Την ενόχληση του από τη στάση που τηρούν οι τράπεζες απέναντι στους πολίτες, έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για αδιαφορία τον κατηγόρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από το Κιλκίς.
Στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, τέθηκαν επί τάπητος θέματα οικονομίας ενώ ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των τραπεζών. «Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κάλεσε τις τράπεζες να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά «για να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων δανείων».
Σύμφωνα με πληροφορίες η αναφορά του πρωθυπουργού στη συνάντηση με την ΠτΔ στις τράπεζες, δείχνει την ιδιαίτερη ενόχλησή του για τη στάση που κρατούν οι τράπεζες και όπως υπογραμμίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες: στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, «φρένο» στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών. Παράλληλα έχει νομοθετήσει: Κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί από το πρωί περιοδεία στο Κιλκίς. Στην κεντρική αγορά του Κιλκίς, ο Αλ. Τσίπρας συζήτησε με πολίτες και καταστηματάρχες για τις ακραίες ανατιμήσεις και την ακρίβεια στην ενέργεια, τα καύσιμα και το σούπερ μάρκετ, για τη δραματική μείωση των εισοδημάτων και του τζίρου που αυτές επιφέρουν, τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και τις μεγάλες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων υπό τον κίνδυνο μαζικών πλέον πλειστηριασμών ακόμα και της πρώτης κατοικίας.
Μετά την περιοδεία του ο Αλ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:
«Η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή ρεύματος που χρεώνουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας δυστυχώς έχει την μεγαλύτερη απόκλιση στην τιμή που ορίζει ο παραγωγός στο χωράφι από την τιμή που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι στο σούπερ μάρκετ. Και ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει από τα ακριβότερα επιτόκια χορηγήσεων και χιλιάδες δανειολήπτες μέσα σε αυτή την κρίση δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Μπορεί ένα μέρος της ακρίβειας να είναι όπως λέμε εισαγόμενο λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου, όμως η αισχροκέρδεια στη χώρα δεν είναι εισαγόμενη. Είναι γέννημα θρέμμα της πολιτικής Μητσοτάκη.
Που εν μέσω της ενεργειακής κρίσης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ. Που εν μέσω της υγειονομικής κρίσης ιδιωτικοποιεί σήμερα το ΕΣΥ. Που έχει αφήσει τις τράπεζες και τα funds ανεξέλεγκτα να απειλούν τα σπίτια και να δημιουργούν συνθήκες λεηλασίας στη μεσαία τάξη που υποτίθεται θα προστάτευε.
Ειδικότερα δε με τις τράπεζες, βλέπουμε μέσα σε συνθήκες κρίσης να έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. μέσα στον χρόνο η κάθε μία. Ακριβώς διότι αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων και μένουν σταθερά χαμηλά τα επιτόκια των καταθέσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν μπορεί απλά να συζητά με τους τραπεζίτες. Ο Έλληνας φορολογούμενος τις έχει πληρώσει χρυσάφι τις τράπεζες. Με διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά και με τον αναβαλλόμενο φόρο, διότι οι τράπεζες ως γνωστόν δεν πληρώνουν φόρους. Δεν μπορεί να έχουν κέρδη 1 δισ. η κάθε μία και να κυνηγούν τους δανειολήπτες να τους πιάνουν από το λαιμό.
Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι έγινε και στην Ισπανία. Δεν λέμε πράγματα παράλογα. Με έναν έκτακτο φόρο και με μία νομοθετική παρέμβαση που θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως έχει στον πυρήνα της πολιτικής του την αδικία. Και αυτό που υποσχόμαστε στον Ελληνικό λαό είναι όχι ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αλλά ότι θα κάνουμε το παν για να επιστρέψει επιτέλους στον τόπο η δικαιοσύνη. Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη παντού».
Στη συνέχεια της περιοδείας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει συνάντηση με αγρότες και κτηνοτρόφους στη Γουμένισσα.
Την πρακτική των τραπεζών να αυξάνουν μόνο τα επιτόκια των δανείων διατηρώντας αμετάβλητα εκείνα των καταθέσεων, πιστοποιούν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Οκτώβριο.
Σημαντική αύξηση καταγράφεται στο κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε από την αρχή του χρόνου (από 2,36% στο 4%).
Σύμφωνα με αυτά οι τράπεζες διατηρήσαν τον μήνα αυτό σχεδόν αμετάβλητο στο 0,05% το επιτόκιο των νέων καταθέσεων (από 0,04% στην αρχή του έτους) αυξάνοντας όμως το σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων στο 4,86%, από 3,90% που ήταν στην αρχή του 2022. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα νa αυξηθεί το επιτοκιακό περιθώριο στο 4,23% από 3,86% που ήταν στην αρχή του έτους.
Πιο αναλυτικά στα νέα δάνεια το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,86%, από 3,82% στις αρχές του 2022.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,44%.
Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 41 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,37%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,00%, από 2,36% που ήταν στην αρχή του χρόνου.
Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 42 μονάδες βάσης στο 4.79%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,83%.
Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης, τον Οκτώβριο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 4,17%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,42%.