Με ένα λιτό δελτίο τύπου, χωρίς δημοσιεύσεις από τα κοινωνικά δίκτυα του υπουργείου ή του υπουργού Ν. Μηταράκη, όπως συνηθίζεται για κάθε εξέλιξη που αφορά στο υπουργείο, ανακοινώθηκε η ανανέωση της λίστας «ασφαλών χωρών προέλευσης» μεταναστών. Παρά τις αντιδράσεις διεθνών οργανισμών και φορέων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη λίστα του υπουργείου συνεχίζει να περιλαμβάνεται η Τουρκία.
A tip from @BillFrelick to the 🇪🇺:"If you want to have any opportunity to hold #Turkey accountable for its pushbacks into Iran, you can't be doing the same thing. Pushing people into Turkey in that way, you have no credibility, no moral authority"
— HRW Brussels (@HRW_Brussels) November 29, 2022
Listen to yesterday's space⤵️ https://t.co/StKN3hRjk3
«Προκειμένου να έχεις τη δυνατότητα να ζητάς ευθύνες και λογοδοσία από την Τουρκία για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών που πραγματοποιεί η χώρα προς το Ιραν δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο πράγμα. Δεν μπορείς να επαναπροωθείς ανθρώπους στην Τουρκία με αυτόν τον τρόπο, δεν έχεις αξιοπιστία, δεν έχεις ηθική», δήλωσε ο Διευθυντής Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών της Human Rights Watch, Bill Frelick σε σχετική συζήτηση που διοργάνωσε η οργάνωση στις 29 Νοεμβρίου. Στα συμπεράσματα της συζήτησης ήταν ότι θα πρέπει η Ε.Ε. να διακηρύξει ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα προορισμού και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λογοδοτήσει που συνεχίζει να τη συμπεριλαμβάνει στην εν λόγω λίστα.
Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί η κυβερνητική διγλωσσία με την οποία αντιμετωπίζεται η κατάσταση με τη γείτονα χώρα καθώς, από τη μια έχουμε μπαράζ δηλώσεων για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας και την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου, και από την άλλη το Υπουργείο Μετανάστευσης συνεχίζει να θεωρεί τη χώρα ως «Ασφαλή Τρίτη Χώρα Προέλευσης-Διέλευσης».
Μόλις χθες ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Πολωνία, έκανε λόγο για «ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου» από την Τουρκία ενώ τόνισε ότι πρέπει να «είμαστε προσεκτικοί απέναντι στον αναθεωρητισμό που επιδιώκει να βάλει την ειρήνη σε μία κινούμενη άμμο».
Στις χώρες για τις οποίες διατηρεί τον χαρακτηρισμό του ως «Ασφαλείς χώρες προέλευσης» το Υπουργείου Μετανάστευσης συγκαταλέγονται και οι: Γκάνα, Σενεγάλη, Τόγκο, Γκάμπια, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αλβανία, Γεωργία, Ινδία, Αρμενία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.
Από τη λίστα ασφαλών χωρών αφαιρέθηκε η Ουκρανία για την οποία ο υπουργός Ν. Μηταράκης δήλωσε: «Ο χαρακτηρισμός της Ουκρανίας ως μη ασφαλούς χώρας αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη βοήθεια της Ελλάδας αλλά και εν γένει της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον ουκρανικό λαό ο οποίος βιώνει την φρίκη του πολέμου μετά την ρωσική εισβολή. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και θωρακίζει τόσο την Ελλάδα όσο και τους ίδιους τους Ουκρανούς πρόσφυγες», ενώ πρόσθεσε ότι είναι περήφανος διότι «τον Μάρτιο η ΕΕ ενεργοποίησε την Οδηγία 55 του 2001 που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν. Αυτή επέτρεπε στους πολίτες της Ουκρανίας, τις οικογένειές τους και τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ουκρανία να φτάσουν, χωρίς βίζα, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χορηγείται αυτόματα με άδεια εργασίας, με πρόσβαση σε στέγαση, φαγητό, εάν χρειαστεί, και στην αγορά εργασίας, φυσικά πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη».
Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια υγεία
Δώρο Χριστουγέννων: Τα ποσά που θα λάβουν εργαζόμενοι και άνεργοι – Πότε θα γίνει η καταβολή του