπραμανιάν Τζαϊσανκάρ θα συζητηθούν οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Η συνεργασία του Βερολίνου με το Νέο Δελχί στον ενεργειακό τομέα θα είναι επίσης στην ατζέντα με κατεύθυνση μάλιστα την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, η κυρία Μπέρμποκ θα επισκεφθεί την εκλογική επιτροπή της Ινδίας, ενώ θα έχει συναντήσεις και με αντιπροσώπους της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών, καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων που προωθούν τα δικαιώματα των γυναικών. Σημειώνεται ότι η Ινδία, η οποία έχει αυτό το διάστημα την προεδρία της G20 (ανέλαβε την 1η Δεκεμβρίου) διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Δύση όσο και με τη Ρωσία. Η ινδική κυβέρνηση δεν έχει επιβάλλει, άλλωστε, κυρώσεις στη Μόσχα, ενώ απέχει από τις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Παραλλήλως, εν μέσω του πολέμου, η Ινδία αγόρασε από τη Ρωσία σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και μάλιστα σε τιμές ευκαιρίας. Το Νέο Δελχί είναι άλλωστε εξαρτημένο από τη Μόσχα σε ό, τι αφορά την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού και των ανταλλακτικών του, την ώρα που οι σχέσεις του με το Πεκίνο είναι τεταμένες.
Βουλή: «Πέρασε» μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη
ΣΥΡΙΖΑ: Με το νόμο Κεραμέως τα πανεπιστήμια διοικούνται από διαπλεκόμενους επιχειρηματίες